Jemný kysnutý slivkový koláč so škoricou

Jemný kysnutý slivkový koláč so škoricou

Kysnutý slivkový koláč je lahodný tradičný slovenský koláč s jemným kysnutým cestom, sladkými slivkami, voňavou škoricou a chrumkavou mrveničkou. Je ideálny na nedeľný obed alebo ako sladká pochúťka k čaju či káve.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky

  • 0,5 kocky droždia

  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru

  • 125 g masla

  • 2 vaječné žĺtky

  • 60 g práškového cukru

  • 300 ml plnotučného mlieka

  • 0,25 čajovej lyžičky soli

  • 400 g sliviek

  • 2 balíčky vanilkového cukru

  • 1 čajová lyžička mletej škorice​

Mrvenička:

  • 3 polievkové lyžice hrubej múky

  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru

  • 50 g masla​


Postup:

  1. 100 ml mlieka zohrejeme, pridáme 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru a droždie. Necháme cca 10 minút vykvasiť na teplom mieste.

  2. Do misy si dáme múku, práškový cukor, maslo, vaječné žĺtky, zvyšné mlieko, soľ a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.

  3. Rúru vyhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.

  4. Cesto vyvaľkáme alebo pomocou rúk rozprestrieme na plech. Slivky umyjeme, osušíme a odkôstkujeme. Polovice sliviek poukladáme na cesto šupkou dole. Posypeme vanilkovým cukrom a mletou škoricou.

  5. Z múky, cukru a masla vypracujeme mrveničku a posypeme ňou koláč. Pečieme cca 20 minút.​

Zdroj foto: Freepik