Všestranný citrónový olej. Na čo všetko sa dá použiť?

Všestranný citrónový olej. Na čo všetko sa dá použiť?

Citrónový olej je vďačnou súčasťou domácej lekárničky, pretože má viacero pozitívnych účinkov na zdravie i krásu. Obľúbený je aj v aromaterapii. Prečítajte si, na čo všetko ho môžete využiť.

Citrusová vôňa osviežuje a tým pádom má schopnosť zlepšiť náladu, zmierniť stres i úzkosť. Citrón je tiež známy svojimi antimikrobiálnymi vlastnosťami, čiže pomáha bojovať proti infekciám. Okrem iného obsahuje limonén, linalol, terpény, alkoholy, estery a kyselinu askorbovú, čiže má aj antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

Zamilujete si ho pre zaujímavé benefity i nezameniteľnú vôňu, ktorá osviežuje a zabíja nežiaduce vírusy a baktérie, a, samozrejme, kvôli všestrannému použitiu. Čím je citrónový esenciálny olej výnimočný?

Olej sa získava z kôry

Verte či nie, citrónový esenciálny olej sa získava lisovaním citrónovej kôry za studena. Aj v tomto prípade platí, že práve v nej je zastúpených najviac prospešných zložiek. Preto je dôležité kúpiť si kvalitný esenciálny olej, ideálne získaný z citrónov z ekologického poľnohospodárstva.

Citróny používali anglickí námorníci na boj proti skorbutu

Bez citrónov by citrónový esenciálny olej neexistoval. Zaujímavosťou je, že citróny využívali anglickí moreplavci pri pobyte na mori preto, aby bojovali proti skorbutu. Ten vzniká z nedostatku vitamínu C.

Pomáha zmierňovať rannú nevoľnosť u tehotných žien

Citrónový olej má povzbudzujúcu vôňu, ktorá dokáže nakopnúť a zahnať chmáry. Avšak podľa vedeckých štúdií je tiež tento olej schopný pomôcť tehotným ženám eliminovať ranné nevoľnosti. Na to stačí citrónový esenciálny olej inhalovať.
 
Zdroj foto: freepik.com

Znižuje intenzitu bolesti

Zdá sa, že citrónový olej má schopnosť zmierňovať bolesť, vracanie i žalúdočnú nevoľnosť po operácii dolných končatín u pacientov. Aspoň to tvrdí jedna z novších vedeckých štúdií. Vedci na základe svojho skúmania potvrdili, že aromaterapia má potenciál zmierniť bolesť a odporúčajú ju pacientom na zmiernenie bolesti a nevoľnosti po operačnom zákroku.

Podporuje trávenie

Citrónový olej môže byť pomocníkom pri gastritíde a zápche. Zdá sa, že použitie citrónového oleja na masáž brucha znižuje výskyt zápchy u starších ľudí. Zaujímavé je, že tento efekt pretrvával ešte niekoľko dní.

Môže pomôcť pri chudnutí

Citrónový olej je zdrojom limonénu, ktorý sa spája s podporou chudnutia a spaľovaním tukových zásob. Avšak doterajšie štúdie boli vykonané na zvieratách, a preto je potrebné urobiť ďalšie vedecké výskumy.

Je podporou prirodzených detoxikačných mechanizmov tela

Detoxikačné procesy prebiehajú v ľudskom tele neustále. Avšak môžeme ich podporiť. Prirodzeným prostriedkom je citrónový esenciálny olej. Keďže stimuluje činnosť lymfatického systému, pomáha telu zbavovať sa odpadu a toxínov.
 
Zdroj foto: freepik.com

Je pokladom pre pokožku

Citrónový esenciálny olej oceníte aj vtedy, keď vás trápi akné alebo potrebujete hydratovať pokožku. Olej má silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti, vďaka ktorým pomáha bojovať proti starnutiu.

Zdá sa, že je účinným prostriedkom aj pri riešení problémov, ako sú pľuzgiere, štípance, rezné rany, celulitída, rosacea alebo vírusové infekcie na koži, ako napríklad bradavice.  

Pomôže pri aftoch i zápachu z úst

Citrónový olej má antibakteriálne a protiplesňové účinky. Tým pádom môže pomôcť pri ťažkostiach, ako sú afty v ústach i zápach z úst. Avšak treba myslieť na to, že dlhodobé používanie sa neodporúča kvôli tomu, že kyselina citrónová narúša zubnú sklovinu.

Je skvelý na čistenie domácnosti

Ak potrebujete dezinfikovať domácnosť, zbaviť ju baktérií a plesní a chcete, aby v nej bola príjemná vôňa, využite pri upratovaní citrónový esenciálny olej.

Má protinádorové vlastnosti

Existujú štúdie na zvieratách, podľa ktorých limonén v citrónovom esenciálnom oleji má protinádorové vlastnosti. Jedna zo štúdií prišla so záverom, že užívanie citrónového oleja zmierňuje karcinóm prsníka. Zdá sa, že limonén môže byť aj prevenciou rakoviny prsníka.  

Tipy, ako použiť citrónový esenciálny olej

Citrónový esenciálny olej sa dá použiť viacerými spôsobmi. Ktoré sú to?

  • Slúži ako prírodný dezinfekčný prostriedok. Použite ho pri upratovaní i praní namiesto aviváže.
  • Použite ho na výrobu domácich čistiacich prostriedkov v kombinácii so sódou, octom či práškom do pečiva.
  • Krátkodobo poslúži ako bieliaci prostriedok na zuby.
  • V kombinácii napríklad s medom je výborný na akné.
  • Vnútorné užívanie niekoľkokrát denne môže podporiť redukciu hmotnosti.
  • Aromaterapia zlepšuje náladu, podporuje kreativitu a výkon.
  • Inhalácia pomôže pri kašli na uvoľnenie hlienov.

Mirka