Ríbezle – recept na chutný džem a lahodné víno

Ríbezle – recept na chutný džem a lahodné víno

 Ríbezľový ker svojimi kvetmi a neskôr plodmi spestruje záhrady v našom okolí. Ríbezle pochádzajú z rodu Ribes a možno ich nazvať menšími súrodencami chlpatých egrešov. Ríbezle sú zaujímavé nielen svojím vzhľadom, ale najmä jedinečnou chuťou. Červené, biele a čierne bobuľky sú šťavnaté a využívajú sa na výrobu marmelád alebo džemov. Chutné sú ako súčasť domácich koláčov a pudingov najrozličnejších príchutí. Na americkom kontinente sa podávajú ako príloha k zverine. Na svete existuje asi 100 rôznych druhov ríbezlí. Každý z nich má svoj unikátny vzhľad, chuť a vôňu.

S kultiváciou ríbezlí sa začalo niekedy okolo roku 1600 v Holandsku, Dánsku a v okolí Baltského mora. Postupne sa rozšírili do ostatných končín sveta. Dnes sa stretávame s odrodami čiernej, bielej a červenej ríbezle. Čierne ríbezle sú vzácne pre vysoký podiel vitamínu C. Obsah tohto vitamínu je vyšší ako u bielych a červených ríbezlí. Ríbezle disponujú viacerými liečivými schopnosťami. Už v minulosti sa využívali na liečbu dny, vodnatieľky či artritídy. Čierne ríbezle sú sladšie ako červené. Červené a biele bobuľky chutia jedinečne a príjemne sviežo. Hodia sa na zaváranie, výrobu sirupov a ríbezľových vín.

Prečo jesť ríbezle?
Ríbezle sú bohatou zásobárňou vitamínov a minerálnych látok. Zlepšujú látkovú výmenu a výrazne posilňujú imunitný systém človeka. Ríbezle obsahujú látky, ktoré pozitívne pôsobia na funkciu srdca a svaly. Overené je blahodarné pôsobenie na nervovú sústavu. Ríbezle obsahujú veľké dávky vitamínu C, karoténu, vitamínov B3 a B5. Dôležitý je obsah vápnika, horčíka, draslíka, mangánu a rutínu. Zastúpenie vitamínov a minerálnych látok je naozaj unikátne. Nezabúdajte, že listy z čiernej ríbezle možno sušiť a využiť na prípravu liečivých čajových zmesí.
Skutočné gazdinky nielen sušia listy ríbezle, ale vyrábajú domáce džemy a vína. Jedinečnú chuť džemu oceníte v zimných mesiacoch na dochutenie palaciniek či koláčov. Ríbezľové víno nijakým spôsobom nezaostáva za hroznovými vínami. Neveríte? Vyskúšajte nasledovné recepty.

Ríbezľový džem
Potrebujeme:
1 kg ríbezlí, 800 g kryštálového cukru, 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej, 2 dcl červeného vína
Postup:
Všetky suroviny vložíme do hrnca, premiešame, zakryjeme a necháme niekoľko hodín postáť. Následne zmes rozmixujeme a varíme na miernom ohni asi 45 minút. Čas varenia závisí od hustoty zmesi. Nalejeme do pohárov a zatvoríme viečkami.

Ríbezľové víno
Potrebujeme:
2 kg kryštálového cukru, 5 litrov prevarenej vody, 4 litre ríbezľovej šťavy
Postup:
Cukor varíme s vodou aspoň polhodinu. Necháme vychladnúť a pridáme šťavu z ríbezlí, ktorá je dôkladne prepasírovaná. Premiešame a nalejeme do demižónu. Víno kvasí 3 mesiace v chladnej miestnosti.

M