ZDRAVÉ ZUBY SÚ DÔLEŽITÉ AJ U ZVIERAT

ZDRAVÉ ZUBY SÚ DÔLEŽITÉ AJ U ZVIERAT

Podobne ako u ľudí, aj ústna dutina štvornohých miláčikov obsahuje množstvo rozličných baktérií vytvárajúcich na zuboch nelichotivý povlak. Všeobecne patrí zubný kameň medzi najčastejší problém, ktorý majitelia psíkov a mačiek riešia u svojich veterinárov. V dôsledku jeho vzniku sa totiž chlpáči často potykajú s nepríjemnou bolesťou zubov či zapálenými ďasnami, čo si neskôr vyžaduje špeciálnu veterinárnu liečbu.

Už pri kúpe psíka či mačky je dôležité myslieť na to, že k údržbe ich ústnej dutiny treba pristupovať zodpovedne, podobne ako pri starostlivosti o ľudský chrup. Nezáleží na konkrétnom plemene či veku. Platí, že čím skôr sa psík či mačka naučí na čistenie zubov, tým to bude pre majiteľa jednoduchšie. Zároveň netreba zabúdať na to, že v celom procese je kľúčová najmä pravidelnosť. Aj preto vám prinášame zopár tipov na to, ako udržiavať zdravý chrup vášho štvornohého kamaráta.

Základné pravidlá v starostlivosti o zuby domáceho miláčika:

  •    Zubná kefka je základ

So starostlivosťou je vhodné začať už pri mláďatách s mliečnymi zúbkami. Ako pomôcku môžete využiť zubnú kefku s mäkkými štetinami alebo gumenú násadku na palec. Pri trvalých zuboch je vhodné siahnuť po zubnej kefke pre psov a mačky, ktorá sa prispôsobí zvieraciemu chrupu.

  •   Zabudnite na zubnú pastu pre ľudí

Je dôležité myslieť na to, že zubné pasty určené ľudom v žiadnom prípade nie sú vhodné pre zvieratká. Ich zloženie môže byť pre psíkov a mačky toxické, navyše štipľavá mentolová príchuť pre nich vôbec nie je lákavá. Preto by vašou povinnou výbavou pri čistení zubov domácich miláčikov mala byť špeciálna zubná pasta. Okrem toho, že obsahuje lákavé arómy, svojim zložením taktiež chráni zuby pred škodlivými baktériami, ale aj pred vznikom možného povlaku.

  • Zábavou k zdravému chrupu

Udržiavanie zdravých zubov môže byť aj zábavou, najmä ak ide o psíkov. V súčasnosti nájdeme množstvo dentálnych hračiek a maškŕt, ktoré boli vyvinuté tak, aby sa maximálne prispôsobili zvieracej ústnej dutine. Pri ich žuvaní dochádza k zvýšenej tvorbe slín, ale aj k stieraniu povlaku zo zubnej plochy. Okrem toho psík pri tejto činnosti zapája všetky zuby, vrátane tých zadných, ktoré sa majiteľom čistia najťažšie. Dentálne produkty a hračky dnes nájdete v rôznych príchutiach a veľkostiach, takže sú vhodné pre akékoľvek plemená bez ohľadu na vek.

  •    Nepodceňujte výživové doplnky

Možno si poviete, že výživové doplnky pre zvieratá sú len zbytočne vyhodené peniaze, ale verte, že pri pravidelnom užívaní majú svoj význam. A ešte vďaka nim ušetríte peniaze, ktoré by ste skôr či neskôr dali na zubné zákroky vašich miláčikov.  Súčasný trh nám ponúka široký sortiment vitamínov, ktoré sú pri boji so zubným kameňom naozaj nápomocné. Siahnuť môžete napríklad po prírodnom prípravku Vitar Veterinae DentON vo forme prášku, ktorý je vhodný pre psov aj mačky. Výživový doplnok obsahuje morskú riasu Ascophyllum nodosum, ktorá pôsobí priamo v zažívacom trakte zvieraťa. Následne sa dostáva do krvného obehu a slín, vďaka čomu významne ovplyvňuje schopnosť zachytávania baktérií, redukuje zubný povlak a zápach z papule. Vitar Veterinae DentON zakúpite u svojho veterinára.

Autor článku:
Daniela Handlovičová