Dovolenkové destinácie pre všetkých, ktorí obľubujú staré kultúry

Dovolenkové destinácie pre všetkých, ktorí obľubujú staré kultúry

Patríte k ľuďom, ktorí si na letnej dovolenke okrem mora a pláži radi vychutnávajú aj spoznávanie histórie? Tak v tom prípade máme pre vás dva tipy na európske destinácie, ktoré by mal každý milovník starovekej histórie počas svojho života navštíviť.

Kolíska európskej civilizácie

Zrejme vás neprekvapí, že prvým z týchto tipov je najväčší grécky ostrov, Kréta. Veď kde inde by mal milovník histórie ísť ak nie na dovolenku na Krétu? Tá sa predsa považuje za kolísku európskej civilizácie.

Kréta bola centrom minojskej kultúry. Tá ju obývala v rokoch 2800/2600 – 1100 pred n. l. Najznámejšou archeologickou lokalitou viažúcou sa k tejto civilizácii je Knóssos. Určite ho poznáte ak obľubujete grécku mytológiu. Vyskytuje sa v nej ako sídlo kráľa Minóa a jeho súčasťou tu je Minóov labyrint, v ktorom číhal Minótauros, tvor s ľudským telom a býčou hlavou.

Knóssos bol pravdepodobne správne a politické centrum celej minojskej kultúry. V súčasnosti ide o najväčšiu krétsku archeologickú lokalitu z doby bronzovej a vyhľadávanú turistickú lokalitu. Nachádza sa neďaleko hlavného mesta Kréty, ktorým je Iraklio.

Ostrov posiaty starovekými vežami

V rámci európskej histórie má svoje významné miesto aj územie dnešného Talianska. Napadol vám hneď Rím? Aj keď hlavné mesto Talianska je takpovediac celé jedno veľké múzeum, my sa teraz pozrieme na históriu ešte spred vzniku starovekého Ríma.

Zamierime však na jeden z talianskych ostrovov, konkrétne na ten, ktorý je označovaný ako Karibik Stredomoria. Áno, ide sa na dovolenku na Sardíniu. Aj tá totiž patrí medzi najstaršie osídlené časti Európy.

Od 18. stor. pred n. l. až po 2. stor. n. l. tu existovala nuragská kultúra. Sardínia je doslova posiata typickými stavbami z tohto obdobia, ktorým sa hovorí nuragy. Ide o kamenné veže, ktoré majú tvar zrezaného kužeľa. Na ostrove sa ich nachádza zhruba 7 000!