Mučenka pomáha zaspať. Za povšimnutie stoja aj ďalšie výhody

Mučenka pomáha zaspať. Za povšimnutie stoja aj ďalšie výhody

Mučenka je liečivá rastlina, ktorá sa využíva v rôznych kultúrach. Viaceré jej účinky sú empiricky i vedecky overené a ani zďaleka nejde iba o schopnosť zlepšiť kvalitu spánku.

Mučenka (Passiflora incarnata) pochádza z amerického kontinentu. Práve tam ju domorodci používali ako prírodný prostriedok na spánok i bojovníka proti úzkosti. Podľa vedcov disponuje sedatívnymi vlastnosťami, pretože má schopnosť zvyšovať hladiny GABA.

Mučenka je dostupná aj u nás vo forme tabliet, čaju, extraktov i tinktúry. To znamená, že každý si môže vybrať to, čo mu najviac vyhovuje.

Zaujíma vás, s čím všetkým vám môže mučenka pomôcť? Čítajte ďalej.

Pozitívne účinky mučenky

Mučenka má protizápalové vlastnosti a stimuluje imunitný systém. Je to vďaka pestrej palete antioxidantov. Okrem toho pomáha lepšie zvládať stres.

Poďme však poporiadku a pozrime sa spoločne na to, ako rastlina účinkuje na ľudský organizmus.

Je prostriedkom na zmiernenie úzkosti

Trápi vás úzkosť a neviete, ako ju zmierniť? Jedným z podporných prostriedkov môže byť práve mučenka. Podľa jednej zo štúdií extrakt mučenky znížil úzkosť pred operáciou bez toho, aby ovplyvnil úroveň ospalosti.  

Ďalšia z nich prišla s podobným zistením. Tableta s obsahom 260 mg mučenky, 30 minút pred zubným ošetrením, znížila úzkosť, krvný tlak a aj srdcovú frekvenciu. Avšak je potrebné uviesť, že väčšina doposiaľ realizovaných štúdií prebehla pomerne na malej vzorke ľudí a je potrebné vykonať ďalšie.

Existujú aj štúdie, ktoré naznačujú, že mučenka môže pomôcť aj pri generalizovanej úzkostnej poruche.

Podporuje spánok

Vedci, samozrejme, skúmali účinky mučenky aj na kvalitu spánku. Jedna zo štúdií prišla so záverom, že pitie 250 ml čaju z mučenky denne počas siedmich dní výrazne zlepšilo kvalitu spánku. Ďalšia poukázala na to, že 60 mg extraktu mučenky zlepšilo spánok v porovnaní s placebom.
 
Zdroj foto: freepik.com

Môže byť užitočná pri zmierňovaní príznakov menopauzy

S obdobím menopauzy je spojených viacero nepríjemných symptómov, vrátane úzkosti a depresívnych stavov. Tie často súvisia s nižšími hladinami GABA v mozgu.

Existujú viaceré vedecké štúdie, ktoré poukazujú na to, že mučenka môže pomôcť nielen pri poruchách nálady, ale aj návaloch horúčavy a nočnom potení. Jedna štúdia skúmala rastlinné prípravky, ako napríklad mučenku, aníz, koreň sladkého drievka, čiernu rascu či pupalku. Zistili, že všetky uvedené rastliny majú schopnosť zmierniť návaly horúčavy v menopauze.
 
Zdroj foto: freepik.com

Znižuje krvný tlak

Zdá sa, že mučenka má priaznivý vplyv aj na úroveň krvného tlaku a to kvôli spomínanej schopnosti pôsobiť na hladinu GABA v mozgu. Podľa štúdie na zvieratách 8 mg mučenky, užívanej v priebehu 5 dní, znížilo hladinu krvného tlaku.

Má protizápalové vlastnosti

Mučenka disponuje protizápalovými vlastnosťami. Obsahuje vysoké hladiny fenolových zlúčenín, ktoré majú antioxidačné účinky. To znamená, že mučenka má potenciál priaznivo vplývať aj na imunitný systém.
Mirka