Vianočný koláč so sušeným ovocím
Náročnosť: stredne náročné
Čas prípravy: asi 30 minút
Čas pečenia: asi 60 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Prísady:
Na cesto:
- 300 g datlí
- 200 ml pomarančového džúsu
- 3 kvapky Extraktu Bourbon vanilka Dr. Oetker
- 3 kvapky Arómy mandľovej Dr. Oetker
- 3 vajcia
- 30 g tekutého medu
- 230 g celozrnnej hladkej múky
- 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
- 1 PL Perníkového korenia Dr. Oetker
- 1 balíček Finesse Pomarančovej kôry Dr. Oetker
- 450 g zmesi sušeného ovocia a orechov podľa výberu a chuti (hrozienka, marhule, kandizovaná kôra)
- ½ balíčka Čokoládových kúskov Dr. Oetker
Na polevu a ozdobenie:
- 1 balíček Polevy tmavej Dr. Oetker
- Zdobenie biele Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme:
- ponorný mixér
- tortovú formu (Ø 22 cm)
Príprava:
- Na prípravu cesta vložíme do kastrólika nakrájané datle. Zalejeme pomarančovým džúsom, zakryjeme pokrievkou a asi 10 minút za občasného miešania povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom nanesieme do misy a pomocou mixéra rozmixujeme. Pridáme obe arómy, vajcia, med a múku zmiešanú s kypriacim práškom, korením a kôrou a vymiešame dohladka. Nakoniec vmiešame ovocie, orechy a čokoládové kúsky a vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a papierom na pečenie vyloženej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 170 °C
- Teplovzdušná rúra: 150 °C
- Čas pečenia: asi 35 minút
- Koláč necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ho opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
- Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a celý koláč polejeme. Posypeme zdobením, dozdobíme sušeným ovocím a orechami a necháme stuhnúť.
Zdroj foto: Dr. Oetker