Studené a teplé obklady. Ktoré kedy použiť?

Studené a teplé obklady. Ktoré kedy použiť?

Pociťujete bolesť a neviete, či vám pomôže teplý, alebo studený obklad? Prinášame vám sumár tých najdôležitejších informácií.

Teplo a chlad majú na telo rôzne účinky, a preto je dôležité vedieť, aký obklad použiť pri bolesti hlavy a chrbtice, po náraze či menštruačných bolestiach. Azda najdôležitejšou informáciou je to, že studené obklady spomaľujú prietok krvi a teplé ho, naopak, zvyšujú. To znamená, že studené obklady zmierňujú zápal a teplé prinesú úľavu pri stuhnutí šliach či bolesti chrbtice.

Poďme však poporiadku a pozrime sa spoločne na najdôležitejšie informácie o studených a teplých obkladoch.

Základné informácie o teplých obkladoch

Teplé obklady majú schopnosť podporiť prietok krvi tým, že rozšíria cievy. Tento efekt je na nezaplatenie pri stavoch ako sú:

  •     bolesti svalov a šliach,
  •    na urýchlenie hojenia či
  •    uvoľnenie stuhnutých svalov.

Po teplom obklade siahnite vtedy, keď vás bolia oči, máte bolesti svalov či svalové kŕče. Oceníte ich aj pri stuhnutosti krku, bolesti chrbta, tenzných bolestiach hlavy, bolesti zubov či menštruačných kŕčoch.  

Teplé obklady môžu byť suché alebo vlhké. Na teplé obklady vám poslúžia vyhrievacie podložky, obklady namočené v teplej vode, termofľaše či vyhrievacie podložky.

Samozrejme, existujú aj situácie, keď sú teplé obklady nevhodné. Ide, napríklad o stavy, keď je v tele prítomný opuch či zápal. Nehodia sa ani pri akútnych poraneniach, pri žilovej trombóze, na krvácajúce rany a po veľmi intenzívnom cvičení.
 
Zdroj foto: freepik.com

Kedy siahnuť po studenom obklade?

Aplikáciou studeného obkladu dosiahnete stiahnutie krvných ciev, čo znižuje zápaly a opuchy. V prípade poranených tkanív pôsobí chlad tak, že eliminuje bolesť. Pri úraze je dôležité aplikovať studený obklad čo najrýchlejšie. Môže ísť o kocky ľadu, vrecko mrazenej zeleniny či gélu, ktorý sa vkladá do mrazničky.

Studený obklad teda pomôže vtedy, keď ste sa zranili, napríklad sa hlavou buchli o roh skrinky alebo si vyvrtli členok. Vhodný je pri zraneniach spojených so vznikom opuchu, svalovom napätí a migréne. Studené obklady sa neodporúča používať pri otvorených ranách a v prípade infekcie.

Zásady používania teplých a studených obkladov

  •    Nikdy teplý či studený obklad neaplikujte dlhšie ako 20 minút.
  •    Dbajte na bezpečnosť, aby ste si nepoškodili pokožku v dôsledku chladu či vysokej teploty.
  •    Obklad opätovne priložte až vtedy, keď pokožka nadobudne prirodzenú teplotu.

Mirka