Nadaný Kakula súperom nedá šancu

Nadaný Kakula súperom nedá šancu

Adam Kakula z Tovarníkov sa speed bedmintonu začal venovať v roku 2011 vo svojich 13 rokoch. Dnes je už tento mladý športovec majstrom sveta a päťnásobným majstrom Slovenskej republiky.

Speed bedminton je pomerne nový raketový šport, ktorý je zmesou bedmintonu, squashu a tenisu. Je to hra nenáročná na priestor, a preto ju možno hrať vonku i vo vnútri. Adam sa raketovými športom venuje od šiestich rokov a od začiatku ho trénuje otec. „V súčasnosti je Adam vo svetovom rebríčku ISBO na druhom mieste v kategórii U 18 a na druhom mieste vo štvorhre – kategória Open, bez rozdielu veku. V speed bedmintone by sa rád stal svetovou jednotkou vo dvojhre a aj vo štvorhre. Je tam veľká pravdepodobnosť, že sa mu to podarí už tento rok v marci,“ uviedol Jozef Kakula, otec a tréner Adama.

Adam sa venuje takmer všetkým raketovým športom – tenisu, softtenisu, bedmintonu, racketlonu, plážovému tenisu, squashu. „Zatiaľ nemám individuálny študijný plán. Ráno idem do školy, chodím na gymnázium v Topoľčanoch. Poobede nasledujú tréningy – 2x týždenne speed, 3x týždenne tenis, 4x týždenne box. Denne mám niekedy aj 3 tréningy, a potom večer sa snažím ešte aj trochu učiť. Skoro každý víkend máme turnaje. Na Slovensku v speed bedmintone nie je zatiaľ veľká konkurencia. Postupne sa však začína dostávať viac do povedomia a hráva ho čoraz viac tenistov. Smutné je však, že nemá žiadnu podporu od štátu. Pred majstrovstvami Európy sme žiadali o akúkoľvek finančnú pomoc primátora mesta a aj premiéra. Bez úspechu a aj bez odpovede,“ dodáva Adam Kakula.

V roku 2014 Adama čakajú viaceré speed bedmintonové, softenisové a racketlovnové turnaje v Európe i Amerike. Tento mladý talentovaný športovec má reálnu šancu stať sa celosvetovou jednotkou v raketových športoch.

Autor: TAMO
Foto: Jozef Kakula