Rakovine krčka maternice vedia ženy predísť

Rakovine krčka maternice vedia ženy predísť

Práve dnes je Svetový deň povedomia o víruse HPV, ktorý spôsobuje o.i. rakovinu krčka maternice. Jej vznik vieme pomerne jednoducho odvrátiť – kontrolami u gynekológa či očkovaním. Z rozsiahleho prieskumu nadnárodnej lekárenskej skupiny PILULKA a výskumnej agentúry Behavio však vyplýva, že až 9 % Sloveniek nechodí ku gynekológovi vôbec, 22 % nepravidelne. Pozitívom je, že až 69 % našich žien chodí na preventívne prehliadky pravidelne. Paradoxom je, že naše ženy sú v tomto smere zodpovednejšie ako Rakúšanky či Maďarky.

OČKOVANIE A PRAVIDELNÉ PREVENTÍVNE PREHLIADKY SÚ KĽÚČOVÉ

Prieskum skupiny PILULKA bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke 1 000 ľudí z každej krajiny. Z porovnania s okolitými krajinami vyplýva, že v Českej republike chodí na pravidelné preventívne prehliadky ku gynekológovi viac žien. „Z respondentiek, ktoré sa prieskumu zúčastnili, tak robí 73 %, nepravidelne chodí na takéto vyšetrenia 18 % českých žien a vôbec 9 %,“ priblížila Andrea Babicová, brand manažérka skupiny PILULKA. Paradoxne, Rakúšanky preventívky ignorujú viac ako my. Na pravidelné kontroly u gynekológa chodí len 63 % tamojších žien, ďalších 26 % na ne chodí nepravidelne a 11 % vôbec. Najhoršia situácia je v Maďarsku, kde chodí pravidelne ku gynekológovi len 40 % žien, nepravidelne 46 % a vôbec 14 %.

„Rakovina krčka maternice je jediná onkologická diagnóza, ktorej sa dá predísť očkovaním a gynekologickými preventívnymi prehliadkami. Preto je dôležité chodiť pravidelne na preventívne prehliadky,“ apeluje prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková. Ich súčasťou je aj bezbolestný cytologický ster, ktorý je otázkou pár minút. Môže ale zabrániť až deviatim z desiatich prípadov tohto ochorenia.

HPV, teda ľudský papilomavírus je úplne bežný vírus, ktorý sa prenáša najčastejšie pohlavným stykom. Počas života sa s ním stretne až 80 % ľudí. U niekoho vírus vymizne, u iného môže byť v tele roky a nijako sa neprejaví. Preto sa tak rýchlo šíri a je najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou.

OČKOVANIE JE PROSPEŠNÉ PRE CHLAPCOV AJ DIEVČATÁ

Rovnako dôležité ako preventívne prehliadky je podľa pacientskej organizácie aj očkovanie proti HPV vírusu. Od decembra minulého roka je plne hradené pre deti od 12. rokov až do dosiahnutia 15. roku života. Dôležité je rovnako pre chlapcov aj dievčatá. Častejšími prenášačmi vírusu sú muži. Na Slovensku však dlhodobo zaostáva zaočkovanosť chlapcov za dievčatami vo všetkých regiónoch Slovenska. NIE RAKOVINE sa preto snaží šíriť aj dôležitú osvetu o očkovaní chlapcov. „A zmysel má tiež pre dospelých. Aj v prípade, keď je už človek infikovaný istým typom HPV, stále môže profitovať z ochrany proti iným typom. Alebo ho môže očkovanie ochrániť pred opätovnou infekciou,“ vysvetlila Jana Pifflová Španková.

SLOVENKÁM CHÝBAJÚ HPV TESTY, KTORÉ BEŽNE VYUŽÍVAJÚ ČESI

Vo vyspelých okolitých štátoch pritom podľa organizácie NIE RAKOVINE používajú aj inovatívne HPV genotypizačné testy, ktoré pracujú na báze DNA a dokážu včas identifikovať vysokorizikové typy HPV. „Takýto HPV DNA test u nás nie je hradený z poistenia, no dokáže vylúčiť možné ochorenie na tri až päť rokov, alebo naopak odhaliť príčinu ochorenia ešte skôr, než sa rozvinie,“ vysvetlila. Túto diagnostiku odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a je to metóda, ktorú používajú vo vyspelých okolitých štátoch. „Snažíme sa o to, aby sa tento test stal aj na Slovensku súčasťou skríningu rakoviny krčka maternice a bol plne hradený z verejného zdravotníctva pre rizikovú skupinu žien tak, ako je to v Českej republike,“ doplnila Jana Pifflová Španková.

PREVENCIOU PROTI RAKOVINE PRSNÍKA SÚ KONTROLY NA MAMOGRAFE

Prieskum skupiny PILULKA sa zároveň zameral aj na to, ako chodia ženy na kontroly na mamograf, ktorý je dôležitý pri prevencii rakoviny prsníka. „Na Slovensku absolvuje takéto kontroly pravidelne 40 % žien a ďalších 17 % tak robí nepravidelne. Vôbec nenavštevuje až 43 % respondentiek prieskumu,“ vyčíslila Andrea Babicová zo skupiny PILULKA.

V Českej republike sa podľa prieskumu prehliadok na mamografe pravidelne zúčastňuje 39 % žien, nepravidelne ich absolvuje ďalších 14 % a vôbec 48 %. V susednom Rakúsku si nájde čas na pravidelné kontroly na mamografe 38 % respondentiek prieskumu, nepravidelne na ne chodí 21 % žien a vôbec 42 % opýtaných. V Maďarsku chodí na takéto pravidelné kontroly 27 % žien, nepravidelne ich absolvuje 29 % opýtaných a vôbec 44 % žien.

 

 

V prípade potreby pomoci alebo pri otázkach o rakovine poskytuje pacientska organizácia NIE RAKOVINE poradenské služby na bezplatnej linke 0800 800 183, cez online poradňu www.nierakovine.sk alebo v pacientskych poradniach po Slovensku, kde pomôžu vyškolení bývalí onkologickí pacienti.