Zdravšie vianočné medovníčky? Vyskúšajte tento skvelý recept

Zdravšie vianočné medovníčky? Vyskúšajte tento skvelý recept

Vianoce už tradične patria aj koláčom, cukrovinkám a sladkostiam všetkého druhu. Ako si však dopriať, aby ste čo najmenej zaťažili žalúdok a aby ste po sviatkoch nemali nejaké to kilo navyše? Zažite Vianoce bez výčitiek a napečte si zdravšiu verziu tradičných cukroviniek. Poradíme vám, ako na to.

Kto by už nemiloval chutné medovníky? Výborne chutia k čaju a káve Zepresso. A aby boli dokonalé, použijeme namiesto klasickej bielej múky zdravšiu špaldovú múku a namiesto bieleho cukru kokosový cukor, ktorý má rovnakú sladivosť, ale iba polovičný glykemický index. To znie dobre.

A čo budete potrebovať?  Pripravte si 90 g kokosového oleja, 90 g kokosového cukru, 120 g medu, 2 lyžičky kakaa, 100 g mletých lieskových orieškov, 200 g špaldovej múky, 2 lyžičky zmesi perníkového korenia, ¼ lyžičky jedlej sódy, kôra z polovice citróna, štipka soli.

Náš tip: Orechy si môžete nasekať pomocou ručného mixéra MixSy. Pokiaľ nemáte perníkové korenie, vyrobte si vlastné. Že neviete, ako? Zmiešajte ½ lyžičky mletého zázvoru, 1 lyžičku škorice, ¼ lyžičky mletého klinčeka, ¼ lyžičky mletého kardamómu, štipku muškátového orieška a štipku mletého badiánu. Vyskúšajte a neoľutujete!



Postup:

Zmiešajte suché ingrediencie v jednej mise a rozpustený kokosový olej, kokosový cukor a med v druhej mise. Postupne pridávajte suché prísady do misy s mokrými prísadami a poriadne premiešajte. Vypracované cesto rozdeľte na polovicu, dva bochníčky zabaľte do potravinovej fólie a dajte vychladiť do chladničky aspoň na tri hodiny, ideálne cez noc.

Cesto vybaľte z fólie a postupne rozvaľkajte na tenký plát. Pomocou vykrajovačov vytvorte požadované tvary a pokladajte ich na plech. Pečte 12 minút pri 180 °C.

Veríme, že vám a vašim blízkym budú chutiť a spríjemnia vám tohtoročné Vianoce.

Recept pripravili experti zo Zepter Slovakia.

Foto: Zepter Slovakia