Koláč s kyslou smotanou

Koláč s kyslou smotanou

Ingrediencie (na 1 plech):

  • 1,5 kg sliviek

  • 500 g polohrubej múky

  • 40 g droždia

  • 250 ml mlieka

  • 230 g jemného kryštálového cukru

  • 125 g rastlinného tuku na pečenie

  • 3 vajcia

  • 250 ml kyslej smotany

  • mletá škorica

  • soľ

  • tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu

Postup:

  1. Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka a pridáme 1 ČL cukru. Kvások necháme 10 minút kysnúť.

  2. Múku, 125 g cukru, štipku soli a roztopený tuk dáme do misy, pridáme kvások, vajce a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste ho necháme 30 minút kysnúť.

  3. Slivky umyjeme a vykôstkujeme.

  4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a rozložíme na vymastený a pomúčený plech. Poukladáme naň slivky a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.

  5. Po 20 minútach koláč zalejeme kyslou smotanou, v ktorej sme rozmiešali 2 vajcia, 100 g cukru a škoricu podľa chuti. Pečieme ďalších 20 minút.

Zdroj foto: freepik