Recepty na zdravé placky zo zemiakov a zeleniny

Jednou zo zásad stravovania, ktoré prospieva zdraviu, je, že jedálniček má byť zdravý, pestrý a vyvážený. Ak neustále hľadáte spôsoby, ako ho spestriť, inšpirujte sa našimi receptami na zeleninové a zemiakové placky.

Tipy, ako urobiť zdravé placky

Skôr, ako sa pustíte do prípravy, ponúkame vám niekoľko tipov, vďaka ktorým budú aj tradičné placky zdravšie. Čo stojí za vyskúšanie?

  • Ak chcete placky vyprážať, zvoľte si vhodný tuk s vysokým bodom dymivosti. To je teplota, pri ktorej sa olej začne rozkladať a vznikajú pri ňom karcinogénne látky. Vhodnou voľbou môže byť napríklad prepustené maslo. Na krátke vyprážanie použite olivový olej, pretože jeho bod dymivosti je 160 až 190 stupňov Celzia.
  • Po vypražení nechajte placky “odpočívať” na papierovej servítke, aby z nich odtiekol prebytočný tuk.
  • Placky nemusíte vyprážať na panvici, ale dajú sa upiecť v rúre na papieri na pečenie. Budú tak ľahšie stráviteľné.
  • Ak chcete použiť menej oleja, využite služby olejov v spreji namiesto klasických masteničiek.
  • Nastrúhanú zeleninu alebo zemiaky zbavte prebytočnej vody.
  • Ak chcete zdravší variant placiek, nezahusťujte ich bielou múkou či strúhankou, ale stavte na celozrnnú múku či krupicu alebo strukovinovú zmes na zahusťovanie dostupnú v obchodoch so zdravou výživou. Vhodnou voľbou sú aj pomleté celozrnné druhy vločiek, napríklad ovsené či pohánkové. 
  • Nezabudnite placky vhodne dochutiť. Okrem cesnaku a cibule použite provensálske bylinky, majoránku či bylinky a koreniny podľa vašich preferencií.
  •  Placky vhodne skombinujte s inými potravinami. Podávajte ich so zeleninou, rôznymi dipmi či omáčkami. Výborné je spojenie so strukovinami, napríklad v podobe strukovinového pyré. Fantázii sa v tomto smere medze nekladú.


Zdroj: freepik.com

3 chutné recepty na placky, ktoré musíte vyskúšať

Máte doma veľa cukety? Neviete, ako urobiť zemiakové placky zdravšie a chutnejšie? Inšpirujte sa našimi receptami.

Cuketové placky

Suroviny:

  •    2 šálky nastrúhanej cukety
  •    2 vajíčka
  •    1 polievková lyžica hladkej celozrnnej múky špaldovej
  •    soľ
  •    provensálske bylinky podľa chuti
  •    mleté čierne korenie

Postup:
Všetky ingrediencie zmiešajte na cesto. Na rozpálenej panvici na prepustenom masle alebo olivovom oleji robte placky. Po vysmažení ich nechajte odstáť na papierovom obrúsku. Podávajte napríklad s jogurtovým dipom.


Zdroj: freepik.com

Mrkvovo-cviklové placky

Suroviny:

  •    2 vajcia
  •    ½ šálky mlieka
  •    1 šálka celozrnnej hladkej špaldovej múky
  •    1 čajová lyžička prášku do pečiva
  •    1 šálka nastrúhanej mrkvy
  •    1 šálka nastrúhanej cvikle (môžeme nahradiť cuketou)
  •    soľ a korenie na dochutenie

Postup:
Všetky suroviny zmiešajte. Na rozpálenej panvici na oleji tvarujte placky a opekajte ich dozlatista.

Zdravé zemiakové placky

Suroviny:

  •    zemiaky nastrúhané aj so šupkou a zbavené vody
  •    vajíčko
  •    pohánková múka na zahustenie
  •    majoránka
  •    pretlačený cesnak
  •    nadrobno nakrájaná cibuľa
  •    voliteľné: do zemiakových placiek môžete pridať aj nastrúhanú zeleninu podľa vašej chuti

Postup:
Zo surovín vypracujte cesto a placky dajte upiecť do rúry na papier na pečenie. Pečte pri teplote 180 stupňov dozlatista.

Mirka