Kuriatko jedlé

Kuriatko jedlé (Cnatharellus cibarius ) má príjemnú broskyňovú alebo mirabelovú chuť.Rastie v ihličnatých a listnatých lesoch, má lesklý klobúk bledožltej farby, v strede lievikovito prehĺbený o priemere 2 – 6 cm. Často dochádza k zámene s Líškou žltou (Hygrophoropsis aurantica), ktorá nie je jedovatá, ale môže byť príčinou hnačiek.

 

Cestoviny s "kuriatkami"
P o t r e b u j e t e: 400 g húb, 2 PL olivového oleja, 4 stružky cesnaku, hrsť petržlenovej vňate, štipku soli, cestoviny ( motýliky alebo vrtielky)
P o s t u p: Cestoviny uvaríte "al dente" , huby umyjete a pokrájate na kocky, do hlbšej panvice naleje olej a zľahka osmažíte na tenké plátky cesnaku, pridáte huby a pomaly podusíte. Pred dokončením osolíte a pridáte nasekanú petržlenovú vňať a potom cestoviny. Celú zmes ešte asi minútku prehrejete a môžete podávať aj s ľahký bielym vínom.

 

Kuriatka so zeleninou
P o t r e b u j e t e: 1 l skleného pohára húb, 100 g slaniny, 4 ks veľké zemiaky, 2 ks mrkvy, 1 cibuľa, 3 stružky cesnaku, 1 koreň petržlenu, 200 ml kyslej smotany, 100 ml zeleninového vývaru, čierne korenie, soľ a hrsť kôpru
P o s t u p: Huby umyjete a veľké kusy rozkrojíte na polovicu, nadrobno nakrájate slaninu, cibuľu a osmažíte v hlbšej panvici. Postupne pridáte huby, mrkvu a petržlen na kolieska nakrájané, zemiaky na kocky nakrájané, pretlačený cesnak, polovicu nasekaného kôpru. Všetko zalejete vývarom osolíte a okoreníte a dusíte do zmäknutia. Nakoniec zvyšok najemno nasekaného kôpru v kyslej smotane vlejete do vývaru a premiešate.

 

Husacina