Veselé orieškové veveričky
Náročnosť: jednoduché
Čas prípravy: asi 20 minút
Celkový čas prípravy: asi 50 minút
Vystačí na: asi 25 zlepených kusov
Prísady:
Na cesto:
- 100 g mletých pražených lieskových orieškov
- 250 g hladkej múky
- 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
- štipka soli
- 100 g cukru
- 150 g zmäknutého masla
- 2 KL Vanilkovej pasty Dr. Oetker
- 1 vajce
Na náplň a ozdobenie:
- 100 g krému z lieskových orieškov
- Poleva tmavá Dr. Oetker
- 20 g mletých pražených lieskových orieškov
- Zdobiaca poleva biela Dr. Oetker
- 25 ks celých lieskových orieškov
Okrem toho potrebujeme:
- formičku na vykrajovanie v tvare veveričky (ø 8 cm)
- 2 plechy na pečenie
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame orechy s múkou, kypriacim práškom, soľou a cukrom. Pridáme maslo, pastu a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do mikroténového vrecka a odložíme asi na 30 minút do chladničky. Na pomúčenej pracovnej ploche cesto pomocou váľka vyvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm a pomocou formičky povykrajujeme veveričky. Poukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Čas pečenia: asi 12 minút (1 plech)
- Veveričky necháme vychladnúť.
- Vždy dve veveričky zlepíme k sebe krémom z lieskových orieškov. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a pomocou štetca natrieme veveričkám chvostíky, ktoré posypeme mletými orechami. Zdobiacou polevou vytvoríme veveričkám oči. Pomocou špajdle namočenej v poleve vytvoríme na očiach zreničky. Polevou prilepíme každej veveričke celý lieskový oriešok.
Zdroj foto: Dr. Oetker