
Plnené zemiaky
Ingrediencie:
-
1 kg väčších zemiakov
-
250 g bryndze
-
1 vajce
-
2 menšie alebo 1 väčšia cibuľa
-
200 g oravskej slaniny
-
100 g syra Eidam (strúhaný)
-
Petržlenová vňať
-
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
-
Zemiaky uvaríme v slanej vode, necháme vychladnúť, ošúpeme a každú pozdĺžne rozkrojíme. Opatrne vydlabeme vnútro lyžičkou tak, aby vznikli lodičky.
-
Vydlabanú dužinu zmiešame s bryndzou.
-
Na troche oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú oravskú slaninu a krátko opečieme. Pridáme k bryndzovo-zemiakovej mase.
-
Dochutíme soľou, korením, pridáme rozšľahané vajce a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko premiešame.
-
Pripravenou plnkou naplníme zemiakové lodičky a uložíme ich vedľa seba na vymastený plech.
-
Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C. Ku koncu pečenia posypeme strúhaným syrom a ešte krátko zapečieme, kým sa syr neroztopí a nezapečie.
-
Podávame s paradajkovým šalátom alebo s kyslou uhorkou.
Zdroj foto: freepik