Tipy, potraviny a prírodné prostriedky na zvýšenie libida

Tipy, potraviny a prírodné prostriedky na zvýšenie libida

Fungujúci sexuálny život je nevyhnutnou súčasťou šťastného vzťahu. Ak to u vás v tomto smere pokrivkáva, pozrite si, čo môžete zmeniť, aby sa do vzťahu vrátila vášeň.

Libido je individuálnou záležitosťou a neexistuje univerzálny recept platný pre všetkých. Ovplyvňujú ho mnohé faktory, ako napríklad životný štýl či psychické rozpoloženie. Existuje tiež viacero spôsobov, ako sexuálny chtíč nakopnúť. Čo je dôležité?

Libido ide ruka v ruke so životným štýlom a komunikáciou s partnerom

Či chcete, alebo nie, libido do veľkej miery ovplyvňuje životný štýl. Ak sa nezdravo stravujete, väčšinu dňa trávite v sede, máte nekvalitný a krátky spánok, trpíte chronickým stresom, je pravdepodobné, že to negatívne ovplyvní aj váš sexuálny život.

Zdravá strava, pravidelná fyzická aktivita a dostatok spánku sú dôležité aj pre sexuálny chtíč. Snažte sa urobiť aspoň niekoľko pozitívnych zmien aj v tomto smere. Libidu neprospieva nadmerná konzumácia vysoko priemyselne spracovaných potravín, cukru, transtukov, kofeínu a alkoholu. Skúste ich obmedziť.

Zdroj foto: freepik.com

Naopak, libido pomáhajú nakopnúť potraviny bohaté na kolagén, poprípade suplementácia kolagénu, pretože jeho množstvo s pribúdajúcim vekom v organizme klesá. Zdá sa, že prospešné sú aj potraviny a koreniny, ako napríklad šafran, klinček a muškátový oriešok. Do jedálnička sa oplatí zaradiť aj tmavú čokoládu a brazílske orechy.

Pomôcť so zmiernením stresu a navodením psychickej pohody vám pomôže meditácia, hlboké dýchanie či šport.
Samozrejme, nevyhnutnosťou je úprimná komunikácia s partnerom. Tá do veľkej miery ovplyvňuje intimitu i libido. Nebojte sa hovoriť o svojich potrebách a tajných túžbach a spoločne hľadajte cestu, ako ich splniť.

Zdroj foto: freepik.com

Vyskúšajte pomocníkov z prírody

Určite ste už počuli o prírodných afrodiziakách. Azda medzi najznámejšie patrí ženšen a koreň maca. Avšak existujú aj ďalšie.

Za vyskúšanie stojí napríklad tribulus terrestris. Ide o bylinu, ktorá má potenciál zvyšovať hladinu testosterónu a podporovať libido nielen u mužov, ale aj žien. Podľa jednej z mnohých štúdií užívanie tohto prírodného afrodiziaka viedlo po štyroch týždňoch k zlepšeniu sexuálnych funkcií u žien, konkrétne túžby, vzrušenia, spokojnosti i lubrikácie.

Za zmienku rozhodne stojí aj ashwagandha. Ide o adaptogén, ktorý sa používa na zmiernenie stresu a úzkosti. Avšak môže mať pozitívne účinky aj na sexuálnu túžbu a výkon. Opomenúť nemožno aminokyselinu l-arginín podporujúcu krvný obeh s pozitívnym vplyvom na erekciu.

Na zvýšenie sexuálnej túžby i výkonu sa používa muira puama, ktorú takisto zoženiete v podobe doplnku výživy. U mužov funguje aj bylinný extrakt yohimbe. Ten zlepšuje erekciu i sexuálny výkon.

Zdroj foto: freepik.com

Sexuálny chtíč pomôžu zvýšiť aj esenciálne oleje

Romantickú atmosféru pomôžu navodiť esenciálne oleje s afrodiziakálnymi účinkami. Ide, napríklad o jazmínový olej, ktorý zvyšuje vzrušenie a pozitívne ovplyvňuje náladu. Olej zo šalvie je prospešný najmä pre ženy v menopauze a tie s nadváhou. Je schopný regulovať hladiny kortizolu, čím pozitívne vplýva i na libido. Výbornou voľbou je aj esenciálny olej neroli. Podobne ako predchádzajúce zvyšuje sexuálnu túžbu.

Mirka