Recepty na zdravé placky zo zemiakov a zeleniny
Jednou zo zásad stravovania, ktoré prospieva zdraviu, je, že jedálniček má byť zdravý, pestrý a vyvážený. Ak neustále hľadáte spôsoby, ako ho spestriť, inšpirujte sa našimi receptami na zeleninové a zemiakové placky.
Tipy, ako urobiť zdravé placky
Skôr, ako sa pustíte do prípravy, ponúkame vám niekoľko tipov, vďaka ktorým budú aj tradičné placky zdravšie. Čo stojí za vyskúšanie?
- Ak chcete placky vyprážať, zvoľte si vhodný tuk s vysokým bodom dymivosti. To je teplota, pri ktorej sa olej začne rozkladať a vznikajú pri ňom karcinogénne látky. Vhodnou voľbou môže byť napríklad prepustené maslo. Na krátke vyprážanie použite olivový olej, pretože jeho bod dymivosti je 160 až 190 stupňov Celzia.
- Po vypražení nechajte placky “odpočívať” na papierovej servítke, aby z nich odtiekol prebytočný tuk.
- Placky nemusíte vyprážať na panvici, ale dajú sa upiecť v rúre na papieri na pečenie. Budú tak ľahšie stráviteľné.
- Ak chcete použiť menej oleja, využite služby olejov v spreji namiesto klasických masteničiek.
- Nastrúhanú zeleninu alebo zemiaky zbavte prebytočnej vody.
- Ak chcete zdravší variant placiek, nezahusťujte ich bielou múkou či strúhankou, ale stavte na celozrnnú múku či krupicu alebo strukovinovú zmes na zahusťovanie dostupnú v obchodoch so zdravou výživou. Vhodnou voľbou sú aj pomleté celozrnné druhy vločiek, napríklad ovsené či pohánkové.
- Nezabudnite placky vhodne dochutiť. Okrem cesnaku a cibule použite provensálske bylinky, majoránku či bylinky a koreniny podľa vašich preferencií.
- Placky vhodne skombinujte s inými potravinami. Podávajte ich so zeleninou, rôznymi dipmi či omáčkami. Výborné je spojenie so strukovinami, napríklad v podobe strukovinového pyré. Fantázii sa v tomto smere medze nekladú.
Zdroj: freepik.com
3 chutné recepty na placky, ktoré musíte vyskúšať
Máte doma veľa cukety? Neviete, ako urobiť zemiakové placky zdravšie a chutnejšie? Inšpirujte sa našimi receptami.
Cuketové placky
Suroviny:
- 2 šálky nastrúhanej cukety
- 2 vajíčka
- 1 polievková lyžica hladkej celozrnnej múky špaldovej
- soľ
- provensálske bylinky podľa chuti
- mleté čierne korenie
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešajte na cesto. Na rozpálenej panvici na prepustenom masle alebo olivovom oleji robte placky. Po vysmažení ich nechajte odstáť na papierovom obrúsku. Podávajte napríklad s jogurtovým dipom.
Zdroj: freepik.com
Mrkvovo-cviklové placky
Suroviny:
- 2 vajcia
- ½ šálky mlieka
- 1 šálka celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 šálka nastrúhanej mrkvy
- 1 šálka nastrúhanej cvikle (môžeme nahradiť cuketou)
- soľ a korenie na dochutenie
Postup:
Všetky suroviny zmiešajte. Na rozpálenej panvici na oleji tvarujte placky a opekajte ich dozlatista.
Zdravé zemiakové placky
Suroviny:
- zemiaky nastrúhané aj so šupkou a zbavené vody
- vajíčko
- pohánková múka na zahustenie
- majoránka
- pretlačený cesnak
- nadrobno nakrájaná cibuľa
- voliteľné: do zemiakových placiek môžete pridať aj nastrúhanú zeleninu podľa vašej chuti
Postup:
Zo surovín vypracujte cesto a placky dajte upiecť do rúry na papier na pečenie. Pečte pri teplote 180 stupňov dozlatista.
Mirka