Ničí vám mydlo pokožku? 3 rady, na čo sa zamerať pri jeho výbere

Ničí vám mydlo pokožku? 3 rady, na čo sa zamerať pri jeho výbere

Pozitívne účinky mydla razom vystriedajú kožné nepríjemnosti, ktorým sa môžete jednoducho vyhnúť. Postačí venovať väčšiu pozornosť výberu ideálneho mydla pre typ vašej pokožky a zabudnúť na lákavý cenový parameter.

Vôňa nie je všetko

Mydlá, ktoré na seba upozorňujú svojou prenikavou vôňou už pri vstupe do drogérie sú síce pre zákazníkov sympatickejšie a atraktívnejšie, ale už pri prvom pohľade možno povedať, že obsah parfumovaných látok prevyšuje štandardné hodnoty. Kúpa priemyselne vyrábaných mydiel sa, samozrejme, nezaobíde bez už spomínaných parfumov, avšak klasické tuhé mydlá nemajú vždy dokonale tesniace obaly, čo umožňuje zákazníkom bez nutnosti čítania odhadnúť, či ide o mydlo s parfumom, alebo skôr o parfum s mydlom. Tieto látky sú totiž typickými chemikáliami, ktoré dokážu podráždiť aj odolnejšiu pokožku a sú príčinou zhoršenia aktuálneho stavu vašej kože.

Mydlá s minimálnym obsahom parfumovaných látok nájdete v ponukách ručne vyrábaných mydiel, pri ktorých sa o omamnú vôňu postarajú spravidla bylinkové extrakty. Pri tomto type mydiel sa však musíte pripraviť aj na vyššiu cenu.

Zdroj: pixabay.com

Nadmerné vysúšanie

Jedným z najbežnejších problémov, ktoré dokáže spôsobiť nevhodne vybrané mydlo je svrbivé vysúšanie pokožky, čo signalizuje, že dané mydlo nemá postačujúce hydratačné účinky. Pri priemyselne vyrábaných mydlách ide skôr o rutinný problém, ktorý možno vyriešiť len kúpou iného mydla najlepšie odlišnej značky. Pokiaľ vám kúpené mydlo spôsobuje kožné ťažkosti, zbytočne nepredlžujte jeho používanie len preto, aby nevyšlo navnivoč.

Pri niektorých typoch ručne vyrábaných mydiel sa môžete stretnúť s nadmerným vysúšaním kvôli nižšiemu obsahu olejov, ktoré zvláčňujú pokožku. K tým najobľúbenejším patrí levanduľový, bodliakový, kokosový, olivový či slnečnicový olej.

Zdroj: pixabay.com

Typ pokožky

Pri výbere akýchkoľvek prípravkov, ktoré prichádzajú do styku s kožou je nevyhnutné najskôr dôkladne spoznať svoju vlastnú pokožku. Existujú totiž rôzne špecializované mydlá, ktoré sú určené predovšetkým pre skupinu ľudí s konkrétnym kožným problémom.

Citlivá či permanentne suchá pokožka nachádza riešenie v mydlách vyvinutých práve pre zmiernenie týchto príznakov, avšak pri pokožke, ktoré nevykazuje prílišnú mastnosť či suchosť sa neoplatí začať používať špecializované mydlá ako prevenciu.

V starostlivosti o normálnu pokožku by nemali chýbať bylinkové mydlá s neutrálnym pH, ktoré sú najvhodnejšou voľbou pre udržanie zdravej pokožky.

Niekedy však nie je možné jednoznačne určiť, či pokožka trpí nadmerným vysúšaním alebo zvýšenou mastnosťou, preto sa pri tzv. zmiešanej pokožke výrazne neodporúča používanie, či už mydla určeného pre suchú, alebo mastnú pokožku.

Zhoršenie stavu pokožky dokážu zapríčiniť oba typy mydiel - mydlo pre neprirodzene suchú pokožku zvyšuje tvorbu kožného mazu a naopak mydlo pre mastnú pokožku zvyšuje suchosť. V tomto prípade odborníci odporúčajú kúpu glycerínových mydiel s hydratačnými účinkami, avšak oplatí sa staviť na ručne vyrábané kúsky s vyšším obsahom glycerínu, keďže tie, ktoré sú v obchode bežne dostupné sa cenovo odvíjajú hlavne od množstva glycerínu.

Zuzana Bánska