Šťastné, veselé a pokojné!

Šťastné, veselé a pokojné!

...a tak sme sa viacerí dočkali a už len vychutnávame bublinu vianočného času. Keďže na našich stránkach sa v prvom rade stretáte so slovom, bude sa aj naše želanie k vianočným sviatkom točiť predovšetkým okolo uzlíkov z písmen. Navonok obyčajných a rokmi ošúchaných, v skutočnosti však nesúcich vzácny odkaz.

Väčšie sviatky sú medzi ľuďmi zvyčajne sprevádzané okrem iného aj rôznymi prianiami. Osobne, telefonicky, cez pohľadnice či listy, v súčasnosti azda najmä formou sociálnych sietí. Tých želaní je neúrekom... Niektoré bývajú stručné a pomerne otrepané, iné zasa originálne – myšlienkou aj zobrazením. Otázne ale zostáva, či tieto slová padajú na úrodnú pôdu. Ľudia si predsa želajú všeličo krásne, čo však obvykle, ako rýchlo do uší prichádza, tak rýchlo sa z nich aj vytráca.

Medzi všetkým tým želaným, čo si adresujeme, často figuruje aj pokoj. Tiež samotné Vianoce sa označujú ako sviatky pokoja. Sviatky, kedy sa vraj všetko utíši, zastaví či aspoň spomalí, upokojí... Nestalo sa ale za posledné roky módou, že s pokojom majú Vianoce v mnohých rodinách málo spoločné? Prichádzajú starosti s darčekmi, s peniazmi, s upratovaním, pečením, varením, zdobením... O pokoji napokon ani nechyrovať. Najmä starostlivé ženy, ktoré majú okrem práce toho na krku viac než dosť, by vedeli rozprávať...

Už dve tisícky rokov dozadu prichádzali ľudia na to, že jedným z najväčších darov, ku ktorým sa človek môže dopracovať, je vnútorný pokoj. Harmónia. Spokojnosť. „Šťastné a veselé“ by toho mohli byť predobrazom. Aspoň počas nich sa ľudia môžu pokúsiť nechať všetko bokom a nájsť vytúžené. Vianočné, tajuplné. Nech sa v nás narodí podstata Vianoc. Nebude to azda väčší dar ako čokoľvek hmotné či kúpené? Otáznym teda zostáva, keď si pokoj želáme, keď je nám pokoj aj želaný, či si tiež uvedomujeme, nakoľko sme mu blízko a nakoľko od neho vzdialení. Či sa oň naozaj snažíme, alebo zostane len otrepanou frázou, ktorej venujeme povrchnú pozornosť. Niekedy pri želaní stačí menej slov, ale úprimných – možno pevne stisnutá ruka, priamy pohľad do očí, pohladenie, pobozkanie či darček od srdca.

Jedno slovenské príslovie hovorí, že lepší je chlebík v pokoji, ako koláč v rozbroji. Milí čitatelia, prajeme Vám príjemné prežitie sviatkov. Nech sa Vám podarí nachádzať predovšetkým ticho, nie zhon, lásku, nie nenávisť, pokoj, nie jeho opak. Prajte to s úprimným dôrazom aj svojim najbližším. Doprajte si však aj Vy. Nech sú šťastné, veselé a pokojné...

„Lepšie, ako tisíc neužitočných slov, je jedno slovo, ktoré prinesie pokoj.“ (Dhammapáda)

Za redakčný kolektív

                                Marcel Páleš