Podľa čoho delíme puzzle? Môže vám to pomôcť pri ich výbere

Podľa čoho delíme puzzle? Môže vám to pomôcť pri ich výbere

Puzzle sú obľúbenou zábavkou nielen detí, ale aj dospelých. Táto skladačka totižto existuje v toľkých rôznych podobách, že si na svoje prídu naozaj všetky vekové kategórie. Ak ste dlho neskladali puzzle a rozmýšľate nad ich kúpou alebo ich chcete niekomu podarovať, možno ešte aj ako „last minute“ darček na Vianoce, stručne sa pozrieme na to aké druhy puzzle v súčasnosti poznáme.

Nielen motív, ale aj materiál býva rôzne. A čo 3D puzzle?

V základe môžeme puzzle rozdeliť na dva typy. Klasické, ktoré po poskladaní vytvoria plochý obrázok alebo novšie 3D puzzle, ktoré dali stavaniu puzzle doslova nový rozmer. Po ich poskladaní vám totižto vznikne priestorový útvar.

Puzzle rozdeľujeme aj na základe použitého materiálu. Tým najbežnejším je špeciálne upravený kartón, ale nájsť môžete aj drevené, či penové puzzle, ktoré sú určené pre deti. Výnimkou však nie sú ani puzzle z plastu, či kovu.

Prejdime teraz k motívom puzzle. Tu sa fantázii medze naozaj nekladú, vybrať si môžete prakticky akýkoľvek motív. Či už pôjde o puzzle mapu, rôzne prírodné, historické, či technické motívy a taktiež rôzne motívy pre deti. Ak by ste si predsa len nevybrali, môžete si nechať vyrobiť puzzle z vašej fotografie.

Počet dielikov najviac ovplyvňuje náročnosť a teda aj vekovú kategóriu

Puzzle sa samozrejme delia aj podľa počtu dielikov. Tu záleží od veku a schopností toho, kto bude puzzle skladať, takže puzzle pre deti začínajú už od pár kúskov a pre staršie deti s dostatočnou koncentráciou sú tu potom náročnejšie puzzle s 200, 300, či dokonca 500 dielikmi.

Z kategórie puzzle pre dospelých alebo „aspoň“ dospievajúcich sú najžiadanejšie puzzle s 1000 dielikmi. To vidieť napríklad aj na ponuke Clementoni puzzle, kde práve puzzle 1000 dominujú. Sú samozrejme aj väčšie puzzle, napríklad s 2000, 3000, či 5000 dielikmi, ktoré sú určené pre skutočných puzzle nadšencov, ktorí dokážu stráviť pri skladaní jedných puzzle aj niekoľko dní, či týždňov.