Zmenšujúci sa počet kvalitných jazdcov v F1

Zmenšujúci sa počet kvalitných jazdcov v F1

Riaditeľ McLarenu Martin Whitmarsh lamentoval nad zvyšujúcim sa počtom jazdcov, ktorý sa do F1 dostávajú nie až tak pre svoj talent, ale skôr pre peniaze. Stalo sa smutnou pravdou, hlavne nahliadnuc na jazdcov v zadnej časti štartovacieho roštu, že aj keď jazdec preukáže iba malý náznak talentu, ale zároveň je schopný do tímu pritiahnuť peniaze a sponzorov, tak má šancu dostať miesto v F1.

Spomínaný trend je takisto čiastočným dôvodom, prečo sa Caterham rozlúčil so svojim skúseným jazdcom Heikki Kovalainenom a nahradil ho Holanďanom Giedo van der Gardem. Nejedná sa o ojedinelý prípad. Podobná výmena jazdcov sa udiala aj v tíme Marussia. Whitmarsh si uvedomuje, že tieto praktiky sa pomaly stávajú normou aj vďaka zvyšujúcim sa finančným nárokom na tímy F1.

„Ja osobne považujem za smutné, že vo Formuly 1 je toľko veľa ‚platiacich‘ jazdcov. Čísla sa v poslednom čase výrazne zvýšili,“ povedal pre portál F1 online Whitmarsh. „Verím, že pre tých jazdcov, ktorý si to môžu dovoliť je to vzrušujúce. Avšak dúfali by ste, že vo vrcholovej motoristickej súťaži sa takýto jazdci neobjavia.“

Následok vzniknutej situácie sa premieta v odmietnutí vstupu mladých a kvalitných jazdcov do F1. Tímy sa navyše stávajú konzervatívne a neriskujú tak ako predtým. Whitmarsh však nechce nikoho obviňovať, pretože si je vedomý, ako veľa sú tímy závislé na financiách. Možným východiskom z tejto krízy by bolo požiadať Bernieho Ecclestona o zvýšenie podielov na ziskoch pre všetky tímy.

Uprednostňovaním kvalitných jazdcov by sa nielenže zvýšila kvalita súťaže, ale takisto i športové tipy na výkon jednotlivých tímov a ich jazdcov.
Autor: Juraj Mička
Zdroj: dailymail.co.uk, f1.com