5 zásad, ktoré sa vám zídu pri pestovaní afrických fialiek

5 zásad, ktoré sa vám zídu pri pestovaní afrických fialiek

Africké fialky patria k najvďačnejším izbovým rastlinám. Jemné kvety potešia oči detí i dospelých. Zaujíma vás, ako sa starať o fialky, aby vás svojimi krásnymi kvetmi tešili čo najdlhšie? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Africké fialky kúpite v každom kvetinárstve. Kvitnú farbami od výmyslu sveta. Interiér oživia biele, ružové i sýtofialové kvety. Hoci patria medzi izbové rastliny nenáročné na starostlivosť, ak ich chcete mať doma, je potrebné vedieť niekoľko dôležitých skutočností.

Na čo by ste nemali zabúdať?

Správne umiestnenie je kľúčom k rastu i kvitnutiu

Africké fialky potrebujú k správnemu rastu i kvitnutiu dostatok slnečného svetla. Avšak nikdy ich neumiestňujte tam, kde sú vystavené slnečným lúčom priamo, pretože tak môže dôjsť k spáleniu listov.

Naopak, ak ich dáte na tmavé miesto, s najväčšou pravdepodobnosťou budú kvitnúť menej, alebo vôbec. To znamená, že napríklad počas zimných mesiacov môžete fialky presťahovať na parapet, kde budú mať viac slnka. Pri sťahovaní vždy myslite na to, že na trvalé kvitnutie africké fialky vyžadujú minimálne desať hodín svetla a osem hodín tmy počas dňa.

Nikdy ich neumiestňujte tam, kde budú vystavené prievanu alebo náhlym zmenám teploty.
Pre nájdenie vhodného miesta vezmite do úvahy aj potrebnú teplotu. Africké fialky obľubujú rozmedzie teplot od 18 do 24 stupňov Celzia cez deň a v noci okolo 16 stupňov.
 
Zdroj foto: freepik.com

Bez zálievky to nepôjde

Podobne, ako pri mnohých iných izbových rastlinách, vyhnite sa polievaniu fialiek studenou vodou z vodovodu. Vodu na zálievku vždy nechajte odstáť a rastliny polejte vodou v izbovej teplote.

Skôr, ako fialky zalejete, skontrolujte prstom do hĺbky približne dva centimetre, či je zemina preschnutá. Čo sa týka samotného spôsobu polievania, môžete si vybrať. Africké fialky je možné zalievať zvrchu, avšak nikdy nesmiete namočiť listy či kvety. Mohli by dôjsť k vzniku plesní a hnitiu rastliny.

Fialky môžete polievať aj zospodu tak, že ich na polhodinu postavíte do podmisky s vodou.

Nezabudnite na zvlhčovanie

Africké fialky sa nekamarátia so suchým vzduchom, pretože to obmedzuje ich rast i kvitnutie. Ak bývate v paneláku, kde je väčšinou suchý vzduch, dajte kvetináč do nádoby s vlhkým štrkom, z ktorého sa bude uvoľňovať vlhkosť.
V žiadnom prípade listy nekropte a vyhnite sa aj používaniu zvlhčovačov v blízkosti fialiek, pretože tým podporíte vznik plesní.
 
Zdroj foto: freepik.com

Na škodu nie je ani hnojenie

Na podporu rastu i kvitnutia môžete na africké fialky aplikovať hnojivo špeciálne určené na fialky. Hnojenie sa odporúča od jari do jesene jeden až dva razy mesačne podľa odporúčaní výrobcu konkrétneho hnojiva.
Nezabúdajte ani na pravidelné odstraňovanie zvädnutých kvetov, aby ste podporili kvitnutie.

Presádzanie je potrebné každé dva až tri roky

Africké fialky je potrebné presadiť každé dva až tri roky, vždy na jar. Použite substrát pre izbové rastliny, ktorý zmiešate napríklad s perlitom či kokosovým vláknom. Nádoba by mala byť približne o 2 centimetre väčšia ako pôvodná.

Mirka
Zdroj foto: freepik.com