Prečo sa oplatí zaradiť tofu do jedálnička?

Prečo sa oplatí zaradiť tofu do jedálnička?

Tofu je považované za výborný zdroj bielkovín s pestrým spektrom aminokyselín. Takisto pomáha do tela doplniť železo a vápnik. Okrem toho sa dá pripraviť na stovky spôsobov. Pozrite sa spolu s nami na zaujímavé zdravotné benefity tofu.

Je zásobárňou živín

100-gramová porcia tofu obsahuje pestrú škálu živín. Jedná sa o 1,5 g sacharidov, 8 g bielkovín, 4 g tuku, 1 g vlákniny, 31 % odporúčanej dennej dávky (ODD) mangánu, 20 % ODD vápnika, 14 % ODD selénu, 12 % ODD fosforu, 11 % ODD medi, 9 % ODD železa a horčíka, 6 % ODD zinku a 5 % kyseliny listovej. Tofu tiež  obsahuje B vitamíny a viaceré antioxidanty.

Podporuje zdravie srdca

V sóji, a teda aj v tofu, sa nachádzajú izoflavóny. Jedná sa o typ polyfenolov, ktoré sa spájajú so zlepšením prietoku krvi a znížením zápalových procesov v organizme. To sa priaznivo odzrkadľuje aj na zdraví srdca. Štúdia vedcov z Department of Biostatistical Sciences z Wake Forest University School of Medicine, Winston-Salem, prišla so záverom, že sójové izoflavóny znižujú zápaly krvných ciev a zlepšujú ich pružnosť.

Znižuje riziko rakoviny prsníka

Aj za tento benefit sú zodpovedné už spomínané izoflavóny. Podľa School of Public Health and Primary Care z The Chinese University of Hong Kong, ženy, ktoré konzumujú sójové produkty aspoň raz týždenne, majú o 48 – 56 percent nižšie riziko vzniku rakoviny prsníka. Takisto výsledky štúdií naznačujú, že pravidelná konzumácia tofu chráni pred rakovinou tráviaceho traktu a prostaty.

Je dôležité pre zdravie kostí

V tofu sa nachádza slušné množstvo vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby. Avšak tofu obsahuje aj mangán. Ten prispieva k rastu kostí a chrupaviek. Predstavuje teda prevenciu pred zubným kazom i osteoporózou.

Znižuje príznaky menopauzy

Sójové izoflavóny sa dávajú do súvislosti so znižovaním návalov horúčav v období menopauzy. Takisto môžu prispieť k zníženiu hmotnosti. Podľa štúdie indických vedcov užívanie doplnkov stravy s obsahom izoflavónov počas 12 týždňov znížilo príznaky menopauzy o 20 percent.

Podporuje chudnutie

A to nielen kvôli obsahu už niekoľkokrát spomínaných izoflavónov. Tofu obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje. Takisto dostatočný prísun bielkovín významne prispieva k pocitu sýtosti, čiže reguluje pocit hladu. Nehovoriac o tom, že bielkoviny sú nevyhnutné pre budovanie svalovej hmoty – čím viac svalov máme, tým viac tuku spálime a to aj v pokoji.

Ako si vybrať kvalitné tofu?

Pri výbere tofu preferujeme tofu, ktoré neobsahuje GMO. Pokiaľ je to možné, volíme tofu vyrobené zo sóje dopestovanej na Slovensku. Na Slovensku máme niekoľko dodávateľov, ktorí produkujú kvalitné tofu bez GMO, konzervantov a ďalších nežiaducich látok. Preto je dôležité pri nákupe dôsledne čítať etiketu a s jeho konzumáciou to nepreháňať, pretože všetkého veľa škodí.

Mirka