
Koláč s kyslou smotanou
Ingrediencie (na 1 plech):
-
1,5 kg sliviek
-
500 g polohrubej múky
-
40 g droždia
-
250 ml mlieka
-
230 g jemného kryštálového cukru
-
125 g rastlinného tuku na pečenie
-
3 vajcia
-
250 ml kyslej smotany
-
mletá škorica
-
soľ
-
tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu
Postup:
-
Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka a pridáme 1 ČL cukru. Kvások necháme 10 minút kysnúť.
-
Múku, 125 g cukru, štipku soli a roztopený tuk dáme do misy, pridáme kvások, vajce a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste ho necháme 30 minút kysnúť.
-
Slivky umyjeme a vykôstkujeme.
-
Vykysnuté cesto vyvaľkáme a rozložíme na vymastený a pomúčený plech. Poukladáme naň slivky a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
-
Po 20 minútach koláč zalejeme kyslou smotanou, v ktorej sme rozmiešali 2 vajcia, 100 g cukru a škoricu podľa chuti. Pečieme ďalších 20 minút.
Zdroj foto: freepik