Kardio tréning nie je luxus, ale nutnosť. Aké sú jeho výhody?

Kardio tréning nie je luxus, ale nutnosť. Aké sú jeho výhody?

 Sme stvorení pre pohyb. Každodenné dlhé sedenie nám vôbec neprospieva. Kardio tréning každý deň je preto nevyhnutnosť, keď chceme mať pevné zdravie, dobrú imunitu a úsmev na tvári.

Kardio tréning, alebo aeróbne cvičenie, je taký druh pohybu, ktorý zvýši srdcovú frekvenciu. Môže ísť o džoging, bicyklovanie či tanec. Keďže srdce je sval, potrebuje tréning, aby bolo silné. Napokon, to platí pre všetky svaly tela.

Zdravé a silné srdce dokáže dodávať viac kyslíka do buniek i svalov, v dôsledku čoho je každodenné fungovanie oveľa efektívnejšie, ako keď sa nehýbeme. Samozrejme, kardio tréning podporuje metabolizmus, čiže počas aeróbneho cvičenia dochádza k spaľovaniu tukov. V prípade intenzívnych tréningov je metabolizmus rýchlejší, aj keď už necvičíme.


Zdroj: freepik.com

Aeróbny tréning je prospešný aj pre pľúca, dobrú imunitu a udržanie si kondície v každodennom živote. Kardio sa tiež spája s dlhovekosťou a priaznivými účinkami na duševné zdravie. Okrem toho je prevenciou nadváhy a obezity, ktorá je novodobou epidémiou vo väčšine rozvinutých krajín.

Kardio tréning je nevyhnutnosť. Koľko treba cvičiť denne?

Určite ste už niekde počuli, alebo čítali, že minimum pre zachovanie zdravia je 30 minút kardio aktivity v strednej intenzite 5-krát do týždňa. S týmto sa stotožňujú aj odborníci z American College of Sport Medicine. To znamená, že tepová frekvencia je minimálne na 50 percent maximálnej pulzovej frekvencie. S meraním pulzovej frekvencie vám pomôžu inteligentné športové hodinky.

Alternatívou tohto odporúčania je 75 minút intenzívneho kardia týždenne, ktoré si môžete rozdeliť, ako vám vyhovuje.


Zdroj foto: freepik.com

Ako zaradiť kardio do každodenného života? 5 tipov, ktoré si zamilujete

Skôr, ako sa pustíte do kardio tréningu, nezabudnite si dať rozcvičku v podobe rozohriatia a dynamického strečingu. Pripravíte telo na záťaž, pri tréningu podáte lepší výkon a predídete zraneniam. Po cvičení sa vydýchajte a doprajte si statický strečing.

Ktoré kardio aktivity sú skvelým tréningom?

  1. Ak ste dlho necvičili, alebo ste v zrelom veku, na začiatok je ideálnou voľbou kardio tréningu rýchla chôdza. Choďte v svižnom tempe tak, aby ste dokázali súvisle rozprávať.
  2. Naplánujte si jazdu na bicykli po rôznorodom teréne. Nevyhýbajte sa kopcom, ktoré preveria vašu kondíciu.
  3. Zostavte si vlastný kruhový tréning a zaraďte do neho kardio aktivity i posilňovanie s váhou vlastného tela. Cvičenie pozostáva z aeróbnych i anaeróbnych aktivít, ktoré striedate v nastavenom časovom intervale, alebo podľa počtu opakovaní.
  4. Zacvičte si vysoko intenzívny intervalový tréning, známy pod skratkou HIIT. Počas tréningu striedate intervaly maximálnej námahy a vydýchania. Napríklad 30 sekúnd beháte naplno a 10 sekúnd idete krokom. HIIT sa dá zaradiť do akéhokoľvek kardio cvičenia. Oceníte ho pri behu, plávaní, bicyklovaní či rýchlej chôdzi.
  5. Skvelou kardio aktivitou je skákanie cez švihadlo. Pokiaľ nemáte problémy s kĺbmi, venujte sa rôznym technikám skákania cez švihadlo. Posilníte kardiovaskulárny aparát i rôzne partie tela.

Mirka