Ciele Spartaka Myjava v jarnej časti zostávajú nezmenené

Ciele Spartaka Myjava v jarnej časti zostávajú nezmenené

MYJAVA, 26. 2. 2014 – Na štadióne Spartaka Myjava sa dnes pred poludním uskutočnila tlačová beseda klubu pred štartom jarnej časti Corgoň ligy 2013/2014. Prítomným zástupcom médií na otázky odpovedali prezident klubu Pavel Halabrín, hlavný tréner A – mužstva Radúz Dorňák a myjavský kapitán Martin Černáček. Hlavnými témami besedy boli zmeny v hráčskom a realizačnom tíme Spartaka počas zimnej prestávky, zhodnotenie prípravy a plány rekonštrukcie myjavského štadióna v tomto roku

     Spartak Myjava do jarnej časti najvyššej slovenskej futbalovej súťaže vstúpi s 25 hráčmi, z toho deväť futbalistov je v tíme nových. Káder po jeseni opustilo sedem hráčov, dvoch ďalších klub pred jarou uvoľnil na hosťovanie. Z celkového počtu je v súčasnosti v Spartaku 14 odchovancov. Angažovali sme nového trénera, rozšírili sme realizačný tím s cieľom získať nejaký nový impulz, reštartovať mužstvo. A zároveň sme pristúpili k rozsiahlemu zásahu do hráčskeho kádra, čo sa v minulosti v takých veľkých skupinách nikdy neudialo. Ja som presvedčený, že tie zmeny boli potrebné a že mužstvo aj v jarnej časti a ďalej v nasledujúcej sezóne bude znovu hrať tak, aby sme hrali v popredí, aby sa zaplnili štadión, aby sme mali radosť z futbalu. Naše ciele sú nezmenené. Jasne sme deklarovali pred začiatkom tejto sezóny, že naším cieľom je umiestnenie do 6. miesta. Ja som sa netajil, že mám trošku vyššie ambície a som presvedčený, že to mužstvo malo a naďalej má na to, aby to bolo aj viac ako je 6. miesto. Samozrejme, aj tým, že sme pristúpili k zmenám a vážnemu zásahu do kádra, aj trénerom sme povedali, že v tejto jarnej časti nie sú stanovené výkonnostné ciele z hľadiska potreby alebo nejakého predpísaného počtu bodov. Prvoradá úloha je pripraviť mužstvo tak, aby sme v budúcom ročníku odohrali solídnu sezónu. Samozrejme to neznamená, že budeme spokojní, ak budeme v tabuľke klesať nižšie. Radi by sme to uhrali tak, aby sme nemali žiadne problémy a aby sme bojovali o miesta kdesi za Slovanom Bratislava. Náš cieľ je stabilizovať káder, pripraviť sa na ďalšiu sezónu a hrať v prvej polovici tabuľky.“, rozrozprával sa o aktuálnom dianí v klube a cieľoch v druhej časti aktuálnej sezóny Halabrín.

     Počas zimnej prestávky na sebe kopaničiari intenzívne pracovali v dvojfázových tréningoch, absolvovali sústredenie v tureckej Antalyi a odohrali desať prípravných zápasov so súpermi rôznych kategórii. Hlavný tréner Radúz Dorňák hodnotí prípravu nasledovne: Absolvovali sme 49 alebo 50 tréningov, odohrali sme desať prípravných zápasov. Spektrum súperov z hľadiska výkonnosti aj zamerania bolo rôzne. V prvej etape, keď sme hľadali rôzne cesty, nepodarilo sa nám ani v jednom zo zápasov zvíťaziť. V druhej fáze sme zasa ani v jednom zápase neprehrali. Ale to nie je podstatné. Podstatné je, že sme dávali, pokiaľ to bolo možné, príležitosť všetkým hráčom, ktorí boli v kabíne do určitej etapy rovnakým dielom. Pokiaľ už bola finálna fáza, snažili sme sa hľadať optimálnu zostavu a kreovať herný systém. Nemáme vyslovene extra strelca, čo je na jednej strane dobré, aby sa súper neupriamil na jedného hráča. Z 18-tich gólov, ktoré sme v prípravných zápasoch dosiahli, sa podieľalo deväť hráčov.“ A ako hodnotí príchod nováčikov do tímu a pripravenosť mužstva? „Čo sa týka pohybu v kabíne, vôbec si nemyslím došlo k oslabeniu tímu. Naopak, myslím si, že došlo k zdravej konkurencii, dobrej transfúzii, ako z hľadiska typologického, tak z hľadiska vekového. Z nových hráčov sú veľmi tvárne typy ako Beňo, Bílovský, Šmahajčík, Duga. Sú to hráči, na ktorých môžeme v budúcnosti stavať, ktorí prešli kvalitnou mládežníckou bázou. A som rád, že sa nám vrátili hráči ako Matej Kováč, Lukáš Bruško a že hráči, ktorí boli pomerne dosť dlho vážne zranení ako Peter Kumančík alebo Marek Jastráb, sa v priebehu zimnej prípravy takisto dostávajú stále do lepšej a lepšej formy. A nesmiem zabudnúť ani na to, že niektorí hráči urobili extrémny progres vo výkonnosti, ako napríklad Neoveský alebo Jastráb. Ja sa domnievam, že trénerská práca nie je nikdy dokončená. Osobne by som ešte prijal 7 až 10 dní prípravy, aby sme mohli niektoré veci „doštelovať“, niektoré zranenia doliečiť. Ale myslím si, že mužstvo je na štart jarnej časti pripravené.“, hovorí Dorňák.

     Na prvý jarný duel s Ružomberkom, ktorý je na programe v sobotu 1. marca 2014 o 17.00 h sa už myjavskí hráči tešia. Niečo o atmosfére v kabíne nám prezradil myjavský kapitán Martin Černáček: „Na začiatku prípravy nás bolo skoro 30 hráčov, v realizačnom tíme jeden tréner odišiel, traja prišli. Všetko to bolo vo väčšom tepme, tréningový proces, prístup hráčov. Čo sa týka nových hráčov, sú to prevažne mladí chalani. Vrátili sa sem nejakí odchovanci z kempu, ktorý bol v decembri. Každý zapadol dobre a ideme v rámci hráčskeho kádra na takej myjavskej vlne. Je to založené na dobrých vzťahoch, rodinnej atmosfére, snažíme sa do toho vniesť veľa zábavy, aby sme nejaké veci odľahčili, napätie a očakávania, možno nejaké neskúsenosti mladších hráčov.“

     Poslednou hlavnou témou besedy boli plány rekonštrukcie myjavského štadióna, ktorá má v roku 2014 pokračovať. V prvom rade pôjde o vybudovanie úplne novej hracej plochy s vyhrievaným trávnikom, ďalej o rekonštrukciu sektora hostí a dostavbu pôvodnej tribúny A. Kapacita štadióna Spartaka Myjava by tak mala v budúcnosti narásť o ďalších 385 miest. „V sobotu 10. mája odohráme posledný zápas a potom hneď začína rekonštrukcia. Asi 50 centimetrov hracej plochy sa odtiaľto odvezie, bude sa budovať nová hracia plocha s vykurovaním, tak aby ku koncu júla už bolo možné hrať domáce zápasy na tomto ihrisku. Sú to práce v exteriéri, bude to závislé od toho, aké bude počasie. Ale keď všetko prebehne tak, ako má, nebude niečo mimoriadne negatívne, tak 3. - 4. kolo budúcoročnej sezóny by sa už hralo na domácom ihrisku. Zrejme budeme musieť aj začiatok jesennej časti budúceho ročníka riešiť tak, že urobíme nejaké zámeny zápasov. Je možné, že prvé jesenné kolo doma bude možno štvrté. Je to dosť vážny zásah do celého systému, pretože to ihrisko bude takmer tri mesiace mimo. S tým súvisí aj príprava ďalších prác, kde chceme po 10. máji začať. Pôjde o nový sektor hostí na tej istej úrovni ako sú sektory pre domácich fanúšikov, to znamená s krytými tribúnami, s nkvými sociálnymi zariadeniami, s novým bufetom. A zároveň chceme dobudovať rozšírenie priestorov pre novinárov, pre delegované osoby. Tak, aby štadión začiatkom budúcej sezóny spĺňal všetky podmienky, ktoré stanovujú pravidlá UEFA pre konanie medzinárodných a pohárových zápasov. Predpokladám, že začiatkom marca bude vypísané verejné obstarávanie.“, dodáva na záver besedy Halabrín.

 

Brankári: Peter Solnička, Tomáš Belic, Tomáš Sládeček, Roman Černák

 

Obrana: Martin Černáček, Roman Častulín, Matej Siva, Peter Kumančík, Lukáš Beňo, Lukáš Bruško

 

Záloha: Štefan Pekár, Peter Šulek, Tomáš Marček, Tomáš Bruško, Erik Daniel, Marek Jastráb, Ondrej Neoveský, Denis Duga, Frederik Bílovský, Matej Kováč

 

Útok: Pavol Kosík, Ľubomír Urgela, Roland Šmahajčík, Filip Oršula, Matúš Jorík

 

Spolu 25 hráčov, z toho 14 vlastných odchovancov.

 

Realizačný tím:

 

Radúz Dorňák – hlavný tréner

Ľuboš Nosický – asistent trénera

Peter Ďuriš – asistent trénera

Peter Vavák – asistent trénera

Miroslav Holčík – tréner brankárov

Ľuboš Zverec – vedúci mužstva

Ľubomír Horeš – masér

MUDr. Milan Mokoš – lekár

 

Odchody: Matej Székely, Peter Kuračka (obaja ukončenie hosťovania z Trnavy), Lukáš Pelegríni (ukončenie hosťovania zo Šamorína), Filip Lukšík (odchod do Erzgebirge Aue – Nemecko), Milan Ferenčík (odchod do FK Senica), Miroslav Duga, Vladimír Kukoľ (odchod do FC Vysočina Jihlava)

 

Príchody: Tomáš Belic, Lukáš Beňo (obaja Dunajská Streda), Frederik Bílovský, Roland Šmahajčík (obaja Dubnica), Denis Duga (odchovanec – hosťovanie zo Slávie Praha), Matej Kováč (odchovanec – návrat z hosťovania vo Vrbovom), Filip Oršula (MSV Duisburg), Tomáš Sládeček, Roman Černák (obaja odchovanci – brankári)

 

Odchody na hosťovanie: Erik Jurica – Vrbové, Martin Vavák – Stará Turá

 

Výsledky zápasov Spartaka Myjava v zimnej príprave 2014:

 

 zápas:

 dátum:

čas:

miesto:

 SK Sigma Olomouc - Spartak Myjava 2 : 1

 sobota 18. 1. 2014

 15.00 h

 Olomouc

 Spartak Myjava - FC Vysočina Jihlava 1 : 2

 utorok 21. 1. 2014

 15.00 h

 Myjava

 FC Fastav Zlín - Spartak Myjava 2 : 1

 sobota 25. 1. 2014

 12.30 h

 Otrokovice

 Spartak Myjava - FC ŠTK 1914 Šamorín 1 : 1

 utorok 28. 1. 2014

 16.00 h

 Myjava

 SV Mattersburg - Spartak Myjava 1 : 0

 piatok 31. 1. 2014

 15.00 h

 Mattersburg

 Spartak Myjava - MFK Dubnica 5 : 1

 piatok 7. 2. 2014

 14.00 h

 Myjava

 sústredenie v Turecku

 10. - 20. 2. 2014

 -

 -

 Spartak Myjava - ETO Győr 2 : 0

 štvrtok 13. 2. 2014

 14.00 h

 Turecko

 Spartak Myjava – FC Vardar Skopje 1 : 1

 pondelok 17. 2. 2014

 16.00 h

 Turecko

 Spartak Myjava – FC Banants 5 : 1

 streda 19. 2. 2014

 10.00 h

 Turecko

 FK Slovan Duslo Šaľa - Spartak Myjava 0 : 1

 sobota 22. 2. 2014

 11.00 h

 Šaľa

 Spartak Myjava - MFK Ružomberok
 20. kolo Corgoň ligy 2013/2014

 sobota 1. 3. 2014

 17.00 h

 Myjava

 

Plán rekonštrukcie štadióna Spartaka Myjava v roku 2014

 

-       Vybudovanie vyhrievaného trávnika a výstavba novej hracej plochy – začiatok prác po 10. máji 2014.

-       Rekonštrukcia sektora hostí, jeho zastrešenie a rekonštrukcia a dostavba pôvodnej tribúny A – zvýšenie kapacity štadióna o 385 miest na celkovú kapacitu 3104 miest.

-       Financovanie bude riešené z dotácie z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a z finančnej podpory od sponzorov.

 

 

 

 V Myjave 26. 2. 2014

 

 

 

                                                                                                 Mgr. Marek Hrin

                                                                                  PR manažér klubu Spartak Myjava