Nimbový olej je bojovníkom proti vyrážkam, všiam i kliešťom

Nimbový olej je bojovníkom proti vyrážkam, všiam i kliešťom

Nimbový olej sa stane vďačnou súčasťou vášho kozmetického kufríka. Poradí si s kožnými problémami i všami. Okrem toho má uplatnenie aj ako repelent proti kliešťom. Chcete vedieť viac? Čítajte ďalej.

Nimbový olej sa získava zo semien stromu Azadirachta Indica, ktorý rastie v Indii. Semená sa lisujú za studena. Výsledkom je olej s nepríjemnou arómou, ale viacerými prospešnými účinkami.

V ajurvédskej medicíne sa využíva na riešenie zdravotných problémov. U nás ho zoženiete v obchodoch s prírodnou kozmetikou. Môžete ho použiť na pleť i vlasy.

Čo obsahuje nimbový olej?

Nimbový olej obsahuje mastné kyseliny, ako napríklad kyselinu palmitovú, linolovú a olejovú. Tie majú vynikajúce hydratačné vlastnosti a posilňujú kožnú bariéru. Prispievajú k tomu, aby si pokožka udržiavala svoju vlhkosť. Nachádzajú sa v ňom aj antioxidanty, ktoré pokožku chránia pred oxidačným stresom.
 
Zdroj foto: freepik.com

Tipy, ako využiť nimbový olej na pokožku

Nimbový olej je zdrojom mastných kyselín i antioxidantov, to znamená, že chráni pokožku pred poškodením voľnými radikálmi. Je výborným prostriedkom proti starnutiu. Poradí si so začervenaním, zhrubnutím pokožky i dehydratáciou.
Čo je však dôležité, nimbový olej má antibakteriálne vlastnosti. Účinný je pri akné, ekzémoch, psoriáze i rôznych kožných infekciách. Môže pomôcť aj pri periorálnej dermatitíde. Vďaka protizápalovým vlastnostiam dokáže zmierniť nepríjemné začervenanie. Vďaka adstringentným vlastnostiam je pomocníkom aj pri spomínanom akné.

Trápia vás zle hojace sa rany? Vyskúšajte do ich okolia aplikovať tento olej. Existujú štúdie, ktoré potvrdili, že nimbový olej pôsobí na hojenie rán lepšie ako niektoré lieky a zároveň sa v okolí rany vytvoria pevnejšie tkanivá.
Keďže nimbový olej je známy aj vysokým obsahom mastných kyselín, je vhodný na lokálne ošetrenie pleti počas zimy, pretože je vynikajúco hydratuje i vyživuje.

Ako sa nimbový olej používa? Nimbový olej je vhodný skôr na lokálne ošetrenie pokožky, teda ho aplikuje na miesta výskytu vrások, kožných problémov či do okolia rán.
 
Zdroj foto: freepik.com

Nimbový olej je pokladom aj pre vlasy

Nimbový olej môžete použiť aj na vlasy, pretože podporuje ich rast a prispieva k zdravej vlasovej pokožke. Trápia vás lupiny? Použite ho na pokožku hlavy, prirodzene ju upokojí a vyčistí. Pravidelným používaním oleja predídete aj vypadávaniu vlasov.

Doniesli vaše deti zo školy vši, alebo sa tam vyskytujú? Nimbový olej je pomocníkom pri zbavovaní sa vší i účinná prevencia. Ako ho naniesť na vlasy? Ak si chcete urobiť vyživujúcu kúru, olej mierne zahrejte a následne aplikujte na pokožku hlavy a po celej dĺžke vlasov. Nechajte aspoň 30 minút pôsobiť. Samozrejme, môžete ho pridať aj do šampónu či kondicionéra. Pri všiach je vhodné použiť na aplikáciu nádobku s rozprašovačom.

Mirka