Tipy na zdravé letné drinky

V lete je pitný režim ešte dôležitejší ako počas iných ročných období, pretože vonku je horúco. Ak vám nechutí čistá voda, máme pre vás niekoľko tipov na zdravé letné drinky, ktoré si bez problémov pripravíte v pohodlí domova. 

Naše telo sa skladá najmä z vody. Nevieme bez nej prežiť viac ako niekoľko dní. Nedostatok tekutín v tele sa prejavuje únavou, zníženou koncentráciou, bolesťami hlavy, tráviacimi problémami a aj zvýšenou chuťou na jedlo, keďže si niekedy smäd zameníme s hladom.

Piť by sme mali priebežne počas celého dňa v menších množstvách tak, aby sme smäd vôbec nepocítili. Príznakom dehydratácie je tiež tmavý a zapáchajúci moč.

Chcete zlepšiť svoj pitný režim pitím zdravých a chutných nápojov, ktoré osviežia a obsahujú prospešné látky pre organizmus? Inšpirujte sa našimi jednoduchými receptami.


Zdroj foto: freepik.com

Jahodová aqua fresca

K letným mesiacom neodmysliteľne patria šťavnaté jahody. Sú plné vitamínu C, antioxidantov i vlákniny. Jahodový nápoj aqua fresca môžete pripraviť z čerstvých jahôd, alebo ak milujete ľadové nápoje, dajte ich predtým na niekoľko hodín do mrazničky. Následne zmixujte jahody, vodu a trochu medu. Následne si užívajte osviežujúci a výživný nápoj.

Zelený čaj s mätou a citrónom

Skvelým letným osviežením je aj zelený čaj skombinovaný s mätou a citrónom. Zelený čaj disponuje množstvom zdravotných benefitov. Je tiež zdrojom kofeínu so stimulačnými účinkami. Mäta patrí k osviežujúcim liečivým bylinkám. Citrón sviežosť tohto nápoja podčiarkuje a dodáva vitamín C.

Ako tento nápoj pripraviť? Stačí, keď do vychladeného zeleného čaju pridáte lístky čerstvej mäty a citrónovú šťavu.


Zdroj foto: freepik.com

Citrusový ľadový čaj

Na prípravu tohto osviežujúceho nápoja použite čierny čaj. Nezabúdajte však, že obsahuje kofeín, ktorý má stimulačné účinky, ale aj odvodňuje. Najprv si uvarte kvalitný čierny čaj a nechajte ho schladiť. Pridajte do neho plátky pomaranča, citróna a limetky a kocky ľadu.

Melónový nápoj s malinami a bazalkou

Melón je zásobárňou vitamínov, minerálov, stopových prvkov i vlákniny. Maliny patria k výživným druhom ovocia a bazalka je populárna liečivá rastlina a korenina. Tento drink pripravíte mixovaním melóna, niekoľkých kúskov malín a listov bazalky. Po zmixovaní zrieďte nápoj s vodou, aby ste získali požadovanú konzistenciu.

Mirka

 

 

Zdroj foto: freepik.com