Tekvicový koláč so syrovou náplňou

Tekvicový koláč so syrovou náplňou

Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 60 minút
Stupeň náročnosti: 1 bábovka


Prísady:

Na cesto:

  • 180 g hladkej múky
  • 1 ½ zarovnanej KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • štipka soli
  • 40 g cukru
  • 1 vajce
  • 75 g zmäknutého masla alebo margarínu


Na náplň:

  • 750 g tekvice
  • 50 g pražených solených arašidových orieškov
  • 150 g šunky
  • 200 g taveného smotanového syra
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 20 g Gustinu jemného zemiakového škrobu Dr.Oetker


Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
valček na cesto

Príprava:
1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, kypriaci prášok a soľ. Pridáme cukor, vajce a maslo. Všetko spracujeme na jemne pomúčenej pracovnej ploche dohladka.

2. Z 2/3 cesta vyváľame placku, ktorú vložíme do vymastenej formy. Zo zvyšku cesta vyvaľkáme pás, ktorý uložíme ako okraj do formy a pritlačíme tak, aby vznikol okraj vysoký 3 cm.

3. Na prípravu náplne tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a dužinu nakrájame na malé kocky. Arašidové oriešky nasekáme a šunku nakrájame na malé kúsky. Elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni ušľaháme dohladka syr, soľ, vajcia a škrob. Ručne vmiešame kocky tekvice, oriešky a šunku, náplň nanesieme na korpus a uhladíme. Formu vložíme do rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180°C (predhriata)
Teplovzdušná rúra: 160°C (nepredhriata)
Plynová rúra: stupeň 2-3 (nepredhriata)

Doba pečenia: asi 60 minút

4. Koláč necháme vychladnúť vo forme, potom uvoľníme okraj a prenesieme na podnos.

TIP: Na dochutenie náplne môžeme použiť rôzne druhy byliniek