Babičkin slivkový koláč k čaju

Babičkin slivkový koláč k čaju

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 g hladkej múky

  • 20 g droždia

  • 50 g rozpusteného masla

  • 2 polievkové lyžice práškového cukru

  • Vanilkový cukor

  • Nastrúhaná kôra z citróna

  • Štipka soli

  • 2 vajcia

  • 100 ml vlažného mlieka​

Obloha:

  • 500 g odkostkovaných a na štvrtinky nakrájaných sliviek​

Posýpka:

  • 5 polievkových lyžíc práškového cukru

  • Tortové želé

  • Trochu práškového cukru na posypanie​


Postup:

  1. Do misy dajte všetky suroviny na cesto. Mlieko pridávajte podľa potreby.

  2. Dôkladne vypracujte redšie cesto, ktoré posypte múkou, zakryte a nechajte na teplom mieste vykysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem.

  3. Cesto vyklopte do koláčovej formy vymazanej tukom. Prsty namočte do múky a cesto vtláčajte až do okrajov formy, ktoré budú vyzdvihnuté. Nechajte ešte chvíľu kysnúť.

  4. Na cesto poukladajte slivky a rovnomerne posypte práškovým cukrom zmiešaným s tortovým želé.

  5. Pečte v predhriatej rúre.

  6. Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom.​

Zdroj foto: Freepik