
Jemný kysnutý slivkový koláč so škoricou
Kysnutý slivkový koláč je lahodný tradičný slovenský koláč s jemným kysnutým cestom, sladkými slivkami, voňavou škoricou a chrumkavou mrveničkou. Je ideálny na nedeľný obed alebo ako sladká pochúťka k čaju či káve.
Ingrediencie:
Cesto:
-
500 g polohrubej múky
-
0,5 kocky droždia
-
1 polievková lyžica kryštálového cukru
-
125 g masla
-
2 vaječné žĺtky
-
60 g práškového cukru
-
300 ml plnotučného mlieka
-
0,25 čajovej lyžičky soli
-
400 g sliviek
-
2 balíčky vanilkového cukru
-
1 čajová lyžička mletej škorice
Mrvenička:
-
3 polievkové lyžice hrubej múky
-
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
-
50 g masla
Postup:
-
100 ml mlieka zohrejeme, pridáme 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru a droždie. Necháme cca 10 minút vykvasiť na teplom mieste.
-
Do misy si dáme múku, práškový cukor, maslo, vaječné žĺtky, zvyšné mlieko, soľ a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.
-
Rúru vyhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
-
Cesto vyvaľkáme alebo pomocou rúk rozprestrieme na plech. Slivky umyjeme, osušíme a odkôstkujeme. Polovice sliviek poukladáme na cesto šupkou dole. Posypeme vanilkovým cukrom a mletou škoricou.
-
Z múky, cukru a masla vypracujeme mrveničku a posypeme ňou koláč. Pečieme cca 20 minút.
Zdroj foto: Freepik