Ženské bylinky pre hormonálnu rovnováhu, krajšiu pleť i vlasy

Ženské bylinky pre hormonálnu rovnováhu, krajšiu pleť i vlasy

Aj bylinky sú zdrojom fytoestrogénov. Jedná sa o prírodné látky, ktoré majú účinky podobné ženskému hormónu estrogénu.

Majú schopnosť pozitívne ovplyvňovať hladinu hormónov, zlepšovať kvalitu pleti, vlasov i nechtov. Spájajú sa aj s prirodzeným zväčšením a spevnením pŕs.

Ak chceme mať z fytoestrogénov úžitok, mali by sme dbať na to, aby boli pravidelne a dlhodobo zastúpené v našom pitnom režime či jedálničku. V ktorých bylinkách sa fytoestrogény nachádzajú?

Alchemilka žltozelená

Len ťažko by sme hľadali liečivú bylinku, ktorá je pre zdravie ženy lepšia ako alchemilka. Táto rastlina má mnoho pozitívnych účinkov. Čo sa týka menštruácie, tak upravuje nepravidelný menštruačný cyklus a  zmierňuje nadmerné krvácanie.

Takisto je na nezaplatenie v klimaktériu, pretože eliminuje nepríjemné potenie, návaly tepla, nespavosť či úzkostné stavy.

V ľudovom liečiteľstve sa používa na liečenie gynekologických ťažkostí. Kúpele pomôžu pri vaginálnej mykóze.

Zvonku je stvorená na hemoroidy a zle hojace sa rany.

    Čaj si pripravíme z 1 – 2 čajových lyžičiek sušenej vňate, ktorú zalejeme 2,5 dcl vriacej vody a necháme lúhovať 10 minút. Pijeme 2 – 3 razy denne.

Ďatelina lúčna

Okrem fytoestrogénov (izoflavónov) obsahuje ďatelina množstvo ďalších látok, ako chlorofyl, vápnik, chróm, vitamín C a ďalšie.

Aké sú jej pozitívne účinky? Izoflavóny zmierňujú príznaky predmenštruačného syndrómu i klimaktéria, podobne ako alchemilka žltozelená.

Okrem toho táto nenápadná bylinka, pre niektorých burina, pôsobí ako diuretikum, zlepšuje prietok krvi a podporuje vykašliavanie hlienov.

Zvonku pomôže pri kožných problémoch, zápaloch ústnej dutiny a aj tráviacich ťažkostiach, ako napríklad pri silných hnačkách.

    Na šálku čaju použijeme polievkovú lyžicu sušených kvetov. Po 15-tich minútach lúhovania precedíme a popíjame.

Šalvia lekárska

Šalvia je bohatá na silice, triesloviny, flavonoidy, saponíny, vitamíny skupiny B, vitamíny C, E, K, draslík, železo, horčík a mnohé ďalšie, fytoestrogény nevynímajúc.

Aj šalviu môžeme použiť vtedy, keď nás trápia nejaké ženské problémy. Pomôže aj pri ťažkostiach s močovými cestami.

Okrem toho podporuje krvný obeh, je prírodných antibiotikom, má protizápalové účinky, pomôže pri horúčke.

Oplatí sa po nej siahnuť aj pri bolesti žalúdka alebo hnačke. Vďaka pestrej škále obsiahnutých látok je výborná aj na posilnenie imunity.

Opomenúť nemožno ani to, že pomáha pri nadmerne sa mastiacich vlasoch a zabraňuje ich vypadávaniu. Jej účinky ocenia aj majiteľky problematickej pleti.

Samozrejme, pomáha lepšie zvládať stres, takže v náročných situáciách nie je šálka šalviového čaju na zahodenie.

    • Na šálku čaju použijeme polievkovú lyžicu vňate šalvie lekárskej. Po 15-tich minútach precedíme a popíjame.

Mirka