Muži o problémoch v láske radšej mlčia

Nová štúdia ukázala, že každý druhý muž sa s problémami vo vzťahu a v láske vyrovnáva najradšej sám.

Keď sa vzťah ocitne v kríze, zriedka sa s tým muži niekomu zdôverujú, 47 percent mužov riešia vzťahové problémy iba sami. Obzvlášť mlčia starší muži. 68 % mužov okolo päťdesiatky nehovorí o strese a hádkach v partnerských vzťahoch.
Muži, ktorí žijú single, sa zvyknú častejšie a otvorenejšie rozprávať na tému problémov v láske. 49 percent z nich sa obráti na najlepšieho priateľa. Takmer tretina z nich sa zdôverí dobrej priateľke a každý desiaty sa ide s týmito problémami zdôveriť matke.

Klišé mlčiacich mužov má svoje hlboké korene. Pri výchove chlapcov sa ešte stále príliš málo komunikuje a pozitívne posilňuje vyjadrovanie o pocitoch, obavách, o láske a s ňou súvisiacich záležitostiach. Muži sa málo učia sebavedomo vyjadrovať svoje pocity. Iba pomaly sa začínajú v praxi uplatňovať moderné výchovné metódy – mladá generácia je v tom už oveľa zručnejšia ako generácia súčasných päťdesiatnikov.

Odborníci si myslia, že keby muž aspoň raz denne povedal svojej partnerke, ako veľmi ju miluje, mohol by viesť celkom kľudný a spokojný život. Takáto malá pozornosť vraj totiž väčšine žien stačí ku šťastiu. Muži to však nerobia a táto skutočnosť je jednou z častých príčin partnerských kríz. Problém je tak závažný, že sa ním začali zaoberať poprední svetoví psychológovia, sociológovia a fyziológovia.