Trpíte vysokým krvným tlakom? Znížte ho prírodnou cestou!

Vysoký krvný tlak vie pekne potrápiť. Upraviť krvný tlak možno viacerými spôsobmi, ktoré je ideálne kombinovať. Dôležitou súčasťou liečby vysokého krvného tlaku je správna strava. Ľudia, ktorí trpia vysokým krvným tlakom, by mali uprednostňovať nízkotučné potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Dôležitý je obsah draslíka, horčíka, vápnika a vitamínu C.

Ktoré potraviny sa podieľajú na znižovaní vysokého krvného tlaku?

Skvelými pomocníkmi pri liečbe vysokého krvného tlaku sú jablká, banány, jahody a hrozienka. Zo zeleniny sú odporúčané špargľa, brokolica, kapusta a sladké zemiaky. Nezabúdajte doplniť primeranú dávku celozrnných obilnín.
Absolútne nevhodné sú konzervované potraviny a jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov a solí. Namiesto soli a korenín dochucujte jedlo bylinkami, cesnakom a cibuľou. Nevhodný je rafinovaný cukor, preto ho vyraďte úplne alebo jeho konzumáciu aspoň výrazne obmedzte. Odborníci radia zaradiť do svojho jedálneho lístka potravinové doplnky v podobe L-KARNITÍNU, ľanového a rybieho oleja i psyllia. Ak nezískavate dostatočné množstvá vápnika, draslíka a horčíka z prirodzenej stravy, zaobstarajte si výživové doplnky z lekárne.

Zníženie krvného tlaku eliminuje riziko infarktu, mŕtvice a ďalších chorôb. Vo väčšine prípadov platí, že prechod na zdravší životný štýl upraví výšku krvného tlaku.

Ako zmeniť životný štýl a upraviť vysoký krvný tlak?

  • Najdôležitejšie zo všetkého je obmedziť psychické napätie a stres. Je to náročná úloha a vyžaduje od človeka veľmi veľa úsilia. Nič však nie je nemožné. Skúste sa stresu zbaviť rýchlou chôdzou, smiechom, primeraným druhom relaxu alebo meditáciou. Skvelé upokojujúce účinky má klasická alebo meditačná hudba. V stanovenú hodinu si pohodlne sadnite, zapnite prehrávač, zatvorte oči a vnímajte pokojnú liečivú silu hudby. Po mesiaci by ste mohli vidieť prvé pozitívne výsledky.
  • Ďalším aspektom ovplyvňujúcim krvný tlak je váha. Nadbytočný tuk je považovaný za jeden z hlavných rizikových faktorov vzniku vysokého krvného tlaku.
  • Fyzická aktivita je dôležitým predpokladom normálneho krvného tlaku. Skúšajte sa venovať nenáročným aktivitám, ktorými sú chôdza, jazda na bicykli alebo plávanie. Ak si netrúfate na šport, venujte sa práce v záhradke alebo vezmite manžela alebo domáceho miláčika na prechádzku.
  • Dôležité je prestať fajčiť a začať cvičiť. Vyhýbajte sa kofeínu a nápojom s jeho obsahom. Vhodná je diéta s nízkym obsahom solí. Naučte sa oddychovať pri hudbe alebo sa venujte joge.

Ak máte pevnú vôľu a záleží vám na vašom zdraví, skúste nasledovné tipy. Po dobu jedného mesiaca jedzte každé ráno nalačno jednu papáju. Po jej skonzumovaní nesmiete nič jesť nasledujúce 2 hodiny. Rovnako dobre je účinný cesnak a cibuľa. Snažte sa zvýšiť príjem tejto zeleniny. Odborníci odporúčajú každodennú konzumáciu bobuľového ovocia, ktoré má vplyv na krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi.


 (-de-)