Plnené zemiaky

Plnené zemiaky

Ingrediencie:

  • 1 kg väčších zemiakov

  • 250 g bryndze

  • 1 vajce

  • 2 menšie alebo 1 väčšia cibuľa

  • 200 g oravskej slaniny

  • 100 g syra Eidam (strúhaný)

  • Petržlenová vňať

  • Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v slanej vode, necháme vychladnúť, ošúpeme a každú pozdĺžne rozkrojíme. Opatrne vydlabeme vnútro lyžičkou tak, aby vznikli lodičky.

  2. Vydlabanú dužinu zmiešame s bryndzou.

  3. Na troche oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú oravskú slaninu a krátko opečieme. Pridáme k bryndzovo-zemiakovej mase.

  4. Dochutíme soľou, korením, pridáme rozšľahané vajce a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko premiešame.

  5. Pripravenou plnkou naplníme zemiakové lodičky a uložíme ich vedľa seba na vymastený plech.

  6. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C. Ku koncu pečenia posypeme strúhaným syrom a ešte krátko zapečieme, kým sa syr neroztopí a nezapečie.

  7. Podávame s paradajkovým šalátom alebo s kyslou uhorkou.

Zdroj foto: freepik