Orechy sú zdravé, ale ich konzumácia má aj svoje riziká

Orechy sú zdravé, ale ich konzumácia má aj svoje riziká

Orechy by mali byť každodennou súčasťou nášho jedálnička. Sú chutné a zdravé. Denne si môžeme dožičiť 1 – 2 hrste, pričom čím pestrejšiu škálu orechov zvolíme, tým lepšie.

Konzumácia vlašských orechov, pistácií, píniových orieškov, pekanových a makadamových orechov, lieskovcov, kešu, brazílskych orechov či mandlí sa spája s množstvom benefitov. Ak si doprajeme 30 g orechového mixu (rôznych orieškov), do tela doplníme zhruba 170 kcal, 5 g bielkovín, 16 g tuku, 6 g sacharidov, 3 g vlákniny, 12 % ODD vitamínu E, 16 % ODD horčíka, 13 % ODD fosforu, 23 % ODD medi, 26 % ODD mangánu a až 56 % ODD selénu. Samozrejme, zastúpenie jednotlivých živín sa v rozličných orechoch líši.

Okrem toho sa v orechoch nachádzajú cenné polyfenoly a ďalšie antioxidanty chrániace bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, sú prospešnou potravinou aj pre ľudí s cukrovkou a metabolickým syndrómom, majú protizápalové vlastnosti, prospievajú tráveniu, výborne zasýtia, znižujú riziko infarktu a mŕtvice a sú pokladom pre mozog.

Pred konzumáciou by sme mali orechy namáčať do vody. Vďaka tomu budú pre naše telo ešte prospešnejšie, nakoľko telo ich dokáže lepšie využiť. Doba namáčania je zvyčajne 8 hodín.

Každá minca má dve strany. Platí to aj pre orechy. Na jednej strane sú veľmi prospešné, na druhej sa môže ich konzumácia spájať aj s určitými rizikami. Na čo si dať pozor?

Alergia na orechy

Alergia na orechy patrí k tým najhojnejšie sa vyskytujúcim. Trápi deti aj dospelých. Medzi mierne prejavy alergie patrí, napríklad svrbenie či pálenie v ústach, bolesť brucha, nevoľnosť, zvracanie, slzenie očí a vodnatý výtok z nosa či ťažkosti s prehĺtaním. Avšak môžu sa dostaviť aj silné alergické reakcie. Mierne ťažkosti sa objavujú po 30 minútach až niekoľkých hodinách, tie ťažké v podobe analyfaktického šoku v rozmedzí 3 – 30 minút.

Ak človek trpí alergiou na niektoré druhy orechov, neznamená to, že sa musí vyhýbať všetkým, pretože sa tak okráda o ich výnimočnú chuť a zdravotné benefity. Medzi najbezpečnejšie, čo sa týka alergií, patria makadamové a píniové orechy.

Alergia sa zisťuje, resp. potvrdzuje kožnými testami a odberom krvi. Nápomocný môže byť v tomto smere aj potravinový denník, do ktorého si zapisujeme skonzumované potraviny a aj reakcie nášho tela.

Plesne

Orechy sú náchylné na vznik plesní, podobne ako ďalšie druhy potravín. Najbežnejšie sa vyskytuje pleseň Aspergillus flavus produkujúca aflatoxín. Ak je ho v tele príliš, dochádza k vzniku zdravotných problémov. Aflatoxín sa dokonca spája so vznikom rakoviny.

Žltnutie orechov

Orechy sú bohatou zásobárňou tukov, čiže sú náchylné na žltnutie, teda oxidáciu. Preto je dôležité orechy skladovať na suchom, tmavom, chladnom mieste a vo vhodnom obale. Ideálne je orechy zbaviť obalu (škrupinky) až tesne pred konzumáciou.

Mirka