Osviežujúci slivkový koláč so smotanovým prelivom

Osviežujúci slivkový koláč so smotanovým prelivom

Ingrediencie:

Cesto:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky

  • 1 hrnček cukru

  • 125 g masla

  • 1 polievková lyžica octu

  • štipka soli​

Náplň:

  • 1 kg sliviek​

Smotanový preliv:

  • 1 šľahačková smotana

  • 1 vanilkový cukor

  • 1 polievková lyžica práškového cukru

  • 2 vajcia

  • 1 čajová lyžička mletej škorice​


Postup:

  1. Z masla, múky, cukru, soli a octu vypracujte jemné cesto, ktoré rozvaľkáte a prenesiete na vymastený a vysypaný plech.

  2. Na cesto naukladajte slivky rozrezané na štvrtinky.

  3. Predhrejte rúru na 180 °C a predpečte cesto asi 10–15 minút.

  4. Medzitým vyšľahajte vajcia s práškovým cukrom, smotanou, vanilkovým cukrom a škoricou.

  5. Predpečený koláč vytiahnite z rúry a polejte pripravenou smotanovou zmesou.

  6. Vložte späť do rúry a pečte dozlatista.​


Tento koláč je skvelou voľbou na letné dni, keď sú slivky v sezóne. Prajem dobrú chuť!​

Zdroj foto: Freepik