Vianočný koláč so sušeným ovocím

Vianočný koláč so sušeným ovocím

Náročnosť: stredne náročné

Čas prípravy: asi 30 minút

Čas pečenia: asi 60 minút

Vystačí na: asi 12 porcií

Prísady:

Na cesto:

  • 300 g datlí
  • 200 ml pomarančového džúsu
  • 3 kvapky Extraktu Bourbon vanilka Dr. Oetker
  • 3 kvapky Arómy mandľovej Dr. Oetker
  • 3 vajcia
  • 30 g tekutého medu
  • 230 g celozrnnej hladkej múky
  • 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
  • 1 PL Perníkového korenia Dr. Oetker
  • 1 balíček Finesse Pomarančovej kôry Dr. Oetker
  • 450 g zmesi sušeného ovocia a orechov podľa výberu a chuti (hrozienka, marhule, kandizovaná kôra)
  • ½ balíčka Čokoládových kúskov Dr. Oetker

Na polevu a ozdobenie:

  • 1 balíček Polevy tmavej Dr. Oetker
  • Zdobenie biele Dr. Oetker

Okrem toho potrebujeme:

  • ponorný mixér
  • tortovú formu (Ø 22 cm)

Príprava:

  1. Na prípravu cesta vložíme do kastrólika nakrájané datle. Zalejeme pomarančovým džúsom, zakryjeme pokrievkou a asi 10 minút za občasného miešania povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom nanesieme do misy a pomocou mixéra rozmixujeme. Pridáme obe arómy, vajcia, med a múku zmiešanú s kypriacim práškom, korením a kôrou a vymiešame dohladka. Nakoniec vmiešame ovocie, orechy a čokoládové kúsky a vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a papierom na pečenie vyloženej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
  • Elektrická rúra: 170 °C
  • Teplovzdušná rúra: 150 °C
  • Čas pečenia: asi 35 minút
  1. Koláč necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ho opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
  2. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a celý koláč polejeme. Posypeme zdobením, dozdobíme sušeným ovocím a orechami a necháme stuhnúť.

Zdroj foto: Dr. Oetker