Top 5 vecí, ktoré musíte v Egypte vyskúšať

Top 5 vecí, ktoré musíte v Egypte vyskúšať

Kolíska starovekých civilizácií je jednou z našich najobľúbenejších destinácií. V Egypte, a najmä v jeho hlavnom meste, sa miešajú západoeurópske, ázijské a africké vplyvy a vône.  Najlepšie je, že nádherné historické pamiatky, fascinujúca kultúra a celoročné kúpanie sú od nás čo by kameňom dohodil.
 
Sharm El Sheikh a tie ostatné


Kedysi mála rybárska osada. Dnes luxusné letovisko s hotelmi vyššej kategórie a vysokou úrovňou služieb. Exotické kry, obrovské palmy, luxus, miestami až pompéznosť a stovky ľudí, ktorí sa starajú o vaše pohodlie a zniesli by vám aj modré z neba. O ktorom letovisku hovorím? Dá sa povedať, že o všetkých. Prvý bol Sharm El Sheikh, pre nás pomaly synonymum slova Egypt. Pýšiť sa môže centrom Naama Bay a bohatým nočným životom. Na každom rohu tu nájdete bary, diskotéky, kaviarne a typické čajovne s vodnými fajkami. To isté platí aj o Hurghade, ktorá vzhľadom na svoju polohu ponúka najviac možností objavovať. V jej okolí nájdete aj niekoľko novovybudovaných menších letovísk, ktorým hluk a svetlá diskoték veľa nehovoria. V Safage, Makadi bay, Soma Bay a Marsa Alam nájdete pokoj, rodiny s deťmi a potápačov.



V tieni pyramíd

Kto by nepoznal jeden zo siedmych divov sveta a symbol krajiny. Bohatú,  niekoľko tisícročnú históriu netvoria  len pyramídy a sfinga. Láka aj Káhira a jej pulzujúce staré mesto a stará islamská architektúra,  bazár Khan al-Khalili a najmä Egyptské múzeum. Nádherný je Abu Simbel, chrám Ramsesa II.,  postavený pri Asuánskej priehrade. Odtiaľ sa už poľahky vydáte na neopakovateľnú plavbu po Níle. Z lode si vychutnáte výhľad na zelené polia a palmové háje, dediny a mestá, ale hlavne, na najdôležitejšie pamiatky egyptskej kultúry. Miniete Luxor, slávne hlavné mesto starovekých Théb a jeho chrámový komplex, chrám kráľovnej Hatšepsut, Karnak, a Údolie Kráľov,  kde nahliadnete aj do niektorej z hrobiek. Z letovísk sú tieto miesta prístupné v podobe fakultatívnych výletov a to najmä z Hurgady a okolia. Sharm El Sheikh zase ponúka púť od Kláštora sv. Kataríny, kde sa vám naskytne nádherný výhľad na okolité hory, na biblickú horu Sinaj s úchvatným východom slnka.  



Hľadá sa nemo

Vody červeného mora sú príjemné, čisté, pokojné a v celku bezpečné. Obývajú ich delfíny, korytnačky, obrovské raje, malé aj veľké farebné ryby a lemujú ich nádherné koraly. Človek má pocit, akoby ho hodili do akvária. Samozrejme, každý z týchto živočíchov má obľúbené ročné obdobie a lokalitu, zistite si ktoré, aby ste neostali sklamaní. Takmer všade nájdete potápačské školy s bohatou ponukou kurzov a výletov pre skúsených potápačov, pre tých, čo chcú získať prvé skúsenosti, aj pre fanúšikov šnorchlovania. Ani neplavci by sa nemali nechať odradiť. Do vody môžete ísť so záchranou vestou a bez problémov si vychutnať podmorský svet. Pre tých, čo do vody nechcú alebo nemôžu, boli vymyslené lode so skleneným dnom a turistické ponorky.  Egypt je jedno z miest, kde sa do nich aj oplatí sadnúť. Vidieť musíte ostrov Giftun (Hurgada), Abu Dabab (Marsa Alam), takmer neporušené koralové útesy južného Sinaja v nádhernom národnom parku Ras Mohamed (Sharm) a Sha’ab Abu Nuhas (Hurgada) a jeho vraky siedmych lodí.



Za bránami hotela

Egypt je krajina kontrastov. Na jednej strane krása a luxus, na druhej mesačná krajina, ozbrojená ochranka, špina a bieda. To, ako žije domáce obyvateľstvo, vo svojich pôvodných obydliach, vyráža dych. Tieto staré mestečká, neveľmi vzdialené od letovísk, nech vyzerajú akokoľvek, dýchajú orientom. Nájdete v nich tradičné bazáre, trhy, obchody, kaviarne reštaurácie aj mešity. V mestečkách ako El Quseir (Marsa Alam), alebo Dahar (Hurgada) nakúpite (suveníry), vyskúšate tradičné jedlá (na ulici radšej nie) a vodnú fajku. A ani pri tom neskrachujete. Tu nájdete všehochuť tovaru aj typickú atmosféru zjednávania cien. Ak ste šikovní,  určite výhodne nakúpite. Za úvahu stoja najmä výrobky z papyrusu, alabastru a mramoru, vodné fajky a tabaky, parfumy, oleje, esencie, exotické koreniny a zlato. Pri nákupe, hlavne „originálneho papyrusu“, si dávajte  pozor na podvodníkov. A hlavne nikdy, naozaj nikdy nekupujte ulity morských živočíchov, alebo odlomené koraly.


 
Chute, vône a tóny

Krása tejto krajiny sa ukrýva aj v jej jedle. Väčšina jedál je mäsitá a podáva sa s chlebom a ryžou. K najpopulárnejším patrí kebab (mäso na grilovacej ihle), falafell (opražená fazuľa v placke), švarma (opekaná jahňacina podávaná so šalátom a pitou) a samozrejme sladká baklava (lístkové pečivo, preložené orieškami s medom). Egyptská strava je veľmi korenistá. Ochutnávajte s rešpektom, kombinácia niekoľkých silných korení nesadne každému.
Napriek Islamu aj tu sa stretnete s tradičným alkoholom. Egypťania dokonca vyrábajú pivo (aj tmavé ako Marzena a Aswanli). Veľmi chutné sú miestne vína alebo zibib, anízom ochutený alkohol z hroznových šupiek. Inak sa tu pijú hlavne čaje, známy je Karkadeh, ibištekový čaj. Vodná fajka, shisha, a uvarenie čaju patrí k dobrým zvykom pohostenia hostí. Určite si ich vychutnáte aj pri sledovaní brušných tancov, ohňovej show fakírov, alebo darwisha.

Takže, kto chce ísť na dovolenku do Egypta?