Svetelná terapia ako pomocník počas zimných dní

Svetelná terapia ako pomocník počas zimných dní

Niektorí zimné mesiace milujú, iní nenávidia. Ak patríte k tým, ktorým chladné a tmavé počasie nevyhovuje, pociťujete smútok, únavu či frustráciu, môžete urobiť niečo preto, aby ste sa cítili lepšie. Jedným z riešení je svetelná terapia.

K tomu, aby sme boli šťastní a spokojní, potrebujeme, okrem iného, denné svetlo a pobyt na čerstvom vzduchu. Avšak mnohí z nás sú tak vyťažení, že každodenná prechádzka nepatrí medzi ich priority. Alebo jednoducho čas, keď je vonku svetlo, trávia v zamestnaní.

Ako to vyriešiť? Jednou z možností je svetelná terapia.

Čo je svetelná terapia a kedy sa využíva?

Svetelná terapia predstavuje pobyt v blízkosti špeciálneho svetelného zdroja, ktorý nahrádza denné svetlo. Využíva sa napríklad pri sezónnej afektívnej poruche (sezónnej depresii).

Sezónna depresia vzniká v dôsledku nedostatočného vystavenia sa dennému svetlu a pri prechode z jedného ročného obdobia do druhého. Prejavuje sa viacerými symptómami, ako napríklad únava, nespavosť, úzkosť, poruchy koncentrácie a tak ďalej.

Denné svetlo je pre nás dôležité, pretože ovplyvňuje cirkadiánne rytmy, teda fázy spánku a bdenia, ale aj tvorbu hormónov či samotné trávenie a, samozrejme, činnosť mozgu.

Niektoré výskumy poukazujú na to, že účinnosť svetelnej terapie môže byť rovnaká, ako je užívanie antidepresív či absolvovanie kognitívnej behaviorálnej terapie. Terapia svetlom môže zlepšiť symptómy sezónnej depky o 40 až 60 percent, pričom prvé zlepšenie je viditeľné už po týždni používania intenzívneho svetla.

Svetelná terapia doma. Ako na to?

Svetelnú terapiu môžete absolvovať napríklad u psychoterapeuta. Avšak svetelné lampy na domáce použitie zoženiete bez väčších problémov v obchodoch. Ako vybrať tú správnu?

Jedným z najdôležitejších kritérií je, aby lampa vydávala intenzívne svetlo v intenzite 10 000 luxov, a tak dokázala simulovať denné svetlo. Takúto lampu kúpite už za niekoľko desiatok eur, avšak vždy venujte pozornosť kvalite. Tiež je dôležité, aby sa dala nastaviť do požadovanej polohy.

Ako na svetelnú terapiu v pohodlí domova? Úplne jednoducho. Ráno si privstaňte a doprajte si minimálne 30 minút v blízkosti tohto svetla. Docielite tým zlepšenie nálady i menšiu mieru únavy vďaka schopnosti svetelnej terapie regulovať tvorbu hormónu melatonínu.
 
Zdroj foto: freepik.com
Na čo si dať pozor? Vždy sa riaďte pokynmi výrobcu. Zvyčajne je potrebné špeciálnu lampu umiestniť pred seba, alebo mierne zboku. Pri svetelnej terapii môžete raňajkovať, čítať, pozerať televíziu alebo relaxovať.

Svetelná terapia vám môže pomôcť nielen pri sezónnej depke, ale aj nespavosti, deficite vitamínu D (svetlo musí obsahovať aj UVB lúče), únave, mozgovej hmle, strate motivácie, zvýšenej chuti do jedla či výkyvoch nálad.

Alternatívou špeciálnej lampy je ranná prechádzka

Ak chodíte do práce neskôr, vždy máte možnosť dopriať si rannú prechádzku. Ak je vonku slnko, pôsobí na vás svetlo v intenzite približne 50 000 luxov. Je zamračené? Aj tak sa môžete tešiť na svetlo v intenzite 10 000 luxov, ktoré poskytuje väčšina špeciálnych lámp. Ideálne je dopriať si aspoň 30-minútovú prechádzku v svižnom tempe.

Mirka