Poklad menom čierne ríbezle. Viete, aké sú ich benefity?

Poklad menom čierne ríbezle. Viete, aké sú ich benefity?

V záplave rôznorodého ovocia a zeleniny sa neraz na tieto drobné výživné a chutné bobuľky zabúda. Je to škoda, pretože sú zdrojom mnohých cenných látok a disponujú množstvom zdravotných výhod.

Od mája do júna môžeme zbierať listy

Skôr, ako sa na kríkoch ríbezle objavia osviežujúce plody, môžeme si nazbierať a nasušiť listy tejto rastlinky. Odporúča sa tak urobiť v čase kvitnutia, čo je niekedy v období mája a júna. Listy sú bohaté na triesloviny, rutín, silice i vitamín C.

Sušené listy potom môžeme použiť na prípravu čaju, ktorý pomôže pri zápale močových alebo dýchacích ciest. Vďaka rutínu podporuje pružnosť ciev, trávenie a posilňuje imunitu. Zápar pripravíme z polievkovej lyžice sušených listov, zalejeme 2,5 dcl vriacej vody a necháme lúhovať 10 – 15 minút pod pokrievkou.

Aké sú pozitíva plodov čiernej ríbezle?
 

  • Obsahuje množstvo antioxidantov


Už samotná farba čiernych ríbezlí (Ribes nigrum) naznačuje, že sú obzvlášť bohaté na antokyány. Jedná sa o rastlinné pigmenty, ktoré dávajú ovociu červenú, fialovú či modrú farbu. Podľa vedeckých štúdií sa v čiernych ríbezliach nachádza až 15 rôznych typov antokyánov. Tieto cenné antioxidanty majú schopnosť chrániť pred celým radom ochorení od cukrovky až po rakovinu.
 

  • Prospieva zraku


Antokyány v čiernych ríbezliach sa spájajú aj s podporou zdravia očí. Podľa niektorých štúdií pomáhajú predchádzať glaukómu, teda zelenému zákalu zapríčiňujúcemu degeneráciu a odumieranie zrakového nervového tkaniva.
 

  • Podporuje obranyschopnosť


V jednej šálke čiernych ríbezlí, čo predstavuje zhruba 110 g, sa nachádza až 338 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Céčko hrá kľúčovú úlohu pri budovaní silnej obranyschopnosti, ale je potrebné napríklad aj pre vstrebávanie železa alebo tvorbe kolagénu.

  • Chráni pred baktériami a vírusmi


Čierne ríbezle disponujú silnými antioxidačnými účinkami, avšak majú aj antimikrobiálne vlastnosti. To znamená, že chránia telo pred patogénmi. Podľa štúdie japonských vedcov 10-percentný extrakt z čiernych ríbezlí dokázal blokovať až 95 % vírusov.

Podľa štúdie antokyány z extraktu čiernych ríbezlí môžu potlačiť oxidačný stres a zvýšiť imunitnú odpoveď organizmu na infekciu.
 

  • Do tela doplní železo, draslík i vitamíny skupiny B


Čierne  bobuľky ríbezle sú famóznym ovocím. Okrem bohatstva v podobe vitamínu C sa v nich nachádzajú aj ďalšie živiny, ako napríklad mangán, železo, draslík, horčík, fosfor, vitamín E, vápnik, betakarotén, meď a vitamíny skupiny B. Samozrejme, nechýba ani pestrá škála antioxidantov chrániacich bunky pred poškodením voľnými radikálmi.


Za vyskúšanie stojí aj olej zo semien čiernej ríbezle

Olej zo semien čiernej ríbezle je bohatý na prospešné mastné kyseliny, rutín, vitamín C a mnohé antioxidanty.

Olej možno užívať dennodenne na podporu zdravia, alebo ho použiť zvonku na ošetrenie pokožky, nechtov i vlasov.

Mirka