Rioja - Španielsko

Rioja - najslávnejšia vinohradnícka oblasť Španielska ma lákala už dávno. Jej ohnivé červené vína udivujú celý svet svojou komplexnosťou, vyváženosťou, plnosťou chuti a skvelým „zrecím“ potenciálom. A keď sme sa s kamarátmi Mirom a Ivanom na dovolenke v Bilbau dohodli so španielskym šoférom Pablom, náš jednodňový výlet mohol začať.
 Starý rozheganý nákladiak očividne zažil aj lepšie časy. Jeho korba naložená vrecami kukurice sľubovala skutočne dobrodružnú jazdu. Mirova fľaša domáceho veltlínu nám trom prišla veľmi vhod. Pár hodín jazdy po hrkotavých španielskych cestách a napoludnie sme konečne tu. Rioja! Šofér Pablo nám s pískaním pneumatík zastavuje a my priamo z korby zoskakujeme na prašnú dedinskú cestu. Pablo sa s nami lúči a ponáhľa s nákladom do Zaragozy. Sľubuje že večer sa po nás vráti.
 San Miguel je malá, tichá dedinka severne od Logroňa - hlavného mesta Rioje. So svojimi necelými dvesto obyvateľmi ju možno ľahko prehliadnuť, ale jej excelentné barikové červené vína určite nie. Miestni vinári-cosecheros - stojaci pred svojimi pivnicami – bodegami - nás pozývajú k sebe. Pozvanie radi prijímame. Pár krokov dolu strmými schodmi a zostaneme prekvapene stáť - v pivničných tuneloch tejto bodegy sú stovky dubových sudov. Tunely sú dlhé a kľukaté - majiteľ vraví že v stredoveku slúžili miestnym ľuďom ako úkryt pred Maurami. Majiteľ bodegy ochotne vysvetľuje všetko o vínach dozrievajúcich v dubových sudoch. Mladé víno (vino juven) sa dostáva na trh pár mesiacov po oberačke a rýchlo ide na odbyt. Vína Crianza dozrievajú minimálne 2 roky v pivnici-z toho rok v sude. Vína Reserva môžu pivnicu opusti až po troch rokoch - z čoho jeden rok musia zrieť v sude. Majiteľ vraví že existuje aj kategória Gran Reserva - ale tú on nerobí. Minimálne 24 (!!!) mesiacov zrenia v sude a ďalších 36 mesiacov zrenia vo fľaši. Majiteľ naleje do pohárov víno s označením Reserva - je to Tempranillo. Jeho víno má temnú tmevočervenú farbu - vonia dubovým drevom a slivkovým lekvárom. Je plné, elegantné a vyvážené. Chutí skvele. Nasledujúce vína taktiež. Prechádzame ďalšími chodbami. Opäť dlhé rady dubových sudov,opäť skvelé vína. Po niekoľkých hodinách vychádzame ťažkými krokmi von. S Ivanom a Mirom si nesieme niekoľko debničiek vína. Ceny nie sú príliš drahé; majiteľ bodegy sa spokojne usmieva. Ukazuje nám do skaly vytesané kvasné nádrže z rímskych čias-víno sa tu dorába od čias antiky. Pred očami máme nádhernú panorámu - prekrásne vinohrady ležiace na spádových svahoch Kantábrijských vrchov. Drvivá väčšina miestnych vinohradníkov tu pestuje hlavne Tempranillo, iba zopár starších ľudí Mazuelo a Graciano. Je už podvečer.
 Konečne prichádza Pablo s autom. Debničky s vínom opatrne a starostlivo nakladáme na korbu a hneď aj vyrážame. Malé deti stojace pri ceste nám mávajú na rozlúčku. Za jeden deň sa určite nedá spoznať, pochopiť a stihnúť všetko - a to ani v takej malej dedinke ako San Miguel - napriek tomu sa sem ešte určite niekedy vrátim.

rodaxx