Takto sa zbavíte škodcov vo vašej záhrade

Takto sa zbavíte škodcov vo vašej záhrade

Burina vo vašej záhrade nemusí byť jediným škodcom, ktorý napadne vašu záhradu. Stretnúť sa môžete aj s piliarkami, lykožrútom či molicami. Viete ako ich efektívne odstrániť? Ak nie, tak práve v tomto článku sa to dozviete.

Ak čítate práve tento článok, tak zrejme túto situáciu veľmi dobre poznáte. Začali ste sa starať o svoju záhradu s vidinou bohatej úrody a toho, že väčšinu ovocia a zeleniny si dokážete vypestovať sami a nebudete ju tak musieť kupovať v supermarketoch.

Pre pôdu na vašej záhrade ste použili tie najlepšie a odporúčané hnojivá, ktoré mali vašu úrodu ešte vylepšiť.

Následne sa však na vašu úrodu dostali rôzni škodci v podobe piliarky, lykožrúta, molice, pásavky zemiakovej, obaľovača či vijačku, ktorí vám ju spoločne s burinou zničili.

Ak ste sa v tomto príbehu aspoň čiastočne našli, tak vedzte že nadchádzajúcu záhradkársku sezónu tomu môže byť inak. Stačí si len počas zimných mesiacov niečo naštudovať o odstraňovaní škodcov a poriadne sa pripraviť.  

Jedným z ideálnych riešení, ako sa takýchto škodcov zbaviť, sú prípravky proti škodcom, ktoré môžete použiť na svoju úrodu.

Aké prípravky proti škodcom poznáme?

V súčasnosti sa v rôznych obchodoch, ktoré sa zaoberajú týmito produktami, môžeme stretnúť s viacerými druhmi prípravkov proti škodcom.

V sortimente týchto obchodov môžete nájsť množstvo druhov insekticídov a akaricídov. Zakúpiť si tak môžete postreky proti voškám, žravému a cicavému hmyzu, ale aj predjarné postreky.

Ako zistiť, ktorý prípravok proti škodcom je vhodný pre mňa?

V prípade týchto prípravkoch a postrekov platí, že každý z nich je určený na iný druh ovocia aj zeleniny.

Ešte predtým, než sa takýto prípravok proti škodcom rozhodnete kúpiť, je vždy dobré poznať, čo za škodcu napadol vašu úrodu a akú chorobu spôsobuje.

Odpoveď na tieto otázky môžete nájsť najčastejšie v rôznych katalógoch obchodov, ktoré tieto produkty ponúkajú, alebo sa opýtať skúsenejšieho záhradkára.

Vďaka tomu sa vám totiž nemôže stať, že si zakúpite prípravok proti škodcom, ktorý však vo vašom prípade nebude fungovať.

Nie na všetko je potrebná chémia

Aj napriek tomu, že prípravky proti škodcom sú jednoznačne skvelým a efektívnym riešením, ako vyhubiť všetkých škodcov z vašej záhrady, častokrát sa to dá aj bez použitia chémie.

Jedným z tipov, ktorý vám môže pomôcť pri odstraňovaní škodcov, je využiť rastlinnú ochranu rôznych aromatických byliniek.

Tie svojou výraznou vôňou odpudzujú rôznych škodcov, a preto vám tieto bylinky odporúčame zasadiť na viacerých miestach vo vašej záhrade.

Prírodné postreky

Zamiesť so škodcami vo vašej záhrade môžete aj pomocou prírodných postrekov, akým je napríklad cesnakový postrek, alebo žihľavový výluh.

Práve žihľava je tou najznámejšou rastlinou, ktorá bojuje s voškami a roztočmi, a to pomerne úspešne.

Okrem žihľavy môžete použiť prírodné postreky z výluhov z paradajok, púpavy, tabaku alebo paprade.

Fyzická ochrana rastlín

Okrem postrekov môžete použiť tiež fyzickú bariéru, ktorá hmyzu a iným škodcom zabráni dostať sa k rastlinám. Ideálnu ochranu predstavuje jemná sieťka, ktorou rastlinu alebo plody prikryjete tak, aby mali dostatok miesta pre ďalší rast.

Slová na záver

Aj napriek tomu, že sme vám v článku predstavili viacero možností, ako sa vysporiadať s nepríjemnými škodcami vo vašej záhrade, stále platí, že práve prípravky proti škodcom sú tým najúčinnejším a istým spôsobom, ako sa ich zbaviť nadobro.

Navyše k nemu budete potrebovať len správny prípravok, čas a kvalitnú dámsku, alebo pánsku gumovú obuv, ktorá vás počas postreku vašej úrody nezradí a budete môcť v nej ísť aj do náročnejších terénov za každého počasia.

Zdroj obrázku 1: {Oleksandrum} / shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: {IanRedding} / shutterstock.com