Myjavské koblihy

Myjavské koblihy

Potrebujeme:

  • 350 g zemiakov v šupke (uvarených)

  • 75 g polohrubej múky

  • 2 vajcia

  • 1 smotana (cca 180–200 ml)

  • 1 malá hrsť kryštálového cukru

  • soľ (štipka)

  • trochu oleja

  • čerstvé slivky (celé, odkôstkované)

  • vaječný žĺtok (na potretie)

Postup:

  1. Uvarené zemiaky v šupke necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame.

  2. Pridáme múku, vajcia, smotanu, cukor, soľ a trochu oleja.

  3. Vypracujeme polotuhé cesto a rozvaľkáme ho na tenký plát.

  4. Na plát ukladáme vždy 3 slivky vedľa seba, prikryjeme ich cestom a pritlačíme okraje, aby vznikli „koblihy“.

  5. Hotové tvary uložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

  6. Povrch potrieme vaječným žĺtkom.

  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút, kým nie sú krásne zlatisté.

Tip na podávanie:

  • Posypané práškovým cukrom

  • S kyslou smotanou alebo vanilkovým krémom

  • Ako sladký obed alebo dezert

Zdroj foto: freepik