Príprava kosačky na sezónu

Príprava kosačky na sezónu

Keďže jarné počasie nastalo skôr ako po minulé roky, je čas začať premýšľať o príprave záhrady. K jednej z dôležitých úloh patrí aj správne odzimovanie kosačky na novú sezónu. Dodržiavaním niekoľkých jednoduchých krokov môžete zabezpečiť, aby vaša kosačka pracovala efektívne a bez problémov počas celej sezóny. Prinášame tipy a postupy, ktoré vám pomôžu pri odzimovaní kosačky a zabezpečia jej čo najdlhšiu životnosť.

Začnite čistením

Predtým než začnete s konkrétnou údržbou, uistite sa, že je kosačka čistá. V prípade, že ste kosačku po minulej letnej sezóne nechali zanesenú, je potrebné ju očistiť od zvyškov trávy, blata či iných nečistôt. Dôkladná údržba umožní lepšiu funkčnosť a predĺži jej životnosť. Nevynechajte pri tom ani zberný kôš, pretože v prípade jeho zanesenia nemá kam unikať vzduch a kosačka tak prestáva zbierať trávu.

Vymeňte olej a skontrolujte vzduchový filter

Olej v motore je kľúčový pre správnu prevádzku kosačky. Motor potrebuje kvalitné mazanie pre hladký a bezproblémový chod. Počas chodu motoru sa však do oleja uvoľňujú kovové častice, ktoré postupne znižujú jeho účinnosť. Preto je vhodné ho pri doplnení radšej celkovo vymeniť za čistý. „Frekvencia výmeny u pravidelne používanej kosačky je určená výrobcom motora - u našich motorov odporúčame olej meniť spravidla hneď po prvých 5 hodinách prevádzky, a následne každých ďalších 50 hodín alebo najmenej raz za rok,“ hovorí Petr Tichý, špecialista technickej podpory zo spoločnosti HECHT. Skontrolujte si odporúčaný typ oleja pre váš konkrétny model kosačky a postupujte podľa pokynov v návode.

Čistý vzduchový filter je nevyhnutný pre kvalitné spaľovanie motora, ktorý počas kosenia nasáva vzduch. Filter zachytáva prach a nečistoty, ktoré by inak zanášali palivové cesty a zvyšovali by tak opotrebenie motora. Keďže sa na ňom usádzajú prachové častice, znižujúce jeho účinnosť, odporúča sa pravidelne čistiť a jeden krát za rok vymeniť.

Kontrola zapaľovacej sviečky pre dokonalý štart

Ak sa vám nedarí kosačku naštartovať, skontrolujte stav zapaľovacej sviečky a v prípade potreby ju vymeňte. Čistá a správne nastavená sviečka je kľúčová pre efektívne štartovanie motora a jeho plynulý chod.

Ekonomicky výhodnejšia údržba i prevádzka

Prevádzka a samotná údržba elektrickej kosačky je jednoduchšia a ekonomicky výhodnejšia ako v prípade spaľovacej. Rovnako to platí aj pri jej odzimovaní. „Samotná údržba elektrickej kosačky pozostáva iba z pravidelného čistenia stroja a dobíjania akumulátora. Prirodzene tak odpadá nutnosť čistenia vzduchových filtrov, výmeny olejov a ďalších záležitostí spojených s prevádzkou spaľovacieho motora a hydraulickej sústavy kosačiek,“ vysvetľuje Lubomír Dvořák, zo spoločnosti Spider, ktorej inovatívne kosačky sa vyvážajú do celého sveta.    

Rada na záver - nepodceňte kontrolu noža

Aby kosačka trávu netrhala ale kosila, je potrebné udržiavať nôž dostatočne ostrý. Tupý nôž môže okrem zlého plnenie koša viesť k vysychaniu trávnika, pretože jeho končeky sú rozstrapkané, čím stráca vlhkosť. „Našim zákazníkom poskytujeme návod na to, ako si nôž môžu spoľahlivo a kvalitne nabrúsiť sami,“ dodáva Lubomír Dvořák.