
Babičkin slivkový koláč k čaju
Ingrediencie:
Cesto:
-
250 g hladkej múky
-
20 g droždia
-
50 g rozpusteného masla
-
2 polievkové lyžice práškového cukru
-
Vanilkový cukor
-
Nastrúhaná kôra z citróna
-
Štipka soli
-
2 vajcia
-
100 ml vlažného mlieka
Obloha:
-
500 g odkostkovaných a na štvrtinky nakrájaných sliviek
Posýpka:
-
5 polievkových lyžíc práškového cukru
-
Tortové želé
-
Trochu práškového cukru na posypanie
Postup:
-
Do misy dajte všetky suroviny na cesto. Mlieko pridávajte podľa potreby.
-
Dôkladne vypracujte redšie cesto, ktoré posypte múkou, zakryte a nechajte na teplom mieste vykysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem.
-
Cesto vyklopte do koláčovej formy vymazanej tukom. Prsty namočte do múky a cesto vtláčajte až do okrajov formy, ktoré budú vyzdvihnuté. Nechajte ešte chvíľu kysnúť.
-
Na cesto poukladajte slivky a rovnomerne posypte práškovým cukrom zmiešaným s tortovým želé.
-
Pečte v predhriatej rúre.
-
Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom.
Zdroj foto: Freepik