Veselé orieškové veveričky

Veselé orieškové veveričky

Náročnosť: jednoduché

Čas prípravy: asi 20 minút

Celkový čas prípravy: asi 50 minút

Vystačí na: asi 25 zlepených kusov

Prísady:

Na cesto:

  • 100 g mletých pražených lieskových orieškov
  • 250 g hladkej múky
  • 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
  • štipka soli
  • 100 g cukru
  • 150 g zmäknutého masla
  • 2 KL Vanilkovej pasty Dr. Oetker
  • 1 vajce

Na náplň a ozdobenie:

  • 100 g krému z lieskových orieškov
  • Poleva tmavá Dr. Oetker
  • 20 g mletých pražených lieskových orieškov
  • Zdobiaca poleva biela Dr. Oetker
  • 25 ks celých lieskových orieškov

Okrem toho potrebujeme:

  • formičku na vykrajovanie v tvare veveričky (ø 8 cm)
  • 2 plechy na pečenie

Príprava:

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame orechy s múkou, kypriacim práškom, soľou a cukrom. Pridáme maslo, pastu a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do mikroténového vrecka a odložíme asi na 30 minút do chladničky. Na pomúčenej pracovnej ploche cesto pomocou váľka vyvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm a pomocou formičky povykrajujeme veveričky. Poukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Čas pečenia: asi 12 minút (1 plech)
  1. Veveričky necháme vychladnúť.
  2. Vždy dve veveričky zlepíme k sebe krémom z lieskových orieškov. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a pomocou štetca natrieme veveričkám chvostíky, ktoré posypeme mletými orechami. Zdobiacou polevou vytvoríme veveričkám oči. Pomocou špajdle namočenej v poleve vytvoríme na očiach zreničky. Polevou prilepíme každej veveričke celý lieskový oriešok.

Zdroj foto: Dr. Oetker