Top esenciálne oleje na respiračné ochorenia, ktoré v zime oceníte

Top esenciálne oleje na respiračné ochorenia, ktoré v zime oceníte

Esenciálne oleje sa stáročia používajú pri riešení rôznych zdravotných problémov. Ak chcete mať v zásobe prírodných pomocníkov proti chrípke, prechladnutiu a na posilnenie imunitného systému, máme pre vás zopár tipov.

Najlepšie, čo môžete pre svoje zdravie urobiť, je snažiť sa žiť v súlade so svojím vnútorným hlasom. Samozrejme, nemenej dôležitú rolu zohráva zdravý životný štýl, teda zdravá, pestrá a vyvážená strava, pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu a slnečnom svetle, kvalitný pitný režim, dostatočný spánok a pozitívna myseľ.

Faktom je aj to, že vírusy a baktérie sa nevyhýbajú nikomu z nás. Ak sa snažíte posilňovať svoje zdravie a imunitu, je pravdepodobné, že priebeh respiračných ochorení bude miernejší a skôr odznejú. V rámci prevencie i riešenia symptómov respiračných ochorení pomôžu aj esenciálne oleje.


Zdroj foto: freepik.com

Ako používať esenciálne oleje pri chrípke a prechladnutí?

Odpoveď na túto otázku závisí od toho, aké esenciálne oleje máte k dispozícii. Niektoré sú totiž určené len na vonkajšie, iné na vnútorné užívanie. Kľúčové v tomto smere je vybrať si kvalitný produkt, vhodný spôsob jeho použitia a s užívaním začať čo najskôr pri pociťovaní prvých príznakov.

Esenciálne oleje sa dajú použiť nasledovne:

  • Esenciálne oleje určené na vnútorné použitie užite pri pociťovaní príznakov podľa odporúčania výrobcu, pričom dodržiavajte všetky zásady.
  • Nakvapkajte niekoľko kvapiek do zvlhčovača alebo aromalampy. Týmto spôsobom môžete zmierniť príznaky chrípky a prechladnutia, pretože účinné látky sa dostanú do krvného obehu cez pľúca.
  • Dajú sa aplikovať na pokožku rozmiešané v nosnom oleji (kréme, balzame či géle) a použiť v rámci masáže na bolestivé svaly. Avšak niektoré silice pomôžu pri nanesení na telo aj so znížením horúčky.
  • Nakvapkajú sa na bavlnenú utierku a dajú blízko k posteli.
  • Môžu sa pridať do prania namiesto aviváže na dezinfekciu i prevoňanie bielizne.
  • Účinným spôsobom použitia esenciálnych olejov je aj inhalácia, teda naparovanie.
  • Na zmiernenie symptómov prechladnutia i posilnenie imunity sú oleje vhodné aj do sauny či kúpeľa.

 
Zdroj foto: freepik.com

Tipy na esenciálne oleje proti chrípke a prechladnutiu

Na trhu nájdete jednozložkové esenciálne oleje, ale aj ich rôzne kombinácie, ktoré sú určené na pomoc pri respiračných ochoreniach. Ak máte s esenciálnymi olejmi skúsenosti a disponujete potrebnými vedomosťami, môžete si ich sami namiešať.

Ktoré esenciálne oleje sa oplatí mať v lekárničke nielen v zime?

  • Eukalyptový esenciálny olej patrí medzi top bojovníkov proti respiračným ochoreniam. Nájdete ho v sirupoch proti kašľu i kvapkách do nosa. Disponuje silnými protizápalovými účinkami a je skvelý na čistenie vzduchu, keď je v domácnosti niekto chorý. Uprieť mu nemožno antivírusové vlastnosti.
  • Jedľový olej sa vyznačuje antiseptickými, antimikrobiálnymi a protizápalovými vlastnosťami. Ak vás bolia svaly či kĺby pri chrípke, použite ho, lebo má aj analgetické vlastnosti. Tiež má pozitívny vplyv na duševné rozpoloženie.
  • Potrebujete uvoľniť hlien a eliminovať bolesť a zápal hrdla? Potom určite siahnite po esenciálnom oleji z mäty piepornej. Nebojte sa ani aplikácie na svaly, pretože ich upokojí.
  • Pokladom v domácej lekárničke je čajovníkový olej. Je skvelý v tom, že je naozaj všestranný. Môžete ho použiť na dezinfekciu, prevenciu i odstránenie vší a, samozrejme, aj pri chrípke a prechladnutí, pretože je silne antivírusový, antiseptický a antimikrobiálny.
  • Vyčerpáva vás bolesť hlavy, nevoľnosť a únava pri chrípke a prechladnutí? Dajte si na upokojenie levanduľový esenciálny olej. Navyše vám pomôže aj s nepríjemným zahlienením.

Mirka
Zdroj foto: freeepik.com