Čelovky a baterky - viac ako len praktické pracovné osvetlenie

Čelovky a baterky - viac ako len praktické pracovné osvetlenie

Moderné LED baterky a čelovky sú v dnešnej dobe považované za viac ako len pracovné osvetlenie. Dlhá maximálna doba svietenia, vysoký výkon, dosvit a nízka hmotnosť z nich robia praktické pomôcky pri rozličných činnostiach. Aké je ich využitie?

Čelovka ako nevyhnutnosť pre športovcov

Predstavte si napríklad športových nadšencov, ktorí radi chodia behať po večeroch v zime alebo sa dokonca vydávajú na cyklistiku. Čelovky sú v tomto prípade nevyhnutnosťou. Vidieť a byť videný je základným pravidlom bezpečnosti, obzvlášť pri zhoršených svetelných podmienkach, ktoré vás pri výletoch do prírody môžu zastihnúť (napr. hmla).

Moderné čelovky disponujú niekoľkými užitočnými funkciami, ktoré oceníte vo voľnom čase i v práci. Dajú sa napríklad pohodlne nabíjať pomocou USB kábla pripojeného k nabíjačke, počítaču alebo powerbanke. Existujú však aj hybridné riešenia, ktoré kombinujú klasické tužkové batérie a nabíjací akumulátor.

Nové modely dokonca disponujú pohybovým senzorom – pred čelovkou stačí zamávať rukou, aby sa zapla/vypla. Pri práci, kde sa človek zašpiní alebo pri behu vonku, je bezdotykové zapínanie viac než praktické.

Univerzálne kompaktné LED baterky

Využitie kompaktnej ručnej baterky, ktorá sa zmestí do vrecka alebo športového batoha, ocenia ako domáci kutilovia a opravári, tak aj nadšení turisti, rybári a kemperi. Pri výbere tohto typu osvetlenia je potrebné zvážiť viacero parametrov. Ide primárne o spôsob napájania, intenzitu svetla (resp. svetelný tok vyjadrený v lumenoch) či dosvitovú vzdialenosť. Zaváži aj hmotnosť baterky a odolnosť.

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Všetko však záleží od charakteru činností, pri ktorých budete toto ručné svietidlo využívať. V rámci pracovného osvetlenia jednoznačne oceníte výkonné LED baterky, ktoré toho veľa vydržia. V závislosti od špecifikácie sú k dispozícii rôzne modely, ktoré odolajú vplyvom počasia, pádom či nárazom. Takéto baterky často vyhľadávajú napríklad zamestnanci bezpečnostných služieb. Pri outdoorových aktivitách v prostredí s vyššou vlhkosťou sledujte aj IPX stupeň krytia, tj. ochrana proti vode.

Ako teda sami vidíte, nie je vhodné škatuľkovať čelovky či LED baterky len ako pracovné osvetlenie. Okrem tohto účelu môžu plniť aj ďalšie funkcie. Ich pomoc oceníte aj vo voľnom čase (napr. pri stanovaní, spomínanom behu a iných aktivitách). Majú tiež univerzálne použitie v domácnosti, prípadne aj profesionálne využitie pri výkone zamestnania.