Tipy ako si zabezpečiť útulný priestor a maximálny relax na svojej záhrade

Tipy ako si zabezpečiť útulný priestor a maximálny relax na svojej záhrade

Chcete sa ukryť pred okolitým svetom, no ešte stále nemáte svoje relaxačné útočisko na záhrade? Nemusíte mať veľkú záhradu na to, aby ste si maximálne vychutnali odpočinok. Spolu nasledujúcimi inšpiráciami sa môžete pustiť do zariaďovania vašej budúcej relaxačnej zóny. Dajte priestor svojej kreativite!

Hrajte sa priestorom

Či už disponujete veľkým otvoreným priestorom pri rodinnom dome alebo patríte k tým, čo si chcú odpočinúť na balkóne, relaxovať sa dá všade. Potrebná je len vaša kreativita a chuť zútulniť si priestor, nech už ste kdekoľvek. Základom by malo byť určite pohodlie, ktoré si chcete vytvoriť. Následne by ste sa mali poobzerať po nejakých záhradných štýloch a zistiť, ktorý vám najviac vyhovuje.

 

Na to, aby ste svoj sen uskutočnili by vám nemali chýbať nejaké tie financie, a preto je dobré stanoviť si potrebný rozpočet. Na čo všetko sa dá pri realizovaní záhrady sústrediť?

 

● Vytvorte si projekt - určite by vám mala pomôcť malá predstava o vašej záhrade, či už v podobe nákresu alebo obrázkových inšpirácií

 

● Pripravte si trávnik - malo by byť dôležité, aby váš trávnik a záhradné okolie vyzerali zdravo

 

● Prírodný materiál - poteší nielen vás, ale aj prostredie okolo

 

● Domáci miláčikovia - nemali by ste na svojej záhrade zabúdať na priestor pre svoje zvieratká, ktoré vám chcú byť určite nablízku

Ak máte základné informácie pohromade, môžete sa pustiť do realizácie.

Využitie obrovského priestoru

Či sa chystáte mať na svojej záhrade párty, naháňať sa s domácimi miláčikmi, vystrájať s vašimi najmenšími alebo si chcete jednoducho dopriať chvíľku relaxu, na veľkej záhrade je priestor pre všetko. Máte už jasno v tom, ako bude vaša záhrada vyzerať? Altánok, rybník či záhradný domček? Všetko by malo mať svoje potrebné miesto. To však ani zďaleka nemusí byť všetko, čím sa dá takéto relaxačné miesto vybaviť.

Podstatné je miesto pre oddych. Tešíte sa letným dňom, no občas by ste si dopriali príjemný letný vetrík? Riešením by mohla byť hamaka - horský zážitok u vás doma. Stačí, aby na vašom dvore rástli dva mohutnejšie stromy a výlet za skvelým odpočinkom sa môže začať. Hamaku by ste tak jednoducho mohli umiestniť medzi stromy, pohodlne sa v nej usadiť a užívať si vietor, keďže by mala disponovať podobnými vlastnosťami než hojdacia sieť a rovnako je vhodná aj do iných priestorov.

Takto už môžete mať jednu časť záhrady vyriešenú.         

Poteší aj malá džungľa

Trochu rastlín by nemalo byť na príťaž. Ak patríte k milovníkom všakovakých rastliniek môžete si vybrať zo širokého záhradného sortimentu. Takto napríklad, si môžete zladiť rastliny či stromčeky spolu s menším rybníkom a nejakým tým chodníkom. Používať by ste mohli ekologické materiály, ktoré spolu s rastlinami obsahujúce vysoké percento peľu prispejú k lepšej biodiverzite:

●     Rastliny do záhrady, ktoré by mohli pomôcť (Astra,Chryzantéma, Levanduľa…)

●     Ekologický materiál (drevený alebo skalnatý chodník)

●     Jazierko s vodnými rastlinami, napr. lekno

Neodmysliteľnou súčasťou každej takejto záhrady či menšej džungle by malo byť záhradné osvetlenie, aby tak vynikol šarm vášho priestoru. Vybrať si môžete niekoľko druhov takéhoto osvetlenia, no nezabúdajte aj na doladenie vkusnými záhradnými dekoráciami, kde by ste mohli hravo využiť svoju fantáziu:

●     drevený, ratanový alebo kovový záhradný nábytok

●     keramické záhradné sošky

●     závesné dekorácie (lapače snov, zvonkohry, hodiny…)

●     led svetielka

●     solárne žiarovky…

Výborne! Priestor, altánok, rybník a vhodný nábytok s dekoráciami už máte. Teraz si asi kladiete otázku, ako takúto záhradu správne udržiavať, aby vám poslúžila desiatky rokov. Mnohé rodiny majú po svojom boku aj pár malých ratolestí, ktoré sa k vašej záhrade nesprávajú vždy najzodpovednejšie. Pripomienky ani zakazovanie nestačia a vy sa zrejme snažíte nájsť spôsob ako priviesť harmóniu medzi svoje deti a záhradu.

 Skúste im ukázať vzťah s prírodou, ktorý im navyše prinesie aj nejaké to ,,ovocie”. Existuje množstvo nápadov, ako deti začleniť do práce na záhrade a pritom ich to nebude nudiť:

●     naučte ich počúvať zvuky,

●     dotýkajte sa rastlinami,

●     pomôžte im vypestovať vlastnú rastlinku (kvietok, zeleninu či ovocie),

●     rozprávajte sa o záhradných materiáloch a ich využití,

●     hrajte sa praktické aktivity.

Ak by však ani tieto skromné rady neprispeli k tomu, aby vaše deti milovali záhradu, problém môže byť v celkovej samostatnosti či zodpovednosti. Rovnako by malo byť dôležité, aby si nielen veci, ale aj oddych vedeli vážiť. Len tak si predsa aj vy užijete trochu relaxu bez zbytočného kriku.

Zábava pre najmenších

Stáva sa vám, že neviete ako deti zabaviť na vašej záhrade? Splnili všetky vaše požiadavky a nastal čas nudy? Nezúfajte! Deti by si mali tiež občas užiť samostatného relaxu bez zásahu dospelého. Samozrejme, ak takýto oddych trávia pred počítačom alebo sa doslova nudia, nie je to zrejme v poriadku.

Ako tráviť voľný čas by ste mali učiť deti už od útleho detstva. Neskôr by tak mali vedieť efektívne narábať s časom, ktorý im prenecháte. Veľmi zaujímavou alternatívou by mali byť kreatívne aktivity, ktoré predovšetkým nemusia byť vykonávané len v obývačke či detskej izbe. Môžete sa im všetci venovať vonku pri úžasnom letnom počasí alebo rodinnej grilovačke.

Najmenší určite ocenia, že sa im viete hravo venovať. Pozrite si pár kreatívnych zábaviek:

 

  •  zahrajte si schovávačku (hravo odreaguje nielen deti, ale aj dospelých)

 

  • maľujte po kameňoch (občas tak môže vzniknúť zaujímavá dekorácia)

 

  • športujte pokiaľ vám to priestor dovolí

 

  • vytvárajte hračky z dreva (luky, autíčka, lopatky…)

 

  • dekoratívne jesenné ozdoby alebo šarkani

Je to pre vaše ratolesti nepostačujúce? Nie každá kreatívna aktivita je zaujímavá pre všetky vekové kategórie dieťaťa. Preto by mohla byť alternatívou ešte jedna možnosť - trampolína. Skákanie je tiež jedným z prejavov ako by sa mohlo dieťa vedieť odreagovať. Ak váš dvor disponuje dostatočné veľkým priestorom určite by ste mali popremýšľať o jej kúpe.

Podľa čoho vybrať vhodnú trampolínu? Predovšetkým podľa:

●     materiálu

●     vekové kategórie

●     maximálnej nosnosti

●     umiestnenie a veľkosti

●     ceny a samozrejme bezpečnosti

Možno to bude neľahká úloha, no čo nie ste schopný urobiť pre vaše deti, aby mali radosť ísť do záhrady a zároveň vám na malú chvíľu dopriali oddych? Určite je tu aj možnosť chodiť na rôzne atrakcie, no tie vás môžu vyjsť oveľa viac finančných prostriedkoch. Trampolína by vám mohla slúžiť dlhé roky a zostávajúce financie by ste tak mohli investovať do lepšieho materiálu v záhrade či do ďalšej prekrásnej kvetiny.

Dobite si baterky

Všetko tak ako má byť? Záhrada poriešená, priestor pre deti a ich aktivity vybavený. Už len vyvenčiť vášho domáceho miláčika a môžete si odpočinúť aj vy.

Kto by teraz súhlasil a dal si ruku na srdce, že odpočívať chodíte, len po dobre ukončenej práci? Nemusí, to ale tak byť vždy!

Skúste si nájsť vo svojej záhrade, ktorú ste si tak perfektne zorganizovali, nejakú tú zábavu. Či už budete odpočívať v hamake pri dobrej knihe a vínku alebo sa usadíte do kresla v altánku, je to na vás. Dôležité by pre vás malo byť to, aby ste opäť načerpali nové sily, a to všetko sa môže dať len pri pohľade na vaše utešenú záhradu.

Tip: Viete ako viesť a vychovávať deti k samostatnosti a zodpovednosti?

Čo všetko môže pomôcť k opätovnému načerpaniu:

cvičte jogu alebo pilates - tieto telesné cvičenia by vám mohli pomôcť odreagovať sa od každodenných starostí a umožniť tak na chvíľu vstúpiť len do vašich myšlienok

prechádzajte sa po záhrade - nemalo by byť nič lepšie, než pohľad na rozkvitnutú záhradu a s hrdosťou si tak možno povedať: ,,dokázal som to”

počúvajte hudbu - zatvorte oči a relaxujte. Hudba by mohla byť pre vašu dušu prínosná

trochu zahrešte - sladké by tiež mohla byť alternatíva, ako nadobudnúť stratenú silu, no samozrejme, mali by sme byť opatrní, aby sme sladkým dobrotám nepodľahli príliš

Keď si odpočiniete, môžete tým získať naozaj veľa zdravotných benefitov:

●     lepšia koncentrácia k opätovnému životnému štýlu

●     flexibilita - je dobré nechať oddýchnuť aj vaše svaly, odmenia sa vam

●     odpočinuté srdce - aj pár minút denne by malo pomôcť vášmu srdcu, aby ste sa cítili vyrovnanejší a znovu aktívnejší, vysoký krvý tlak by ste tak nemuseli mať stále

●     redukcia únavy či opätovná radosť z pohybu je tiež jednou z možností po dobrom odpočinku

Budete už odpočívať viac a kvalitnejšie? Možno ešte pre inšpiráciu, no aj obyčajná relaxačná chôdza vám môže urobiť viac, než nebyť aktívny vôbec. Možnosti odpočinku a relaxu na záhrade je mnoho, no každému vyhovuje niečo iné. Spomenuté inšpirácie pri realizovaní obrovského záhradného priestoru môžu byť skvelou voľbou, ako urobiť krok dopredu k vysnívanému odpočinku.

Či už budete tráviť večery s vašimi rodinnými príslušníkmi alebo sami, jedno by malo byť isté. Záhrada stvorená vašimi rukami bude pri vás v akejkoľvek situácií, a preto by to mohla byť jedna z naozaj vydarených investícií.

Odpočívať by sa malo viacerými spôsobmi (mentálne, emočne, fyzicky aj duchovne), a to všetko môžete dosiahnúť na jednom miesto - u vás doma.

Relax na balkóne

Niečo malé, no predsa postačujúce. Túžite po menšej záhrade na balkóne, kde by ste si v kľude mohli vychutnať vášu relaxačnú chvíľku. Nie každý musí disponovať obrovskou záhradou na to, aby si taký odpočinok doprial. Či už sa jedná o väčšiu terasu alebo malý balkón, dnes je možnosť mať takmer akýkoľvek druh rastliny aj v paneláku. Veľké záhradníctva vám určite hravo poradia, čo a ako umiestniť na zmenšený priestor. Následne by však malo platiť to isté, čo pri realizovaní veľkej záhrady, a to vkus. Predtým ako začnete kupovať rastliny a balkónový nábytok, mali by ste si ujasniť v akých farbách a štýloch sa chcete pohybovať.

Máte projekt hotový? Ak je vaša predstava o balkónovej záhradke dokonalá, môžete sa hravo pustiť do jej zariaďovania. Existuje množstvo inšpirácii, ktoré vám s tým pomôžu a navyše sa nemusíte báť ani toho, na ktorú stranu je váš balkón orientovaný.

Vhodné rastliny na južne a západne orientovaný balkón:

●     Bylinky - tymián, šalvia, bazalka alebo rozmarín

●     Kvety - levanduľa, begónia, petúnia, oleander, a tiež zvončeky

Najjednoduchšie si pridelenie rastlín na západný a južný balkón môžete zapamätať podľa toho, že majú patriť medzi stredomorské rastliny. Takéto rastliny totiž znesú oveľa viac slnka, než tienisté kvety.

Vhodné rastliny na východnú a severnú stranu balkóna:

●     Bylinky - pažítka, mäta alebo šťavel

●     Kvety - fuchsia, hortenzia, srdcovka či begónia

Na severnej a východnej strane balkóna je vhodné kombinovať viaceré celoročné rastliny. Platí však určite jedno, že by ste to so zálievkou nemali prehánať. Takéto tienisté terasy či balkóny prepustia oveľa menej slnečných lúčov, a to znamená, že kvety nepotrebujú príliš veľké množstvo vody.

Aby však neostali bez možností aj zanietení záhradky, je tu výborný nápad pestovania ovocia a zeleniny. Dnes by ste týchto menších odrôd mohli zohnať naozaj veľa, pretože by mali byť prispôsobené presne pre menšie oddychové zóny. 

●     Zelenina - paradajky, fazuľa, rôzne druhy šalátov, baklažán alebo čili papričky

●     Ovocie - jahody, černice, čučoriedky alebo stĺpovitá jabloň

Rastlinky už zaujali svoje miesto a vy sa môžete pustiť do zariaďovania vhodného nábytku. Tak ako pri veľkej rodinnej záhrade aj na balkón si môžete hravo zaobstarať ratanový či menší drevený nábytok. Ak však potrebujete niečo ľahšie a obľubujete závesné posedenia, mohli by ste sa poobzerať po pohodlných závesných kreslách, ktoré nezaberú toľko miesta.

Pre viac možností môžete umiestniť na balkón aj ďalšie zaujímavé veci:

●     hojdacie kreslá,

●     retro balkónové posedenie,

●     kovové zábradlie,

●     balkónové posedenie z akáciového dreva s poduškami,

●     kovový nábytok,

●     rôzne sady nábytku z bambusového dreva,

●     drevené podlahy,

●     úložné boxy a hojdacie siete.

Trochu kreativity

Treba to ešte doladiť? V jednoduchosti je krása, no ak máte pocit, že samotný nábytok s rastlinami stále nie je to pravé orechové, pozrite si ešte pár ďalších inšpirácií. Voľná stena či prázdne zábradlie si môžete rovnako doladiť vhodnými dekoráciami, ktoré vám budú nielen počas letných dní robiť príjemnú spoločnosť:

●     záhradné lampy

●     samozavlažovacie kvetináče na zábradlie

●     závesné kvetináče na lanách

●     drevená závesná stena

●     keramické ozdoby a vázy

●     exteriérové koberce či podložky

Samozrejme, kreativite sa medze určite nekladú. Viacero záhradných či balkónových dekorácií si môžete hravo vytvoriť aj vlastnoručne doma. Mohli by ste sa tak dosýtosti vynadívať na svoje vlastné kúsky. Stačí ak máte po roke pár nástrojov, ako napríklad: nožnice, tavnú pištoľ, drevo, kladivo či látku a hurá do majstrovania.

Kúsok prírody

Netúžite po nadbytočných kvetináčoch? Kúsok prírody by mohol byť správnym riešením. Ako nato? Stačí ak obetujete jeden menší roh vášho balkónu či terasy a umiestnite doň menší záhon. Vyvýšené drevené záhony si môžete zabezpečiť vo väčšom záhradnom centre. Potom ho už bude treba len správne utesniť, aby ste náhodou nevytopili susedov a záhradka je na svete. Vybraním správnej hliny a trochu kompostu si zabezpečíte to správne prostredie na pestovanie všakovakých odrôd.

Samozrejme, to nie je všetko, čo môžete na váš balkón umiestniť. Ak ste milovníkom rýb či vodných rastliniek, neváhajte. Hravo sa môžete pohrať aj s touto možnosťou.

Na vytvorenie jazierka nepotrebujete vždy obrovský priestor akým disponujú rodinné domy. Väčšie jazierko si na chalupu samozrejme dať môžte, no pokiaľ bývate v meste, možné je to tiež. Postačí vám väčšia nádoba, do ktorej pripustíte trochu vody. Neskôr už podľa vlastného výberu môžete zakomponovať aj rastlinky.

Vhodné rastliny do jazierka:

●     Lekno

●     Záružlie močiarne

●     Nymphaea - hviezdicový kvet

●     Plávajúca papraď

Ak stále váhate či je vhodné mať takýto kúsok prírody aj v meste na malo mieste, môžete sa poobzerať aj po iných inšpiráciach ako si vytvoriť malý kúsok prírody na svojom balkóne.

Zhrnutie

Nech už máte k dispozícií veľké rodinný dvor a skvelú záhradu alebo malý, no zato útulný balkón, relaxovať sa dá v oboch prípadoch. Dôležité by malo byť si uvedomiť, že každý relax by mal blahodarne pôsobiť na vaše zmysly.

Určite sa nenechajte uniesť množstvom rozličných štýlov, ktorými by ste si celý vzhľad vášho oddychového útočiska mohli pokaziť. Lepšie je mať všetko dopredu trochu popozerané, aby sa vám nestalo, že budete vašim miestom znepokojení.

Množstvo inšpirácií, ktoré ste mali možnosť vidieť aj v tomto článku, vám môžu dopomôcť skvelo vyladiť nielen farby, alebo aj druhy záhradného nábytku či správnych dekorácií. Predovšetkým by ste tiež mali dbať nato, aby bol váš nábytok skladateľný.

V prípade väčšieho kusu nábytku či ťažko prenosných vecí stačí, ak vašu záhradnú terasu, altánok či v prípade mesta balkón, poriadne zatrešite. Takto ochránite svoje útulné prostredie aj do nasledujúcich sezón.

Na čo všetko sa pripraviť pri realizácií záhradky?

●     Vyčistiť a pripraviť priestor

●     Projekt s inšpiráciami

●     Dostatok kreativity

●     Plánová rozloha pre určitý počet osôb

●     Milí susedia, ktorým to nebude prekážať

●     Hľadať nábytok s nepremokavým materiálom

●     Predovšetkým chuť do práce

Nakoniec, aby si na vašej záhrade mohli tráviť príjemný čas, uskutočnite milé stretávky. Rodinní príslušníci či blízki známi sa určite potešia vášmu novému projektu a môžete ich tak inšpirovať k podobnému nápadu.

Čo sa dá zažiť na záhrade?

●     Rodinné oslavy

●     Večerné grilovačky

●     Zábavy

●     Kreatívne aktivity s deťmi

●     Posedenia s kamarátmi

●     Šport pre zanietencov

●     Menšie večerné kino

Bianka Pokusová, obsahový a SEO špecialista

 

 

 

 

Zdroj foto: pexels.com