PES V CHOROBE

Hoci odolnosť psa voči chorobám je proti človeku omnoho väčšia, predsa len náš štvornohý priateľ občas ochorie. Aby sme mohli rozoznať, či ide len o únavu a podráždenie, alebo o ľahšie, alebo aj ťažšie ochorenie, treba poznať všeobecné príznaky ochorenia a základné príznaky najčastejších chorôb.

 

Chorobné príznaky:

Prejavujú sa predovšetkým zmenou v chovaní psa, ktorú majiteľ bezpečne pozná. Okrem toho pozorujeme nechuť prijímať potravu, niekedy podráždenosť, inokedy apatiu, alebo zvýšenú potrebu spánku. Príznakom ochorenia býva aj zježená srsť, smútok v očiach, vodnatý alebo hlienovitý výtok z nosných dierok,alebo naopak suchý resp. teplý (nie po spánku) nos, ťažkosti pri močení (príliš časté močenie alebo naopak bolestivé prerušované močenie), zvracanie, hnačky, alebo ťažkostí pri vyprázdňovaní.

Ak na psovi spozorujeme niektorý z týchto príznakov, odmeriame mu teplotu, a to v konečníku. Normálna teplota sa pohybuje v rozmedzí od 37,5°C do 38,5°C. Teplota pri hornej hranici rozmedzia môže byť znakom podráždenia, únavy, ľahkej poruchy trávenia, ľahkého ochorenia. Teplota nad 39°C a najmä nad 40°C býva príznakom vážnejšej choroby, pri ktorej treba zavolať veterinárneho lekára.

Pri ľahšom ochorení zaistíme psovi pokoj v jeho brlôžteku, teplo a dostatok tekutín, najlepšie harmančekového čaju. Psa nenútime prijímať potravu. Ak sa stav nezlepší do 24 hodín, poradíme sa s veterinárnym lekárom. Pri vyšších teplotách, alebo vážnejších zmenách v správaní psa vyhľadáme lekára čo najskôr.

 

Choroby psa delíme na dve hlavné skupiny:

1. na choroby infekčné (kam zaraďujeme aj parazitárne choroby) a

2. choroby neinfekčné...

 

INFEKČNÉ CHOROBY

Z infekčných chorôb je jednou z najčastejších psinka. Táto choroba zahrňuje niekoľko chorôb tzv. psinkového komplexu.

Psinka

je celkové ochorenie. Vyvoláva ho vírus, ktorý napáda všetky orgány a tkanivá. Choroba sa môže prejavovať ako samostatné ochorenie niektorých orgánov - napríklad ako infekčný zápal pľúc, zápal pečene, zápal žalúdka a čriev, močového ústrojenstva, centrálneho nervového systému, kože a pod. -alebo postihuje niekoľko orgánov naraz a vyvoláva veľmi ťažké ochorenia. Inkubačná doba (doba od nakazenia po prvé príznaky ochorenia) je 3-7 dní.

Príznaky: zmena v chovaní, nechutenstvo, časté zvracanie, hnačky, zrýchlený dych, výtok z oči, najskôr vodnatý, neskôr hlienovitý výtok z nosa, prípadne ďalšie príznaky závislé od postihnutých orgánov.

Teplota vystúpi nad 39°C. Choroba postihuje najmä psov do jedného roku, no nie je vzácna ani u starších jedincovo. Pri podozrení na toto ochorenie treba čo najskôr vyhľadať veterinárneho lekára.

Prevencia: zaočkovanie psa špecifickou vakcínou vo veku 3 mesiacov, prípadne pri ohrození vo veku 7 týždňov, s preočkovaním v 3. mesiaci. Očkovanie zabezpečuje imunitu jeden rok.

Infekčný zápal pľúc

Môže byť súčasťou psinkového komplexu, ale môže sa vyskytovať aj samostatne.

Pôvodca: infekčný vírus Inkubačná doba: 3-7 dni

Príznaky: nechutenstvo, zvracanie, žité zvratky, hnačky, zvýšená teplota

Prevencia: očkovanie vo veku 3 mesiacov, väčšinou súčasne s očkovaním proti psinke.

 

Leptospiróza

Je bakteriálne ochorenie: infekciu prenášajú potkany, alebo choré psy.

Inkubačná doba: 5-15 dní

Príznaky: skleslosť, malátnosť, nechutenstvo, hnačky, teplota 40,5-41 ,5 °C

Prevencia: očkovanie špecifickou vakcínou vo veku 3 mesiacov.

 

Besnota

Je to veľmi nebezpečné ochorenie, ktoré môže postihnúť všetky zvieratá a môže sa preniesť aj na človeka. Ochorenie sa prenáša najčastejšie priamym stykom - pohryznutím chorým zvieraťom, ktorého sliny obsahujú infekčný vírus. Besnotu prenášajú najčastejšie divoko žijúce zvieratá, najmä líšky a jazvece, ale aj túlavé psy a mačky. Besnota je ťažké, celkové, nevyliečiteľné ochorenie.

Príznaky: Ochorenie má 3 štádiá:

1. štádium - celková zmena v chovaní, vysoké teploty

2. štádium - zúrivostí

3. štádium - celkovej ochabnutosti a smrti.

Charakteristickým príznakom ochorenia u najčastejších prenášačov - líšok býva strata plachosti zvieraťa. Preto nám musí byť podozrivé každé divoko žijúce zviera so zmeneným chovaním.

Prevencia: povinné očkovanie všetkých psov vo veku 3 mesiacov, ktoré zabezpečuje imunitu na 1-2 roky podľa použitej vakcíny. Každé zviera, ktoré pohrýzlo človeka, musí byť podrobené prehliadke bezprostredne po pohryznutí a potom ešte 2 razi v priebehu 14-21 dní.

 

PARAZITÁRNE CHOROBY

 

Askaridóza

V tenkom čreve najmä mladších jedincov parazitujú škrkavky.

Príznaky: tráviace ťažkosti, hnačky, zápchy, nápadne veľké bruško šteniec, nález oblých červov žltobielej farby s dĺžkou 1-5 cm vo výkaloch a pri veľkom výskyte aj vo zvratkoch.

Prevencia: pravidelné odčervovanie šteniec vo veku 6 týždňov, prípadne 3 mesiacov, odčervovanie sučky v priebehu brezivostí Helmirazinom v dávke 0,15 9 na 1 kg váhy šteňaťa zopakované po 12 dňoch

 

Taenlóza

Ochorenie zapríčiňuje pásomnica, plochý červ parazitujúci v čreve psa, kam sa dostal požitím nakazeného masa zvieraťa (králika, zajaca).

Príznaky: zažívacie ťažkosti, chudnutie, eventuálne nervové príznaky - predráždenosť, precitlivenosť, nález plochých, žltobielych, z článkov zložených útvarov.

Prevencia: odčervovanie psa Taenicidom v dávke 0,5 g na 5 kg váhy

 

Toxoplamóza

Je vážne ochorenie vyvolané mikroskopickým parazitom, ktorý preniká do buniek a tu sa aj rozmnožuje. 

Príznaky: slabosť, nechutenstvo, výtok z oči a nosa, zvracanie, nápadne svetlá farba viditeľných slizníc, vysoké teploty. Na koži psa cudzopasia blchy, roztoče, zákožky, vši. Objavíme ich častejším pri čistení psa. Spôsobujú najmä svrbením kože.

 

NEINFEKČNÉ CHOROBY

 

Tráviace ťažkosti

Sú spôsobené požitím nevhodnej potravy.

Príznaky: zvracanie, niekedy hnačky

Vyskytujú sa najčastejšie u šteniat po požití kamienkov, vetvičky, kusov látky a pod. pes nestrávené zvyšky väčšinou vyvráti. Pri prudkom zvracaní podávame harmančekový čaj a zavedieme diétu.

 

Zápal žalúdka a čriev

Vzniká často po požití pokazenej potravy. Príznaky: nechutenstvo, hnačky, niekedy zvýšená teplota. Zavedieme hladovku, podávame harmančekový čaj, živočíšne uhlie, neskôr rozvarenú ryžu, alebo inú mäkkú potravu.

 

Otravy

Príznaky: zvracanie, prudké hnačky, niekedy nález krvi vo zvratkoch alebo vo výkaloch, zvýšená teplota, pri otravách niektorými jedmi teplota pod normál.

Pri podozrení na otravu čo najskôr vyhľadáme veterinárneho lekára. Kedysi sa ako protijed odporúčalo mlieko, zistilo sa však, že po jeho požití pri niektorých otravách sa zdravotný stav psa zhoršil.

 

Zápal močového ústrojenstva

Vzniká väčšinou z nachladnutia.

Príznaky: časté močenie, niekedy bolesti pri močení, zmenená farba moču, niekedy na konci močenia prímes krvi. Psa prenesieme do tepla a podávame harmančekový, alebo urologický čaj.

 

Zápal očných spojiviek

Prejavuje sa hlienovitým až hnisavým výtokom z očných kútov. Spojivky vytierame tampónom namočeným v bórovej vode alebo v Ophtale, v prípade, že sa stav psa nezlepšuje, navštívime veterinárneho lekára. Ak súčasne so zápalom spojiviek objavíme aj zmeny zdravotného stavu psa, môže byť zápal spojiviek príznakom iného ochorenia, u mladších jedincov najmä psinky.

 

Zápal vonkajšieho zvukovodu

Vyskytuje sa najmä u psov s previsnutým uzatvoreným uchom a prejavuje sa svrbením, eventuálne bolesťami a opuchom ušného boltca. Vonkajší zvukovod vyčistíme tampónom vaty a vyhľadáme veterinárneho lekára.

Ak náš pes utrpí nejaký úraz (čoraz častejšie sa vyskytujú úrazy zapríčinené dopravnými prostriedkami), umiestime ho v chladnej vetranej miestnosti, zabezpečíme dostatočné množstvo čerstvého vzduchu, hlavu umiestime o čosi vyššie ako ostatné telo. V prípade podozrenia na zlomeninu prepravujeme na tvrdej rovnej podložke. Vyhľadáme veterinárneho lekára.

 

Medzi spomínanými chorobami je aj niekoľko chorôb prenosných zo zvieraťa na človeka (besnota, leptospiróza, toxoplazmóza, niektoré parazitárne choroby) a v tomto prípade predstavujú naši štvornohí priatelia aj určité riziko. Neznamená to však, že by sme sa ich malí strániť, veď podobné zdravotné riziko podstupujeme aj so svojimi ľudskými priateľmi, a predsa žijeme radšej s nimi ako na pustom ostrove.

Jedna zásada by však mala platiť celkom iste - majme sa radi, ale dodržiavajme základné hygienické zásady - lapidárne povedané - nejedzme z jedného taniera!