
Myjavské koblihy
Potrebujeme:
-
350 g zemiakov v šupke (uvarených)
-
75 g polohrubej múky
-
2 vajcia
-
1 smotana (cca 180–200 ml)
-
1 malá hrsť kryštálového cukru
-
soľ (štipka)
-
trochu oleja
-
čerstvé slivky (celé, odkôstkované)
-
vaječný žĺtok (na potretie)
Postup:
-
Uvarené zemiaky v šupke necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame.
-
Pridáme múku, vajcia, smotanu, cukor, soľ a trochu oleja.
-
Vypracujeme polotuhé cesto a rozvaľkáme ho na tenký plát.
-
Na plát ukladáme vždy 3 slivky vedľa seba, prikryjeme ich cestom a pritlačíme okraje, aby vznikli „koblihy“.
-
Hotové tvary uložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
-
Povrch potrieme vaječným žĺtkom.
-
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút, kým nie sú krásne zlatisté.
Tip na podávanie:
-
Posypané práškovým cukrom
-
S kyslou smotanou alebo vanilkovým krémom
-
Ako sladký obed alebo dezert
Zdroj foto: freepik