
Polievky na jeseň
Sychravé jesenné počasie na seba veru nenechalo dlho čakať. Každý sa zahrieva ako vie. Niekto čajom, poniektorí niečím pikantným alebo už vyťahujú zimné módne doplnky. V tomto období nám však dobre padnú aj teplé polievky, ktoré zasýtia a zahrejú žalúdok. Máme pre vás skvelé tipy, ako si môžete obohatiť domáci jedálny lístok.
- Známa tekvicová polievka
Oranžový zázrak je čoraz populárnejší, ak ste ho ešte neskúsili, je najvyšší čas. Príprava tejto polievky patrí azda k najjednoduchším.
Potrebujete:
1 oranžovú tekvicu, cibuľu, cesnak, mrkvu, zemiaky, petržlen, zeleninový vývar, soľ a korenie.
Ošúpané kocky tekvice a ostatnej zeleniny opečieme na masle, trošku podusíme a následne zalejeme zeleninovým vývarom. Podlievame opatrne, polievka by mala byť hustá. Varíme, až kým nie je zelenina úplne mäkká. Potom rozmixujeme ponorným mixérom a ozdobíme šľahačkou.
- Výdatná jesenná polievka
Niet nad poriadne jedlo. Tak ako si telo v lete pýta niečo ľahšie, s ochladeným mu chceme poskytnúť niečo výdatnejšie. Táto polievka vám s pečivom nahradí aj druhý chod.
Potrebujete:
Trocha slaniny, cibuľu, zemiaky, mrkvu, kurací vývar, smotanu na varenie, múku, kukuricu z konzervy, tvrdý syr.
Slaninu nakrájajte na kocky a vyškvarte. Potom slaninu vyberte a v masti opražte cibuľu a ostatnú zeleninu. Pridajte kurací vývar, ak ho nemáte dostatok prilejte aj vodu. Ak je už zelenina mäkká, spravte si zo smotany na varenie a múky zátrepku a zahustite ňou púolievku. Napokon pridajte aj kukuricu a varte ešte 10 minút. Pred podávaním postrúhajte syr a na vrch pridajte opečenú slaninku.
- Mrkvová polievka so zázvorom
Zázvor je na jeseň veľmi používaná surovina. Pomáha nám pri nachladnutí, ale skúsili ste ho už pridať aj do polievky? Nebojte sa vysúšať náš recept a určite neoľutujete.
Potrebujete:
Pór, mrvu, jablko, zemiak, maslo, hnedý cukor, biele víno, kurací vývar, bobkový list, biele korenie, čerstvý zázvor, kyslú smotana.
Mrkvu s pórom, zemiakom a jablkom opečieme na masle a posypeme hnedým cukrom. Následne pridáme trocha bieleho vína, bobkový list, biele korenie a trošku podusíme. Prilejeme kurací vývar a varíme, až kým nie je mrkva mäkká. Vyberieme bobkový list, biele korenie a rozmixujeme na hladký krém. Opatrne pridávame strúhaný zázvor a soľ podľa chuti.
Autor: Janka Radimáková