Kapucínka väčšia je výborné prírodné antibiotikum

Kapucínka väčšia je výborné prírodné antibiotikum

Kapucínka väčšia upúta najmä svojím vzhľadom, aj preto ju mnohí pestujú ako okrasnú rastlinu. Je to však škoda, pretože listy, kvety i semená sa dajú použiť na skvalitnenie jedálnička i prípravu čajov.

S čím všetkým vám môže táto rastlina pomôcť?

Kapucínka väčšia sa zaraďuje medzi rastliny s antibiotickými účinkami. Má schopnosť bojovať proti rozličným baktériám, vírusom, streptokokom a stafylokokom a ďalším nežiaducim mikroorganizmom, ktoré môžu byť prítomné v tráviacom, močovom, dýchacom i pohlavnom ústrojenstve. Jej hlavnou výhodou je to, že je k ľudskému organizmu šetrná, čiže nenarúša prirodzenú črevnú mikroflóru. Kúra, ktorá človeka zbaví nežiaducich streptokokov či stafylokokov, by mala trvať niekoľko týždňov až mesiacov.

Kapucínke nemožno uprieť ani schopnosť doplniť do tela vitamín C, ktorý je dôležitý pre silnú obranyschopnosť. Semienka sú bohaté na železo a fosfor. Ak sa chcete v chrípkových obdobiach vyhnúť zdravotným ťažkostiam, kapucínka je vhodnou prevenciou. Pomôže i ženám, ktoré trpia nepravidelnou menštruáciou.

Tipy na použitie kapucínky

  • Zvonku môžete kapucínku použiť na pokožku hlavy a to vtedy, keď vás trápia lupiny. Osvedčila sa aj ako prostriedok podporujúci rast vlasov. Ak máte tento problém, zmiešajte tieto rastliny v rovnakom pomere – pŕhľavu, list a kvet kapucínky a vetvičiek krušpánu (buxusu). Zalejte ich kvalitnou domácou pálenkou. Vhodný je pomer 1: 5 (1 diel rastlín a 5 dielov pálenky). Po uplynutí troch týždňov lúhovania si túto tinktúru pravidelne nanášajte na pokožku hlavy. Výborne stimuluje rast vlasov.
  • Využíva sa aj pri menších popáleninách a na pokožku, ktorá je sčervenaná slnkom.
  • Pri zápaloch močových ciest sa z vňate kapucínky robí šťava, ktorá sa pije v množstve asi 30 ml. Nechutí najlepšie, preto ju zmiešajte napríklad s ovocnou šťavou. Ak chcete staviť na klasiku v podobe urologického čaju, aj do neho môžete pridať napríklad tinktúru z kapucínky.
  • Sušené semienka kapucínky si môžete bez problémov kúpiť v lekárni alebo v špecializovaných obchodoch. Na jednu šálku vám postačí čajová lyžička semien, ktoré však treba pred zaliatím vodou rozdrviť. Po 10-tich minútach lúhovania môžete čaj precediť a vypiť.
  • Čerstvé zelené lístky môžete použiť do šalátov. Dodajú im nielen jedinečnú chuť, ktorá je podobná reďkovke, ale aj veľa výživných látok.
  • Milujete kapary? Potom si nazbierajte nezrelé plody kapucínky a naložte ich do octu. Z výsledku budete príjemne prekvapení.

-w-