Mandľovo-jablkový koláč s rumom

Mandľovo-jablkový koláč s rumom

Tento mandľovo-jablkový koláč je vynikajúcou voľbou na nedeľné popoludnie s rodinou alebo ako sladká pochúťka k šálke kávy. Jeho príprava je nenáročná a výsledok vždy poteší.​

Cesto:

  • 250 g mäkkého masla alebo margarínu

  • 200 g práškového cukru

  • štipka soli

  • 2 balíčky vanilínového cukru Dr. Oetker

  • 3 vajcia

  • 350 g polohrubej múky

  • 2 kávové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker

  • 2 polievkové lyžice strúhanky

  • 125 ml mlieka​

Náplň:

  • 100 g strúhaných mandlí

  • 100 g hrozienok

  • 1 polievková lyžica rumu

  • 3 polievkové lyžice vody

  • štipka škorice​

Obloženie:

  • 8 malých jabĺk

Postup:

  1. Na cesto vyšľaháme maslo alebo margarín s cukrom, soľou a vanilínovým cukrom do peny. Postupne pridávame vajcia, múku zmiešanú s kypriacim práškom, strúhanku a mlieko. Všetko dobre premiešame. Jednou tretinou cesta vyplníme dno vymazanej a strúhankou vysypanej tortovej formy (Ø 26 cm).

  2. Na náplň zmiešame všetky suroviny v miske a dobre premiešame. Jablká ostrúhame, prekrojíme na polovicu a jadrovníky vykrojíme nožom. Vzniknuté otvory vyplníme mandľovou náplňou.

  3. Jablká rozložíme na cesto vo forme. Zvyšok plnky vmiešame do zvyšného cesta, ktoré nalejeme na jablká. Povrch zarovnáme pomocou stierky. Formu vložíme do rúry a pečieme.​

  • Elektrická rúra: 180 °C (predhriata)
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C (predhriata)
  • Plynová rúra: stupeň 2–3 (predhriata)
  • Čas pečenia: asi 80 minút​
  • Koláč necháme vychladnúť a pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.