Nebezpečné rastliny

Na našom území rastie približne 400 druhov rastlín s rôznym stupňom jedovatosti. Stupeň jedovatosti sa môže v jednotlivých častiach, resp. v niektorých štádiách rastu meniť. Medzi rastliny s jedovatými účinkami rastúce vo voľnej prírode možno zaradiť lykovec jedovatý, snežienku, zlatý dážď, bledulu jarnú, šafrán, konvalinku voňavú, orgován, iskerníkovité rastliny (blyskáč jarný, záružlie, iskerník), náprstník, rozpuk jedovavý, bolehlav škvrnitý. Ľuľkovec zlomocný, ľuľok sladkohorský, kalinu a jesienku.
Z pestovaných plodín sem patria chmeľ a tabak.
Toxické účinky môže mať aj rebarbora , zelené časti paradajok a zemiakov, bôby, surová nezrelá fazuľa, zelené makovice. Zemiak okrem zdravých hľúz je celý jedovatý. Obsahuje alkaloid Solanín. Známe sú otravy dojčiat klíčkami zemiakov. Smrteľné môže byť u detí požitie 5-10 mandlí či jadier marhulí, broskýň sliviek, sú opísané aj otravy po extrémne veľkom príjme jablkových jadier. Nijaké jadierka z nášho kôstkovitého ovocia nie sú vhodné pre deti!!!!!!!

Z ihličnatých drevín je to tis obyčajný. Jedovaté je drevo, ihlice, kôra okrem dužinatého červeného mieška, v ktorom je uložené semeno. Známe sú otravy aj po rozhryzení semena.
Veľmi hojne sa vyskytujúca stálozelená rastlina brečtan má fialové plody jedovaté.

V ľudovom liečiteľstve sa často používa na odstraňovanie bradavíc oranžové mlieko žltokvitnúceho lastovičníka väčšieho. Ak sa táto šťava dostane na rohovku oka, vyvoláva jej zvredovatenie.
Medzi prudko jedovaté rastliny patrí aj štedrec ovisnutý, ktorý sa často pestuje v parkoch ako ozdobný ker. Vzhľadom sa podobá agátu bielemu, ale má zlatožlté kvety. Obsahuje jedovatý alkaloid cytizín. Aj všetky časti agátu bieleho obsahujú jedovaté látky, výnimkou sú len biele kvety bez stoniek.

Aj pestovaný mak siaty je jedovatý ak sa ho deti najedia, pokiaľ je nezrelý. Obsahuje alkaloidy ópia (morfín, kodeín a iné) . Otrava sa prejavuje počiatočnou eufóriou, zúžením zreníc, postupne nastáva útlm dýchania a spomalenie črevnej činnosti.

U starších detí sa často stretávame s otravou rastlinami so psychotropnými účinkami ako je Durman obyčajný , marihuana alebo s otravou hubami so psychotropnými účinkami napr. Lysohlávka.

Rastliny obsahujúce atropín alebo atropínu podobné látky: patrí sem napr. ľuľkovec zlomocný, ľuľok sladkohorský, durman, blen čierny, zelené zemiaky.
Po požití vzniká zrýchlenie srdcového rytmu, zvýšený krvný tlak , suchosť slizníc , kože, zvýšená teplota , nepokoj, nespavosť, rozšírenie zreníc, sčervenanie tváre, halucinácie, poruchy vedomia , kŕče.

Ľaliové druhy: difenbachia, kala ľaliová, monstera, filodendrón – obsahujú kalciumoxalátové kryštály. Po požití vzniká opuch jazyka úst, podráždenie slizníc, pľuzgiere na slizniciach, ktoré sa dostali do kontaktu s rastlinami. Pri styku rastliny s rohovkou môže dôjsť k jej poškodeniu.

Oleander obsahuje kardioglykozidy, jedovaté sú všetky časti rastliny. Po kontakte vzniká miestna iritácia slizníc

Rododendrón obsahuje alkaloid andromedotoxín. Všetky časti rastliny sú toxické. Otrava sa prejavuje zvýšeným slinením, vracaním, chabosťou svalov končatín, poruchami srdcového rytmu.

Bolehlav škvrnitý a petržlen kozí - jedovatý koreň sa môže zameniť s petržlenom alebo chrenom. Klinické príznaky sú excitácia , rozšírenie zreníc, nasleduje útlm centrálneho nervového systému, poruchy dýchania.

Konvalinka voňavá. Obsahuje jedovaté glykozidy. Otrava sa prejavuje malátnosťou, zvracaním a nadmerným močením. Pretože glykozidy sú rozpustné vo vode aj voda vo váze, v ktorej boli konvalinky je jedovatá a treba ju ihneď vyliať. Po odkvitnutí kvetov konvalinky dozrievajú z nich červené bobule, ktoré sú rovnako jedovaté.

 MUDr. Z. Abaffyová