Zlatý vianočný cheesecake
Šťavnatý cheesecake so Zlatým klasom ideálny na každú sviatočnú príležitosť.
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 90 minút
Vystačí: 12 porcií
Prísady:
Prísady na korpus
- tortová forma (Ø 24 cm)
- papier na pečenie
- 250 g maslové sušienky
- 120 g maslo
- 1 PL škorica
- Na plnku
- 500 g tvaroh jemný
- 200 g smotana kyslá
- 1 ks vajce
- 1 balíček Vanilkový cukor Dr. Oetker
- 1 PL maslo roztopené
- 2 PL Zlatý klas Originál Dr. Oetker (à 40 g)
- 3 PL cukor kryštálový
- Trochu Aróma vanilková Dr. Oetker
- citrónová kôra
Na ozdobenie
- orechy lieskové
- škorica
- badián
- medovníčky
Príprava:
- Celkovo: 90 min
- Príprava : 40 min
- Doba pečenia: 50 min
Príprava cheesecake
Sušienky rozdrvíme alebo rozmixujeme a pridáme lyžicu mletej škorice. Maslo roztopíme, pridáme k sušienkam a dôkladne premiešame. Tortovú formu vyložíme papierom a pečenie. Na dno formy vysypeme sušienkovú zmes a lyžicou utlačíme, pri okrajoch vyvýšime. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme. Korpus po upečení necháme vo forme vychladnúť.
- Doba pečenia: asi 10 minút
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 170 °C
Dokončenie cheesecake
Tvaroh premiešame, pridáme kyslú smotanu a dôkladne zmiešame. Do zmesi pridáme vajce, cukor, vanilkový cukor, Zlatý klas, arómu, citrónovú kôru a premiešame. Zmes vylejeme na vychladnutý korpus a uhladíme. Tortovú formu vložíme do hlbšieho plechu a do polovice zalejeme vodou. Cheesecake vložíme do rúry a vo vodnom kúpeli pečieme.
- Doba pečenia: asi 40 minút
- Elektrická rúra: 150 °C
- Teplovzdušná rúra: 140 °C
Ozdobenie
Upečený cheesecake necháme vychladnúť, ideálne cez noc. Pred servírovaním ozdobíme lieskovcami, celou škoricou, hviezdicami badiánu a vianočnými medovníkmi.
Zdroj foto: Dr. Oetker