
Mandľovo-jablkový koláč s rumom
Tento mandľovo-jablkový koláč je vynikajúcou voľbou na nedeľné popoludnie s rodinou alebo ako sladká pochúťka k šálke kávy. Jeho príprava je nenáročná a výsledok vždy poteší.
Cesto:
-
250 g mäkkého masla alebo margarínu
-
200 g práškového cukru
-
štipka soli
-
2 balíčky vanilínového cukru Dr. Oetker
-
3 vajcia
-
350 g polohrubej múky
-
2 kávové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
-
2 polievkové lyžice strúhanky
-
125 ml mlieka
Náplň:
-
100 g strúhaných mandlí
-
100 g hrozienok
-
1 polievková lyžica rumu
-
3 polievkové lyžice vody
-
štipka škorice
Obloženie:
-
8 malých jabĺk
Postup:
-
Na cesto vyšľaháme maslo alebo margarín s cukrom, soľou a vanilínovým cukrom do peny. Postupne pridávame vajcia, múku zmiešanú s kypriacim práškom, strúhanku a mlieko. Všetko dobre premiešame. Jednou tretinou cesta vyplníme dno vymazanej a strúhankou vysypanej tortovej formy (Ø 26 cm).
-
Na náplň zmiešame všetky suroviny v miske a dobre premiešame. Jablká ostrúhame, prekrojíme na polovicu a jadrovníky vykrojíme nožom. Vzniknuté otvory vyplníme mandľovou náplňou.
-
Jablká rozložíme na cesto vo forme. Zvyšok plnky vmiešame do zvyšného cesta, ktoré nalejeme na jablká. Povrch zarovnáme pomocou stierky. Formu vložíme do rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C (predhriata)
- Teplovzdušná rúra: 160 °C (predhriata)
- Plynová rúra: stupeň 2–3 (predhriata)
- Čas pečenia: asi 80 minút
- Koláč necháme vychladnúť a pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.